Als een van de beroemdste luxe horlogemerken wordt Breitling wereldwijd gewaardeerd door verzamelaars en liefhebbers van luxe horloges. De kostbare horloges van deze fabrikant worden dan ook op grote schaal nagemaakt. Hoewel het noodzakelijk is om modellen te respecteren die als eerbetoon zijn gemaakt, wat gezien kan worden als een vorm van erkenning en onderscheiding van het merk, geldt dit niet voor goedkope vervalsingen, die bedoeld zijn om het publiek te misleiden over de authenticiteit van een model. Dus hoe herken je een namaak Breitling en kun je het onderscheiden van een origineel? Ontdek het hier!

Wat moet je doen als je op zoek bent naar een gebruikt Breitling horloge en je wilt het laten inspecteren en authenticeren? Om jezelf zo goed mogelijk te beschermen tegen fraude, moet je altijd kopen bij officiële dealers en vertrouwen op echtheidscertificaten en de garantie die een verkoper geeft. Als je weet hoe je onderscheid kunt maken tussen originele en namaak luxe horloges in het algemeen, dan kan je ook een neppe Breitling horloge herkennen.

Hoe kan ik een nep Breitling horloge herkennen?

Op het eerste gezicht kan een nep Breitling horloge het ongetrainde oog misleiden. Het is echter zelfs voor een leek mogelijk om kleine onnauwkeurigheden op te merken die bij nadere inspectie nooit door de kwaliteitscontrole van Breitling zouden zijn gekomen. Omdat we van dit merk en zijn polshorloges houden, willen we voorkomen dat je ten prooi valt aan oplichters en vervalsingen, dus hier zijn de belangrijkste tips en trucs om vervalste Breitling horloges te herkennen.

Het logo

Hoe kun je een echte Breitling herkennen? Als je een model in je hand hebt en je bent niet helemaal zeker van de echtheid ervan, kan het helpen om gewoon eens goed naar het logo op de wijzerplaat te kijken. Op een paar uitzonderingen na, zoals de Colt Automatic (ref. A32350), waarop alleen het logo is gedrukt, hebben alle horloges van deze Zwitserse fabrikant een gedetailleerd logo dat op de wijzerplaat is aangebracht. Zowel de moderne, gebogen “B” in de kast van ref. A1732124.BA61.154A en het oudere logo, bestaande uit een gevleugelde “B” voor een anker, zoals te zien op ref. AB012012.BB01.435X.A20BA.1, zijn altijd gedetailleerd en vlekkeloos afgewerkt. Bovendien is er een kleine opening tussen het anker en de vleugels, waar vervalsers meestal niet veel aandacht aan besteden. Zorg ervoor dat het logo strakke lijnen heeft en netjes is gemaakt.

Het gewicht

Houd het horloge in je hand. Omdat een echte Breitling gemaakt is van de hoogste kwaliteit materialen, bijvoorbeeld robuust staal, zal het duidelijk wat gewicht hebben. Terwijl een Superocean Steelfish X-Plus met een metalen band ongeveer 250 gram weegt, is een Colt met een rubberen band dichter bij de 130 gram. Gouden modellen zijn meestal zwaarder dan stalen modellen. Daarnaast weegt een automatisch kaliber, vanwege het aantal onderdelen in een uurwerk, aanzienlijk meer dan de goedkope quartz uurwerken die in vervalsingen zitten. Als het horloge dat je wordt aangeboden zogenaamd van roestvrij staal is gemaakt, maar verrassend licht is, kan het dus een imitatie zijn.

Om zeker te zijn en een vergelijkende waarde te hebben, zoek je op internet naar exacte informatie over het gewicht van een specifiek model. Hieronder vind je een aantal populaire Breitling modellen en hun gewichtspecificaties van de fabrikant.

Model Gewicht zonder band Gewicht met stalen band Gewicht met leren/rubberen band
Navitimer B01 Chronograph 46 (ref. AB0137211B1P1) Ca. 92.4 gram Ca. 186 gram Ca. 114 gram (leer)
Chronomat B01 42 (ref. AB0134101C1A1) Ca. 105.5 gram Ca. 198 gram
Endurance Pro (ref. X82310A51B1S1) Ca. 35.5 gram Ca. 64.6 gram (rubber)
Superocean Automatic 44 (ref. A17367D71B1A1) Ca. 117 gram Ca. 220 gram Ca. 140 gram (rubber)
Premier B25 Datora 42 (ref. AB2510201K1P1) Ca. 88.5 gram Ca. 110 gram (leer)
Top Time (ref. A23310121G1X1) Ca. 77.4 gram Ca. 92.9 gram (leer)
Superocean Heritage Chronograph 44 (ref. A13313121B1A1) Ca. 111.6 gram Ca. 180 gram Ca. 161 gram (rubber)
Super Avenger Automatic 48 (ref. A13375101B1A1) Ca. 179.4 gram Ca. 280 gram Ca. 204 gram (leer)

Werkt alles naar behoren?

