Eten & Drinken

Goede koffie

Vorige week zagen we via Twitter een foto waarop koffiebranderij Peeze in Arnhem liet zien dat het talloze doosjes voor de post klaarmaakte, met proefexemplaren van hun nieuwe koffiecapsules. Die capsules (Nespresso) zijn populair. Wat Peeze heel bijzonder leek te maken, was de combinatie van biologische koffie met zuurstofdichte afbreekbare capsules. Deze kunnen zo bij het groenafval. Ook zouden ze een nette prijs krijgen. Nu zijn ze er dan en de operatie is geslaagd: lekker!>>

Culinaire WijnSpijs-wandelingen

WijnSpijs uit Almere organiseert culinaire wandelingen door de meest uiteenlopende steden, waarbij u bij de leukste restaurants een gerecht met bijpassende wijn krijgt. Dat is bijvoorbeeld een erg mooie activiteit van de zondagmiddag. U ontmoet nieuwe mensen, eet in verschillende restaurants, drinkt verschillende wijnen en maakt zo een culinaire en menselijke ontdekkingsreis. Deze speciale culinaire wandelingen zijn er in allerlei steden. Bij inschrijving krijgt u een kaart en bonnen voor de deelnemende restaurants, zodat u alleen met de mensen die u uitkiest op pad gaat. Tijdens de tour gaat u tussen 12.00 en 17.00 uur ‘s middags langs ongeveer zeven hotspots. >>

Makkelijk moestuinieren

U droomt weleens over zelfgekweekte groenten, maar u heeft geen idee hoe dat te realiseren is of u denkt dat u er geen ruimte voor heeft. Vanaf later deze week as. is het boek ‘De Makkelijke Moestuin’ van Jelle Medema verkrijgbaar in de boekhandel. Daarin laat de pas 21 jarige Jelle zien dat eten uit eigen tuin voor iedereen haalbaar is, zelfs als je denkt daar geen tijd of ruimte voor te hebben. Succesvol eigen groentes verbouwen kan namelijk bijna overal: op een kleine oppervlakte, met heel weinig inspanning en zonder moeilijk gedoe. Op een heldere en aanstekelijke manier omschrijft het boek hoe je door middel van een eenvoudig stappenplan zelf een Makkelijke Moestuin kan maken en onderhouden.>>

De Librije winnaar eerste editie Restaurant Awards

U houdt er ongetwijfeld van om uit eten te gaan. Soms alleen vanwege de gezelligheid of het gemak, soms om extra lekker te eten. Dan bent u zonder twijfel geïnteresseerd in dit nieuws. Vandaag zijn namelijk de winnaars van de eerste editie van de Restaurant Awards 2015 bekend gemaakt. In elf uiteenlopende categorieën konden hiervoor de vijfhonderd beste chefs van Nederland een stem uitbrengen op hun favoriete restaurants. De Librije*** (Zwolle) kreeg twee awards en is hiermee betiteld tot ‘Het Beste Restaurant van Nederland’ en het ‘Het Beste Biologische Restaurant van Nederland’. Hoewel het gros van de winnaars onder restaurants met een Michelinster is gevallen, is het opvallend dat vakbroeders ook niet-sterrenrestaurants als favoriet bestempelen.>>

D’Italia: topkwaliteit koffie voor strakke prijzen

Als je in deze tijd een bedrijf begint, kun je alleen slagen als je hard en met inzet werkt en prima producten voor scherpe prijzen levert. Dat hebben Jimena Rico en Irene Willemsen van d’Italia in Den Dolder goed begrepen. Zij richten zich, zoals de bedrijfsnaam duidelijk maakt, op producten uit Italië en wisten onder andere de exclusieve verkooprechten voor LaCompatibile koffiecapsules voor Nespresso® apparaten binnen te halen. Prima zet, want die 100% Italiaanse koffie is erg lekker en bovendien heel interessant van prijs. Er wordt alleen koffie gebruikt die gebrand is in Italië. Ook verwierven de dames de exclusieve verkooprechten van LaCostarica koffiebonen, het merk van de familie Messina in Turijn. Zij werken nu hard aan uitbreiding van hun assortiment met onder andere erg zuivere en smakelijke olijfolie. Volgende week bieden zij ontvangers van de ClassyLife Nieuwsbrief een korting op LaCompatibile cups aan. Niet laten lopen!>>

