Het laatste jaar waren wij behalve met ClassyLife ook bezig met de ontwikkeling van een sociale coöperatie die meer mensen weer aan het werk moest gaan krijgen, de Coöperatie Wercksaem. Hierdoor blijf je oog houden voor interessante andere initiatieven op het gebied van werkgelegenheid, in het bijzonder voor wat meer kwetsbare mannen en vrouwen. Daarom werd www.ervarenkoos.nl met enthousiasme ontvangen. Omdat dergelijke initiatieven alleen kans van slagen hebben als er publiciteit komt, besteden wij er graag aandacht aan. Want zoals vaker gezegd: ClassyLife gaat over mooie, aangename dingen in het leven, maar ook over duurzaamheid en zinvolle sociale ontwikkelingen. Omdat, heel simpel, ook dat het leven beter maakt.>>

Drukwerk

Het laatste jaar waren wij behalve met ClassyLife ook bezig met de ontwikkeling van een sociale coöperatie die meer mensen weer aan het werk moest gaan krijgen, de Coöperatie Wercksaem. Maar in alle eerlijkheid: ClassyLife vraagt veel tijd zonder al tot inkomsten van enige omvang te leiden, en dat gold ook voor Wercksaem. Daar kan een mens niet van eten, en dus werd Wercksaem geparkeerd. Wie weet laadt iemand nog eens haar batterij op, ze is het waard. Maar hierdoor blijf je wel oog houden voor interessante initiatieven op het gebied van werkgelegenheid, in het bijzonder voor wat meer kwetsbare mannen en vrouwen. Daarom werd www.ervarenkoos.nl met enthousiasme ontvangen. En omdat dergelijke initiatieven alleen kans van slagen hebben als er publiciteit komt, besteden wij er graag aandacht aan. Want zoals vaker gezegd: ClassyLife gaat over mooie, aangename dingen in het leven, maar ook over duurzaamheid en zinvolle sociale ontwikkelingen. Omdat, heel simpel, ook dat het leven beter maakt.

De nieuwe internet startup ErvarenKOOS.nl wil werkgelegenheid creëren via stages gericht op 40-plussers. Volgens het CBS kent ons land nog steeds 266.000 geregistreerd werkzoekende 40-plussers en 311.000 mensen die direct beschikbaar zijn voor werk maar niet als werkzoekend geregistreerd staan. De 40-plusser kampt met een imago probleem en wordt vaak als minder aantrekkelijk gezien door het bedrijfsleven. ErvarenKOOS.nl stimuleert het bedrijfsleven om ervaren mensen in dienst te nemen via extra gecreëerde stageplaatsen. Shirley Piekstra, oprichter van ErvarenKOOS.nl:  “Ik weet wat het is om langdurig werkloos te zijn. Na 6.000 afwijzingen had ik er genoeg van. Ik moest en zou weer werken. Een stage leek mij een veilige manier om weer toe te treden tot de arbeidsmarkt, voor zowel een werkgever als voor mijzelf. Na grondige research kon ik geen stages voor mensen met werkervaring vinden. Er is gewoon geen aanbod. Omdat er zoveel waardevolle ervaren werklozen in Nederland zijn ben ik zelf dit platform gestart. Dit is een website waar bedrijven stageplaatsen voor 40-plussers kunnen aanbieden en waar mensen met werkervaring een stage kunnen vinden. En waar je direct kunt solliciteren.”

Werkzoekenden en carrière switchers
Er zijn natuurlijk veel verschillende 40 plussers. Werkzoekenden aan het eind van hun WW, in de bijstand, herintredende moeders en vaders, en ook mensen die op een punt in hun carrière zijn gekomen waarin ze een switch overwegen. Allemaal gemotiveerde nieuwe werknemers die werk zien als persoonlijke ontwikkeling. Via een stage kunnen zij op een veilige manier herintreden in de arbeidsmarkt. Ze doen (nieuwe) werkervaring op, ze leren nieuwe systemen kennen en bouwen aan een nieuw netwerk. Dit kan fulltime en natuurlijk ook parttime.

Waarom stages voor 40 plussers
Een stage is voor werkgevers een veilige manier van extra werkplekken creëren en ervaren mensen in dienst nemen. Omdat de stagiairs werkervaring hebben zijn ze meteen van toegevoegde waarde. Denk aan kennis, ervaring, ambitieuze werkmentaliteit en leergierigheid. Omdat de stagiairs vrijwillig stage lopen dient de stage aantrekkelijk en uitdagend te zijn en daarbij hoort de juiste begeleiding. Zo ontstaat er een mooie wisselwerking. Want de stagiairs willen de kans op een vaste baan vergroten; ze willen goed presteren zodat het bedrijf niet meer van ze af wil.

Petra (62) loopt stage
Tijdens de testfase is de eerste stagiaire al geholpen. De 62 jarige Petra Eilers uit Amsterdam loopt stage bij een online bedrijf. “Deze stage is precies wat ik nodig had. Ik kan ervaring opdoen in een modern bedrijf en bijvoorbeeld  leren hoe ik moet werken met Google Drive en Exact online. En andersom kan het bedrijf gebruik maken van mijn kennis over financiële administratie.  Daarnaast solliciteer ik nu vanuit een actieve functie, wat toch ook voordelen kan hebben “, aldus Petra.
Het bedrijfsleven reageert positief. Joris Evendik, directeur van Overstappen.nl: “Een stage is een vast onderdeel van ons selectieproces van nieuwe werknemers, dit gebeurt met studenten en is nu ook voor ervaren mensen beschikbaar. De stages zijn anders ingevuld doordat deze stagiairs al ervaring hebben in hun vakgebied, maar het principe blijft hetzelfde. Je kunt eerst aan elkaar wennen om daarna tot een arbeidsovereenkomst over te gaan.” aldus Joris.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Shirley Piekstra, oprichter ErvarenKOOS.nl via 06-41076553, [email protected] of via www.ervarenkoos.nl.

Leave a Comment