Ja, het brengen van een bezoekje aan een escape room kan goed zijn voor je gezondheid. Nee, niet op de manier dat boerenkool of glutenvrije donuts gezond voor je zijn. Escape rooms zijn goed voor je hersenen, je relaties, je werkprestaties en nog veel meer! Oké, dat is geweldig nieuws, maar sommige mensen zullen zich misschien afvragen, wat een escape room eigenlijk is? In wezen is het een normaal uitziende kamer, waar talloze puzzels en hersenkrakers op je liggen te wachten. Je hebt één uur om ze allemaal op te lossen en zo uiteindelijk te ontsnappen uit de kamer waarin je je bevindt.

Het is tegenwoordig best lastig om je gezond op peil te houden en het is geweldig nieuws dat er nu een bezigheid is, die niet alleen leuk maar dus ook goed voor je is. Je hoeft echt niet verder te zoeken! Escape rooms zijn de nieuwste rage en populair op het gebied van een bedrijfsuitje teambuilding. En dat is ook niet zo gek aangezien het voordelen voor de gezondheid geeft en je ook gewoon lekker laat genieten.

In dit artikel bespreken we de 12 grootste voordelen van een Escape Room.

Elke puzzel is een kleine training voor je hersenen

focus photography of The Field Guide To Typography book

Om het simpel te zeggen: het voelt zo goed om iets op te lossen Het is bekend dat als je puzzels aan het oplossen bent, de hersenen meer dopamine aanmaken. Dopamine is een natuurlijke neurotransmitter, die je hersenen vrijgeven om positieve acties aan te moedigen. Tijdens het puzzelen geven de hersenen dopamine vrij als reactie op succesdoorbraken (ooit wel eens een puzzel van 1000 stukjes helemaal gelegd?). Dit geeft ons meteen een gevoel van voldoening en daarom zien we mensen in escape rooms vechten omdat ze degene willen zijn, die de code invoert of de sleutel omdraait.

Voordelen van dopamine zijn onder meer:

  • Zorgt voor een positieve stemming
  • Zorgt voor een scherpere concentratie
  • Het verbetert het geheugen
  • Zorgt voor betere sociale vaardigheden

Het brein vindt het leuk als we puzzels oplossen en je lichaam versterkt deze activiteit met een toestroom van dopamine, die je letterlijk meer focus geeft. Het brein snakt naar meer dopamine en motiveert je om steeds moeilijkere uitdagingen en puzzels op te lossen! Dit is de reden waarom mensen vaak staan te trappelen om door te gaan.

Een escape room verbetert je algemene humeur

vrienden

Je zit één uur met vrienden/familie in een kamer opgesloten. De kans is groot dat je met elkaar moet praten als je kans wilt maken om die kamer te ontsnappen!

Je team moet samenwerken om alle puzzels op te lossen en de kamer te kunnen verlaten. Om dit te doen, moet je elk detail effectief communiceren. Je moet ook naar andere spelers luisteren. Dit biedt de mogelijkheid om de waarde van bijdragen van anderen te zien. Wanneer je klaar bent (of je nu ontsnapt of niet), kun je deze ervaringen overbrengen naar je dagelijkse leven en je zult merken dat je het ook gemakkelijker zult vinden om na deze ervaring te communiceren.

Oefening baart kunst!

Escape rooms komen je algehele stemming ten goede

Al die kleine doorbraken geven dopamine af in je hersenen en al die kleine afgiftes van dopamine bij elkaar hebben een positieve invloed op je algemene stemming en mindset. Deze kleine momenten van voldoening helpen je ook om je minder vermoeid te voelen, geven je energie, zorgen ervoor dat je minder teruggetrokken bent, dat je je socialer zult gedragen en je de zaken van een positieve kant bekijkt. Ga regelmatig naar escape rooms en de mensen om je heen zullen een positieve verandering in persoonlijkheid opmerken en jij natuurlijk ook!

Ontwikkel probleemoplossende vaardigheden

Wil jij graag beter kunnen zwemmen? Omring jezelf dan met water. Wil jij een betere kok worden? Omring jezelf dan met andere koks. Wil je je probleemoplossende vaardigheden verbeteren? Ontsnap dan uit escape rooms!

In escape rooms vind je compleet unieke puzzels. Voor elke puzzel moet je buiten het kader denken en dingen op manieren bekijken, zoals je misschien nog nooit hebt gedaan. Door deze vaardigheden in de escape rooms te ontwikkelen zul je merken dat je ook in het dagelijks leven beter problemen kunt oplossen.

Krijg een mindset gericht op samenwerking

escape-room

Wanneer iedereen in de groep samenwerkt, zul je merken dat de dingen veel gemakkelijker zullen gaan. Als in een groep iedereen alleen voor zichzelf denkt, zal het veel langer duren om tot een oplossing te komen.

