Horloges van Omega zijn kunstwerken. Helaas zijn ze ook vaak het slachtoffer van namaak horloges. Ze zeggen dat imitatie de ergste vorm van vleierij is. En net als bij vleierij kun je altijd zien wanneer je voor de gek wordt gehouden, als je maar goed genoeg kijkt.

Elke vervalsing zal proberen munt te slaan uit de imitatie van het model en de unieke identiteit van het Omega-ontwerp. Maar zelfs een goede kopie kan de smaak, zorgvuldigheid en details die een originele Speedmaster heeft niet zomaar kopiΓ«ren.

Het zit hem in de details. Het herkennen van een nep Omega horloge kan een eenvoudige taak zijn voor een getraind oog. Hieronder vind je de details waar getrainde experts op letten als ze het verschil zien tussen voortreffelijk vakmanschap en een goedkoop gefabriceerde reproductie.

De sleutel om te weten of je naar een nep of echt Omega horloge kijkt, ligt niet in gewicht, materiaal of kleur. In plaats daarvan wil je kijken naar de meest gerenommeerde details waarvan je zeker weet dat ze meteen nep lijken, zodra je weet hoe ze zich verhouden tot het echte werk.

Kijk naar elk facet van de oriΓ«ntatie en functie van het model, niet alleen naar het directe uiterlijk. Het zijn meestal de kleine details die een neppe onderscheiden, omdat de oplichter niet verwacht dat de gemiddelde koper ze herkent of zelfs maar in twijfel trekt.

Omega-serienummer

OMEGA SPEEDMASTER MOONWATCH PROFESSIONAL CO-AXIAL MASTER CHRONOMETER Ref.310.62.42.50.99.001

Omega horloges hebben een 7- of 8-cijferig serienummer op de achterkant van het horloge.

Controleer eerst of er een gegraveerd is op de achterkant van je horloge en vergelijk het nummer online om er zeker van te zijn dat dit model en serienummer bestaan.

Als het serienummer niet op de achterkant is gegraveerd, is het een nep Omega horloge.

Wijzerplaat

Een vervalsing is meestal het meest zichtbaar in de vele details op de wijzerplaat. Zijn er spelfouten, onjuiste spatiΓ«ring of markeringen, of ingewikkelde details die er op de een of andere manier amateur uitzien? Zo ja, dan is de wijzerplaat hoogstwaarschijnlijk nep.

Kijk goed naar de letters, cijfers of minuut markeringen. Zijn er te veel markeringen? Staan er letters te ver uit elkaar of zijn de details vet of geschilderd in plaats van gegraveerd? Dit zijn ook tekenen van niet-authenticiteit. Omega staat bekend om zijn precisie in elk aspect van zijn ontwerp.

Omega logo

Het Omega logo is een zeer herkenbaar ontwerp. Het kan echter een element van het horloge zijn dat onopgemerkt kan blijven als je er niet goed op let.

Het Omega logo kan te dik of te dik lijken op namaakhorloges. Een iets afwijkende maat is meestal het geval omdat namaakartiesten het logo meestal gewoon op het horloge schilderen in plaats van het te graveren, in te bedden of te stempelen.

Wijzers

OMEGA SPEEDMASTER Caliber321 39.7mm Ref.311.30.40.30.01.001

Het merk Omega heeft een lange geschiedenis van verfijnd Zwitsers vakmanschap. De belangrijkste aanwijzing hiervoor is de gestage, nauwkeurige beweging van de secondewijzer.

Er worden geen tikkende geluiden geproduceerd door de secondewijzer van een authentiek horloge van Zwitserse makelij. Bovendien moet de secondewijzer volledig stilstaan voor een superieure nauwkeurigheid bij het instellen van de tijd.

Als je aan de kroon trekt om de tijd in te stellen, moet de secondewijzer stoppen en nooit meer tikken. Als het horloge een van deze authentieke indicatoren tegenspreekt, is het ongetwijfeld een vervalsing.

De lume

Omega horloges, vooral de Seamasters, zijn uitgerust met lichtgevende markeringen om de wijzerplaat in donkere ruimtes te verlichten. De lume bestond vroeger uit radioactief materiaal, maar nu gebruiken horlogemakers veiligere materialen zoals fotoluminescerende pigmenten.

