Bio-afbreekbare koffiecapsules van Peeze

peezecups

Peeze koffie in Arnhem presenteert deze week op de Horecava een wereldprimeur, namelijk unieke cups van bioplastic voor Nespresso apparaten die volledig zuurstofdicht zijn, zodat ze zelfs geen folie verpakking nodig hebben en de groene afvalbak in kunnen. Wij lazen erover in het magazine over duurzaamheid P+. Directeur Timmo Terpstra van Peeze vertelde: “Zuurstof en koffie houden niet van elkaar. Na drie weken is gemalen koffie echt niet lekker meer. De originele Nespresso capsules zijn daarom van aluminium. Met dat materiaal is een ideale zuurstof barrière te maken. Je zit alleen wel met een heel duur afvalproduct, als je dat niet apart inzamelt en inlevert. Andere aanbieders en supermarkten hebben gekozen voor plastic cups, maar moeten de cups dan wel in een extra sachet stoppen, om te voorkomen dat er zuurstof bij komt. Onze vinding is een cup die geen extra zakje nodig heeft. Het hele product is composteerbaar geworden. We hebben onze vinding juridisch beschermd.”

De gepatenteerde capsules van Peeze zijn gemaakt van hernieuwbare grondstoffen (suikerrietresidu), waardoor ze dus gewoon bij het GFT-afval kunnen. Ze zijn gevuld met kwalitatief hoogwaardige 100% Arabica en gecertificeerde koffie. De nieuwe cup wordt deze week op de Horecava in de RAI Amsterdam gepresenteerd, de vakbeurs voor horeca-exploitanten. Peeze speelt dus in op de nog steeds groeiende populariteit van koffiecapsules. Naar schatting worden momenteel wereldwijd tussen de 10 tot 12 miljard capsules geconsumeerd. Het afvalprobleem wordt daarmee steeds groter. In 2014 belandden alleen al in Duitsland 2.55 miljard aluminium en plastic capsules bij het afval. In 2020 zijn dat er naar schatting meer dan 20 miljard. De capsules van Peeze zijn verkrijgbaar in drie smaken, waaronder twee Mex-Eco melanges. Deze koffie is behalve biologisch en fairtrade gecertificeerd ook nog eens 100% klimaatneutraal. Hierbij zijn de klimaateffecten in de koffieketen tot nul teruggebracht via reductie en compensatie van de uitstoot van CO2. Compensatie gebeurt bij de bron, namelijk op de plantages in Ethiopië. Peeze is partner in het Fairtrade Carbon Partnership, opgezet door Stichting Max Havelaar (Fairtrade) en ICCO. Een deel van de opbrengst komt ook ten goede aan de Peeze Foundation die lokale projecten opzet in oorspronglanden. De capsules zijn vanaf maart 2015 leverbaar. Wij houden u op de hoogte, en u leest er meer over op www.peeze.nl .

peeze2

Overigens kunt u binnenkort hier nog meer nieuwe over koffiecups verwachten, van het Italiaanse merk La Compatibile, geïmporteerd door d’Italia in Den Dolder.

You must be logged in to post a comment