Een andere manier om de authenticiteit van een Breitling te controleren is door snel alle functies van het model in kwestie te testen. Werken de pushers normaal en activeren ze de gewenste functies? Om een valse Breitling Navitimer te herkennen, controleer je de schuifregelring: kan deze met enige weerstand worden gedraaid, maar wel soepel in beide richtingen? Blokkeert de bezel stevig in elke positie? Als een van de functies niet goed werkt, is het horloge kapot of nep en kun je het het beste links laten liggen.

Het datum venster en de tellers

echte-neppe-breitling-horloge-datumvenster

Dit gebied vraagt om oog voor detail. De overgrote meerderheid van de horloges in het assortiment van de fabrikant zijn chronografen, dat wil zeggen horloges met totalisators (subdials) en een stopwatchfunctie. Als de subdials afwijken van een conventionele chronograafcomplicatie, bijvoorbeeld datum, weekdag of iets dergelijks, dan kun je het horloge beter niet kopen.

Er zijn modellen met een kalenderweergave zoals de nieuwe Super Chronomat (ref. I19320251B1S1), maar deze geven beide functies gewoon weer met hun totalisator. Wat betreft een aparte datumaanduiding moet je vooral denken aan een duidelijke vergroting en strakke lijnen in het lettertype. Zoals gezegd bij het logo, zijn vervalsingen in dit opzicht niet zo goed gemaakt.

De wijzers en de set-hands as

De set-hands arbor is het onderdeel dat de wijzers van het horloge op hun plaats houdt in het midden van de wijzerplaat. Een eenvoudig teken dat een Breitling nep is, is wanneer deze pin een andere kleur heeft dan de wijzers. Op een echte Breitling zijn de wijzers en de set-hands arbor altijd van hetzelfde materiaal gemaakt om een harmonieuze look te creëren. Bij vervalsingen wordt meestal een zwarte set-hands arbor gebruikt omwille van de eenvoud.

Let verder goed op de beweging van de wijzers! De meeste Breitling horloges zijn uitgerust met automatische uurwerken en de secondewijzer beweegt in een gelijkmatige, vloeiende beweging over de wijzerplaat. Als je een stotterende tik ziet op een zogenaamd automatisch model, is het waarschijnlijk nep. Er zijn echter ook modellen met een quartzmotor. Dat is nog een reden waarom het belangrijk is om je van tevoren te informeren over het exacte mechanisme in het kaliber van het gewenste horloge.

Open hart modellen

“Open hart” verwijst naar de operationele hefboom echappement, dat wil zeggen het kloppende hart van een uurwerk, dat kan worden gezien door openingen in de wijzerplaat. Wees hier voorzichtig mee! Met uitzondering van de Breitling for Bentley Mulliner modellen komt een zogenaamd “Open Hart” niet voor in de horloges van het merk. Dus tenzij het aangeboden model niet behoort tot de strikt gelimiteerde Mulliner Collection, is dit duidelijk een neppe Breitling.

Doos en papieren

verschillende-breitling-dozen-verpakkingen-vintage

Een van de makkelijkste manieren om een origineel of een vervalsing te identificeren is door naar de doos en papieren van een horloge te kijken. Hiermee kun je belangrijke informatie vinden, zoals het referentienummer en het serienummer, die ook te vinden zijn op de achterkant van de kast en op de armband van een origineel Breitling horloge. De nummers in de papieren kunnen gemakkelijk worden vergeleken en geverifieerd met die op het horloge zelf. Maar let op, papieren zijn niet altijd een indicatie van echtheid. Terwijl sommige gebruikte, originele modellen hun papieren niet meer hebben, kunnen goede imitaties ondertussen worden geleverd met wat lijkt op een authentieke horlogedoos en echte papieren.

In 2013 zette Breitling een stap in de richting van duurzaamheid en anti-vervalsing door digitale papieren te introduceren die moeilijker te vervalsen zijn. De horlogeboxen van de fabrikant met de gevleugelde B kunnen informatie geven over de authenticiteit van het horloge, omdat ze altijd moeten overeenkomen met het bijbehorende model. Vaak hebben vervalsingen die worden aangeboden met een bijbehorende doos geen verpakking die overeenkomt met het origineel.

