Denken we aan energie besparen, dan denken we vaak aan het investeren in isolatie of zonnepanelen. Er zijn echter nog genoeg andere manieren waarop je geld kunt besparen. Deze hoeven echt niet allemaal bakken met geld te kosten. Met enkele simpele aanpassingen kun je soms al enorm verschil maken.
Heel Nederland heeft te kampen met de hoge energietarieven van dit moment. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de zomer, waarin meestal minder energie wordt verbruikt. Toch blijven de tarieven hoog. Velen betalen het dubbele van wat ze ooit deden. Soms zelfs het driedubbele. Als je op dit moment niet de financiële middelen hebt om te investeren in huis, dan kun je wellicht wel enkele simpele aanpassingen doen. Alle kleine beetjes helpen om te besparen. Met dit artikel helpen we je op weg.
Vervang alle lampen in huis voor LED
Welke lampen gebruik je momenteel in huis? Maak je nog altijd gebruik van conventionele verlichting zoals gloei- en halogeenlampen? Dan wordt het hoog tijd om hier verandering in te brengen. En ja, zelfs als de lampen nog niet aan vervanging toe zijn. Besef namelijk goed dat deze lampen zeer onzuinig werken. Ze zijn veel minder effectief in het omzetten van elektriciteit naar licht. Dit merk je ook. Zo worden deze lampen meestal heel warm. Bij LED gebeurt dat niet.
Uit onderzoek blijkt dat ledlampen gemiddeld 85% minder energie verbruiken dan halogeenlampen. In vergelijking met gloeilampen gaat dit percentage zelfs over de 90% heen. Kortom: het loont zeker om via Ledwereld.nl nieuwe lampen te bestellen. Dit is wel even een investering. De aanschafprijs van ledlampen is namelijk beduidend hoger dan die van conventionele verlichting. Dit verschil haal je er echter al snel uit. Ledlampen zijn namelijk niet alleen veel zuiniger, maar gaan ook nog eens veel langer mee.
Maak het niet warmer dan 19 graden in huis
Door de jaren heen zijn we gewend geraakt aan het gemak van de verwarming. Zonder nadenken werd deze op 20 en soms zelfs 21 graden gezet. Dit terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. De ideale binnentemperatuur ligt op ongeveer 19 graden. Als jij je verwarming standaard één á twee graden lager zet, kan je bijna 10 procent op je jaarrekening besparen. Dit is dus zeker de moeite waard om uit te proberen. Je zal merken dat je snel aan het temperatuurverschil went. Bovendien zal een goed geïsoleerd huis ook minder snel afkoelen. Hierdoor hoef je misschien zelfs niet eens de hele dag de verwarming aan te houden.
Douche minder lang
Tijdens het douchen verbruik je niet alleen heel veel water, maar ook veel gas. Dit is immers nodig om het water te verwarmen. Zeker als je dol bent op extra warm douchen, kan dit jaarlijks een flinke kostenpost zijn. Daarom goed om hier iets beter op te letten. Bijvoorbeeld door net wat minder warm te douchen (schijnt ook veel gezondheidsvoordelen te hebben!) en ook wat minder lang. Je zou eventueel een tijd met alle huisgenoten kunnen afspreken en een douchewekkertje kunnen gebruiken. Zo kan je heel snel en gemakkelijk geld besparen.
Leave a Comment