Hoewel er steeds minder doden vallen in het verkeer is het aantal fietsdoden de laatste tien jaar niet gedaald. Zo overleden in 2015 bijna 200 fietsers. “Met de introductie van de fietsairbag in Nederland willen we de komende jaren, in samenwerking met de ANWB, het grote aantal fietsslachtoffers terugdringen”, aldus Victor Weng, directeur van Keola. “We hebben gemerkt dat fietshelmen hier amper gebruikt worden, mede omdat uit recent onderzoek is gebleken dat door deze helmen alleen het fietsgebruik daalt maar de veiligheid niet stijgt.” Volgens onderzoek van de Stanford University biedt de fietsairbag een 8 keer betere bescherming dan een traditionele helm. “Daarnaast ziet deze waterdichte kraag om je nek er heel trendy uit. We verwachten dan ook een nieuwe rage, net als in Zweden, waar de fietsairbag bekend is als de Hövding”, legt Weng uit.
De trendy, waterdichte kraag om de nek scant via supersnelle sensoren zo’n 200 keer per seconde de bewegingen van de fietser. Bij een ongeval klapt de airbag in 0,1 seconde uit, dus nog voor je de grond raakt. Met behulp van helium, een koud gas, wordt de airbag binnen tienden van seconden opgeblazen. Nadat de airbag is uitgeklapt, blijft de druk vervolgens enkele seconden op maximaal niveau. Tijdens en na de val is het hoofd dus maximaal beschermd. Vervolgens loopt de airbag langzaam leeg. “Een revolutionaire bescherming voor fietsers”, aldus de ANWB. Waar de Fietsersbond erg kritisch is over fietshelmen, is ze enthousiast over de fietsairbag. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat fietsen met een helm niet leidt tot minder risico op hoofdletsel en zelfs meer risico op verwondingen aan andere lichaamsdelen geeft. Daarnaast daalt het fietsgebruik met 30 tot 40%. Volgens uitgebreid onderzoek van de Stanford University is de fietsairbag echter ´bijna perfect´ als het gaat om hoofdbescherming bij een ongeluk. De fietsairbag biedt tevens uitstekende bescherming van nek- en rugwervels tijdens een ongeval, ook bij gevaarlijke neergaande, frontale valpartijen.
Fietsverzekering
De fietsairbag is gratis meeverzekerd bij de ANWB fietsverzekering. Na een ongeval stuurt de fietser de uitgeklapte fietsairbag op en ontvangt dan kosteloos een nieuw exemplaar ter waarde van € 300,- “Via de black box kunnen we kijken wat er is gebeurd en ook of het wel een echt ongeval was”, legt Weng uit. “De fietsairbag is een technologisch hoogstandje met heel hoge ontwikkelingskosten door alle onderzoeken en testen. Maar mijn leven is mij meer waard dan 300 euro!” lacht Weng, zelf een fervent fietser.
De fietsairbag
De fietsairbag werd in Zweden ontworpen en is daar bekend als de Hövding. De airbag kan gebruikt worden door fietsers op de meeste type fietsen met een snelheid tot 25 km/uur, inclusief elektrische fietsen, vouwfietsen en kleine fietsen. Hij is niet bedoeld voor bijzondere fietsen zoals tandems en speed pedelecs, of voor extreme fietssporten zoals BMX, off-road fietsen en mountainbiken. De fietsairbag kan gebruikt worden vanaf de leeftijd van 15 jaar. De kraag is gemaakt van ijzersterk nylon materiaal, dat niet scheurt als het over de grond schuurt en de ingebouwde airbag goed beschermt. De kraag is niet wasbaar maar wordt beschermd tegen zweet en vuil door de hoes die eromheen zit. Die hoes is gemakkelijk te verwijderen en kan gewoon in de wasmachine. “Het leuke van de hoes is dat er verschillende varianten verkrijgbaar zijn. Zo maak je jouw fietsairbag heel eenvoudig stijlvol en persoonlijk”, aldus Weng. De fietsairbag is ergonomisch ontworpen met het gewicht gelijkmatig verdeeld over beide schouders. De achterkant is iets zwaarder dan de voorkant, zodat tijdens het fietsen het meeste gewicht op de rug rust. Er zijn 3 verschillende maten beschikbaar: S, M of L. Voor de werking maakt het niet uit of de airbag los of stevig om de nek zit. Het is wel aan te raden om een maat te kiezen die goed past.
Opladen
Je zet de fietsairbag alleen aan als je gaat fietsen. De accu ervan is na 9 uur fietsen leeg. Opladen kan gemakkelijk met een usb-kabel, via een stopcontact of computer. Als de batterij bijna leeg is, gaan de ledlichten knipperen en is een geluidssignaal hoorbaar. De fietsairbag kan ook opgeladen worden met de micro-usb oplader van een telefoon. Opladen van de accu duurt ongeveer 3 uur. Meer informatie via www.keola.nl en hier:
Leave a Comment