Boodschappen doen bij Van der Valk

Mocht u het nieuws vandaag hebben gemist, ‘Appie’ en Jumbo krijgen er een concurrent bij. Het Van der Valk concern gaat namelijk bij een aantal van haar hotels/restaurants een winkel openen waar vooral voedsel en kant-en-klaar maaltijden worden verkocht. Sterker nog, dat is al gebeurd, want afgelopen week werd in Voorschoten de eerste ‘Valk Versmarkt’ geopend. De planning is om dit jaar ook vestigingen van de versmarkt te openen bij de hotels in Akersloot en Zwolle. De komende jaren wil het concern het hele land veroveren. Van der Valk denkt de prijsslag met de heftig concurrerende supermarkten aan te kunnen. “Omdat we de inkoop van de restaurants en winkels combineren, kunnen we lagere prijzen bedingen bij leveranciers. Daarvan profiteert de klant”, aldus initiatiefnemer Marcus van der Valk in De Telegraaf vanmorgen. >>

Kookpunt nu nog completer kookwalhalla

Als u van koken en keukenspullen houdt, kent u wellicht het bedrijf Kookpunt. Zo niet, dan is het hoog tijd om daarin verandering te brengen. Wat fijn dat ClassyLife bestaat en dat u bij ons over dergelijke zaken leest! Kookpunt in Rotterdam is de grootste kookwinkel van Nederland, waar recentelijk de nodige vernieuwingen zijn doorgevoerd. Hun PR-bureau stuurde een bericht rond om daar aandacht op te vestigen en de informatie geven wij graag aan u door. Want voor veel mensen is het wel even rijden, maar combineer het met nog wat meer van Rotterdam en u heeft een geweldige dag uit, en de kans dat u er niet slaagt is uit te bannen. Kookpunt verkoopt echt alles wat denkbaar is op het gebied van koken, ook via de eigen webshop trouwens. Klanten kunnen nu ook in de winkel aanschuiven in de nieuwe Kookpunt Kantine. Om een modieuze omschrijving te gebruiken: dit is de complete kookbelevenis…>>

Bio-afbreekbare koffiecapsules van Peeze

Peeze koffie in Arnhem presenteert deze week op de Horecava een wereldprimeur, namelijk unieke cups van bioplastic voor Nespresso apparaten die volledig zuurstofdicht zijn, zodat ze zelfs geen folie verpakking nodig hebben en de groene afvalbak in kunnen. Wij lazen erover in het magazine over duurzaamheid P+. Directeur Timmo Terpstra van Peeze vertelde: “Zuurstof en koffie houden niet van elkaar. Na drie weken is gemalen koffie echt niet lekker meer. De originele Nespresso capsules zijn daarom van aluminium. Met dat materiaal is een ideale zuurstof barrière te maken. Je zit alleen wel met een heel duur afvalproduct, als je dat niet apart inzamelt en inlevert. Andere aanbieders en supermarkten hebben gekozen voor plastic cups, maar moeten de cups dan wel in een extra sachet stoppen, om te voorkomen dat er zuurstof bij komt. Onze vinding is een cup die geen extra zakje nodig heeft.”>>

Dé culinaire trends voor 2015 volgens Culy.nl

Bij de start van een nieuw jaar horen overzichten van trends en verwachtingen. Niet alleen het overzicht in een bekend ochtendblad over wat helemaal in en helemaal uit is, maar ook ontwikkelingen op andere gebieden. U leest er hier elders al over, en Monique van Loon van de geweldige culinaire website www.culy.nl zette de in haar ogen culinaire trends voor 2015 op een rij. Wij geven ze graag aan u door:>>

Taste of Christmas, Utrecht, 12 t/m 14 december

Naast alle traditionele kerstfairs komt er nu voor het eerst ook een culinair kerstspektakel. Als u van lekker eten houdt en nog inspiratie voor de kerstdagen zoekt, is het goed om alvast in de agenda op 12,13 of 14 december een aantekening te maken: Jaarbeurs Utrecht, Taste of Christmas! Een deel van de Jaarbeurs staat die dagen in het teken van ‘het ultieme kerstdiner’. Iedere dag zijn topchefs zoals Peter Lute, Julius Jaspers, Alain Caron en Ramon Beuk aanwezig om de bezoeker hun eigen kerstgerecht voor te schotelen. Andere ingrediënten van Taste of Christmas zijn culinaire proeverijen, een kerstmarkt, wijnproeverijen met bekende sommeliers, uitleg over kooktechnieken, workshops tafelversiering, winterbarbecues, een Taste Theater met demonstraties van experts, Dessert Valey (voor het proeven van desserts) en Taste of Kids. Wordt leuk! >>