Een kostbare elektrische fiets kopen en al na een paar jaar geconfronteerd worden met een accu met steeds minder vermogen? Dat is de frustratie van veel eigenaren van elektrische fietsen, zo bleek recentelijk uit berichtgeving van de Fietsersbond. Begrijpelijk. En even begrijpelijk dat er nu een fietsfabrikant is die daarop inspringt. Keola uit Amersfoort, een snel opkomend merk van fietsen in het middensegment, vraagt aandacht voor haar LongLife accu met tien jaar garantie van de fabrikant.
Keola heeft voor deze nieuwe accu gebruikgemaakt van dezelfde cellen als die in elektrische bussen worden gebruikt. De LongLife accu kan maar liefst 2.000 tot 4.000 keer (afhankelijk van het aantal cellen) worden opgeladen, van helemaal leeg naar helemaal vol. Dat is drie keer zoveel als de Li-Ion accu’s die gewoonlijk worden gebruikt voor elektrische fietsen. Victor Weng, CEO van Keola: “De accu is zo niet langer de achilleshiel van de e-bike. We hebben klanten van wie de fiets na een jaar of zeven versleten is, terwijl de accu het nog prima doet!”
Goed omgaan met de accu blijft essentieel, ook met de LongLife. Het actief houden van de accu is daarbij noodzakelijk, zegt Weng. “Dat betekent dat de accu bij voorkeur na ieder fietstochtje moet worden opgeladen, ook als je maar 10% van de accucapaciteit hebt gebruikt. Het is een misperceptie van de consument, dat de accu sneller veroudert als er te vaak opgeladen wordt. Bij het opladen na 10% gebruik is het accugebruik ook slechts 10% van 1 van de 2000 laadcycli. En leg de accu als de fiets in de winter niet of weinig wordt gebruikt zeker eens in de twee maanden aan de lader. Ook als hij nog grotendeels vol is. Gewoon een streepje op de kalender of een herinnering in je telefoon als geheugensteuntje zetten. Bewaar de accu dan bovendien liever op een warmer plekje dan in de vrieskou van de schuur”
Met de komst van deze nieuwe generatie accu’s is de goedkopere Li-Ion accu overigens niet helemaal afgeschreven. De capaciteit ervan is door de fabrikant makkelijker uit te breiden, omdat de cellen lichter en kleiner zijn dan bij de LongLife. Voor fietsers die uitzonderlijk lange tochten maken, is zo’n Li-Ion daarom mogelijkerwijs een betere keuze. Maar voor alle andere consumenten die vooral jarenlang willen genieten van hun accu, adviseert Keola de Longlife accu. Zo’n accu met 3,5 jaar garantie kost 399,95 euro, de Long-Life EW accu met 10 jaar garantie kost 599,95 euro. Li-Ion accu’s kosten bij Keola 299,95 euro. De Keola Brabant fiets van, op een stuiver na 2.400 euro heeft overigens die zwaarste accu met 10 jaar garantie standaard.

Copyright Foto: Matty van Wijnbergen.
Leave a Comment