In escape rooms is het vaak nodig om echt samen te werken om een bepaalde puzzel te kunnen voltooien. Er is iemand nodig die de instructies leest en soms moet er op twee knoppen worden gedrukt, die elk aan een kant van de kamer zijn en dat kun je dus ook niet alleen. Met opwinding en plezier in het achterhoofd heeft je gamemaster een labyrint van unieke puzzels gecreëerd, die door samenwerken kunnen worden opgelost!

Ontwikkel meer aandacht voor detail

Kijk eens goed om je heen! Niets in een escape room is er zonder bedoeling. Tijdens het spelen zijn mensen veel meer gefocust en zich bewust van dingen dan in het dagelijks leven en dit is met een goede reden. Het missen van zelfs het kleinste detail kan je hele spel verpesten en je team de titel van winnaars kosten.

Aandacht voor detail is dus een nuttige vaardigheid en het bezoeken van escape rooms is een leuke manier om deze vaardigheid aan te scherpen en te verbeteren! Na het voltooien van één of twee spellen zul je merken dat je scherper bent dan ooit tevoren! Wie wist dat het ontwikkelen van vaardigheden zo leuk kon zijn?

Escape Rooms dragen bij aan jouw tijdbeheervaardigheden

selective focus photo of brown and blue hourglass on stones

In elke escape room krijg je maar een beperkte hoeveelheid tijd (meestal één uur) om de puzzels te voltooien. Bovendien heb je tot 30 puzzels om op te lossen. Daarom moet je je tijd goed verdelen! Je zult merken hoe snel een uur voorbij kan vliegen!

Te veel tijd besteden aan één puzzel kan je ondergang betekenen, dus je moet je tijd echt goed beheren en het onnodige vermijden. Je moet dus naar het grote plaatje kijken. Heb je alle items die nodig zijn om een puzzel op te lossen, of lijkt het alsof er iets ontbreekt? Probeer enkele dozen te ontgrendelen om eerst meer items te krijgen. Zorg ervoor dat je je tijd constructief doorbrengt en je team opsplitst om zo meer in minder tijd te kunnen bereiken.

Het oefenen van deze vaardigheden komt iedereen ten goede; advocaten, verpleegkundigen, soldaten, studenten het maakt niet uit wat je vakgebied ook is!

Krijg die 30 minuten bewegen die je dagelijks nodig hebt

De AHA (American Heart Association) beveelt aan dat iedereen ten minste 30 minuten per dag matige intensieve beweging moet krijgen. In het drukke leven dat we leven kan dit best een uitdaging zijn. In een escape room krijg je maar liefst een uur beweging! Jazeker, je zit een uur vast in een kamer en als je het serieus neemt, ren je naar alle hoeken van de kamers op zoek naar en codes om te kraken! Dit is precies het type fysieke activiteit waarnaar de AHA verwijst.

Als dit iets is waar je zelf moeite mee hebt, zijn escape rooms een geweldige manier om actiever te worden. Je zult jezelf niet overmatig inspannen, maar je zult tijdens het rond snuffelen in de kamer op zoek naar aanwijzingen wel inspanning leveren! Dus met deze activiteit is er echt geen excuus. Iedereen kan het, zelfs jij!

Het krijgen van voldoende beweging is direct bevorderlijk voor je gezondheid. Hieronder benoemen we een paar voordelen van matige lichaamsbeweging. Het verlaagt:

  • De bloedruk
  • Het cholesterol
  • Het risico op het krijgen van een hartaanval/beroerte

Escape rooms geven je meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging die je nodig hebt. 

Zorgt voor een plezierige werkomgeving

Kwaliteitsvolle tijd doorbrengen met mensen is essentieel voor het vormen van gezonde en langdurige relaties en het bezoeken van escape rooms is een spannende manier om dit te doen!

Wat is er nu een betere manier om mensen te leren kennen dan één uur opgesloten te zitten in een kamer met een gemeenschappelijk doel? De persoonlijkheden van mensen worden onder deze omstandigheden echt zichtbaar en het is een geweldige manier om je collega’s echt te leren kennen. Zodra je betekenisvolle relaties met collega’s begint te vormen, zal de werkomgeving veranderen in een magische plek! De voordelen van een betere werkomgeving zijn onder meer veel minder stress en een verbeterde algemene stemming.

Maak verbinding met mensen

Er is geen betere manier om dat goede gevoel te krijgen. Quality time doorbrengen met de mensen van wie je houdt, geeft je een goed gevoel. Was er maar meer tijd om dit te doen! Uit eten gaan of een film bekijken, is best saai en als de film niet leuk is zit je naar elkaars verveelde gezichten te staren! Doe in plaats daarvan iets spannends als team en breng echt een geweldige tijd met elkaar door. Spring in een meeslepend, stimulerend escape room-avontuur en beleef echte quality time met iedereen op je lijst van vrienden en familie. Het hebben van een gemeenschappelijk doel, zoals het stoppen van de zombie Apocalyps of het ontsnappen aan een gekke clown zal de relatie onderling echt verbeteren.

Leave a Comment