Bij Omega-horloges bevatten de markeringen, wijzers en het puntje van de draaiende lunette op de wijzerplaat details die helderder oplichten dan welke vervalsing dan ook – de vergelijking zou geen wedstrijd zijn.

Neppe Omega horloges hebben vaak dunne lijnen voor lumes, in tegenstelling tot echte Omega-modellen, die helder blijven door grote, duidelijk herkenbare oplichtende lumes die de hele vorm van elke individuele markering beslaan.

Je kunt de helderheid van het horloge testen door het ongeveer 15 minuten onder een felle lamp te leggen en het dan in een donkere ruimte te bekijken.

Geluid

Een horloge dat geluid maakt is geen Omega horloge. Het Zwitserse vakmanschap zorgt voor een scherpe, tikkende beweging.

De horlogemakers winden echter de hardware onder de wijzerplaat op en maken deze met zo’n verfijnde perfectie dat het horloge zelf nooit geluid zou moeten maken. Het is een van de kenmerken van het Zwitserse ontwerp en een gemakkelijke manier om de authenticiteit van een Omega horloge te beoordelen.

Functies

π˜šπ˜Œπ˜ˆπ˜”π˜ˆπ˜šπ˜›π˜Œπ˜™ π˜ˆπ˜œπ˜›π˜–π˜”π˜ˆπ˜›π˜π˜Š π˜Šπ˜π˜™π˜–π˜•π˜–β£

Omega horloges, zoals de Seamaster, bevatten verschillende functies die moeilijk na te maken zijn in niet-authentieke reproducties. Zo is het helium-ontsnappingsventiel een moeilijk en te nauwgezet karwei voor de meeste namakers, en de meesten zullen niet de moeite nemen om het ΓΌberhaupt toe te voegen in reproducties.

Andere vervalsingen kunnen echter op fraude wijzen als er meerdere kronen rond de zijkant van de wijzerplaat zitten die niet overeenkomen met markeringen op de wijzerplaat of zelfs de wijzers op de wijzerplaat van het horloge bewegen.

Het datumvenster is een andere zorgvuldig vervaardigde functie van Omega horloges die moeilijk na te maken is voor vervalsers. Je kunt vaak het verschil zien tussen een neppe en een authentieke Omega als de datum niet in het midden van het venster staat, of als de cijfers te klein zijn voor het venster/het venster niet volledig bedekken.

Helium ontsnappingsventiel

Omega Seamaster horloges zijn gemaakt met een helium-ontsnappingsventiel om het horloge te beschermen tegen waterschade. Het ontbreken van deze functie of het geheel ontbreken van het ventiel duidt op namaak.

Andere duidelijke indicatoren van fraude zijn de plaatsing van dit ventiel. Het ventiel is op het horloge iets uit het midden van de 10-uurspositie aan de zijkant van de wijzerplaat geplaatst.

Als imitaties dit onderdeel bevatten, is de klep meestal precies in het midden van de 10-uurspositie aan de zijkant van het horloge geplaatst.


Veel gestelde vragen over fake Omega horloges

omega-speedmaster-horloge


Waar staat het serienummer op een Omega horloge?

Het serienummer staat altijd op de achterkant van een van de lugs van het horloge. Het serienummer bestaat altijd uit 7 of 8 cijfers in een kleine, gegraveerde letter. Bij oudere, vintage modellen staat het serienummer aan de binnenkant van de kast gegraveerd.

Hoe dateer ik mijn Omega horloge op serienummer?

Door het Omega horloge op te zoeken aan de hand van het serienummer, kun je de hele geschiedenis, oriΓ«ntatie en vorige eigenaar achterhalen. Deze informatie helpt bij het verifiΓ«ren van de datum en de levensduur van het uurwerk.

Als het horloge meer dan tien jaar oud is, kun je ook gebruikmaken van Omega’s ‘Extract from the Archives’-service voor meer gedetailleerde informatie over de productiegeschiedenis.

Laat je horloge professioneel authenticeren

Als je een Omega hebt en wilt controleren of het geen vervalsing is, overweeg dan om professioneel advies in te winnen. Sommige vervalsingen zijn gemakkelijk te identificeren, maar andere zijn een meer subversieve vorm van fraude die moeilijk te achterhalen kan zijn.

Leave a Comment