Kroon en drukkers

Kijk goed naar de positie van de kroon en chronograafdrukkers. Deze moeten precies op 2, 3 (voor de kroon) en 4 uur zitten. Omdat de uurwerken van deze fabrikant absoluut precisie-instrumenten zijn, zou elke afwijking van deze posities argwaan moeten wekken. Bovendien staat het logo van het merk in de meeste gevallen ook op de kroon.

De schittering

echte-neppe-breitling-horloge-helemaal-vergelijking

Houd het horloge tegen het licht. De meeste modellen hebben een anti reflecterend horlogekristal, dat de weerkaatsing van een lichtbron aanzienlijk vermindert. Dit betekent dat het gereflecteerde licht veel zwakker zou moeten zijn en geen schittering zou moeten veroorzaken. De reflectie van het kristal zou een lichte, blauwachtige glans moeten hebben dankzij de coating.

De afwerking

De algemene afwerking van het horloge geeft een andere indicator en meer informatie over de authenticiteit van een horloge. Zoek van tevoren uit hoe het horloge dat je wilt kopen eruitziet en controleer of de afwerking van het aangeboden model overeenkomt. De uitvoerig gepolijste of geborstelde buitenkant van echte Breitling horloges verschilt vaak van een vervalsing door een gebrek aan aandacht voor detail en een oppervlakkige imitatie van de afwerking.

De belettering

Inspecteer zowel de wijzerplaat als de achterkant van de kast nauwkeurig en controleer op spelfouten in de opschriften. Vooral het Frans-Zwitserse opschrift op de achterkant van de kast bevat vaak fouten en maakt het makkelijk om een vervalsing te herkennen. De achterkant van de horlogekast moet trouwens op zijn minst het serienummer, het referentie- of modelnummer, een variatie van het Breitling logo en de bijbehorende informatie over de waterbestendigheid bevatten. Het opschrift “Chronomètre” of “CHRONOMETRE” of “Chronometer”, dat duidt op een chronometercertificering, staat niet noodzakelijkerwijs op de wijzerplaat of de achterkant van de kast. Dit verschilt van model tot model, maar de afdrukkwaliteit van de inscriptie op de wijzerplaat moet ook goed zijn. Als het er minderwaardig of wazig uitziet, is dat een reden om achterdochtig te zijn.

De band

breitling-rubbere-band

De verschillende Breitling horlogebanden zijn nog zo’n hoogwaardig onderdeel dat de ware identiteit van een vervalsing snel zal verraden. Niet alleen zijn de horlogebanden van het merk net zo perfect gemaakt als de kast, ongeacht het materiaal, maar ze zijn ook voorzien van inscripties en referentienummers. Dit zijn andere details die vaak worden vergeten bij knock-offs.

De prijs van een Breitling

Wat is het prijsverschil tussen een namaak Breitling en een echt model? Tweedehands, originele modellen die tekenen van slijtage vertonen, zijn te vinden voor een paar honderd euro. Maar een Breitling blijft een Breitling en heeft zijn prijs. Laaggeprijsde modellen in goede staat kosten minstens €1.200. Gemiddeld ligt het merendeel van de gebruikte horloges van het merk echter tussen de €2.300 en €5.800. Als je een horloge aangeboden krijgt voor minder dan €600, is het zeer waarschijnlijk dat het om een fake Breitling horloge gaat.

Play it safe

Als je een horloge tegenkomt dat er op het eerste gezicht origineel uitziet, maar je wilt op veilig spelen, dan is de enige optie om naar een juwelier of horlogemaker te gaan. Met name horlogemakers kunnen een vermeende valse Breitling openen en controleren of het een authentiek model is of niet door het kaliber professioneel te inspecteren.

Een gebruikte Breitling kopen en financieren

Breitling Duograph 766

Voor veel mensen liggen luxe horloges vaak buiten hun financiële mogelijkheden en comfortzone. Een goedkope imitatie lijkt dan de voor de hand liggende keuze. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat het kopen van een vervalsing, of het nu gaat om handtassen, sneakers, zonnebrillen of zelfs horloges van grote merken, vaak betekent dat je criminele activiteiten steunt.

Bovendien is een origineel altijd duurzamer, omdat het gemaakt is van hoogwaardige materialen en een hoogwaardige afwerking heeft. Als je een horloge van Breitling wilt kopen, neem dan zeker een kijkje op de tweedehandsmarkt. Hier heb je niet alleen de mogelijkheid om gecertificeerde horloges te kopen tegen betaalbare prijzen, maar vaak is het ook mogelijk om te kiezen voor een gemakkelijke en handige financiering voor het uurwerk van je keuze.

Leave a Comment