Iedereen wil graag op een bepaald moment financieel onafhankelijk zijn en zijn financiën op orde hebben. Financiële onafhankelijkheid betekent dat je kunt doen en laten wat je wilt zonder je zorgen te hoeven maken over geld. Werken zal optioneel zijn en je doet vooral dingen in je leven die je leuk vindt. Wie zou dat nu niet leuk vinden? Het zou mooi zijn als je dit doel kunt bereiken.

Er zijn natuurlijk ook mensen bij wie financiële onafhankelijkheid niet zo hoog op hun verlanglijstje staan. Maar natuurlijk zijn onze lezers geenszins gemiddeld. Als jij dit leest, ben je al goed op weg om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Zelfs als je nog een lange weg te gaan hebt, heb je al de goede eerste stap gezet om jezelf over dit onderwerp in te lezen. Zodra iemand financiële onafhankelijkheid tot een doel maakt, zullen er trouwens verbazingwekkende dingen volgen.

Maar hoe bereik je dan die financiële onafhankelijkheid? Eerst moet je zorgen voor een goede basis. Schuld is een enorm probleem en die moet eerst worden afbetaald. Ik ken veel bloggers die gelukkig hum schulden hebben kunnen aflossen. Het is niet eenvoudig, maar je weet dat het mogelijk is omdat veel mensen het al hebben gedaan. Nadat je je schulden, waarover je veel rente betaalt, hebt afgelost, kun je de volgende tips gebruiken om financieel onafhankelijk te worden.

Hier zijn 7 manieren om financiële onafhankelijk te worden

1. Een zuinige levensstijl

geld-munten

De gemakkelijkste manier om financiële onafhankelijkheid te kunnen bereiken, is om je uitgaven goed te bekijken en in de hand te houden. Veel mensen hebben geen idee waar ze elke maand geld aan uitgeven. Ze zien gewoon hun salaris binnenkomen en aan het einde van de maand is het geld schoon op. Ik wist bijvoorbeeld niet hoeveel ik aan eten uitgaf, totdat ik onze uitgaven begon bij te houden. Het kan echt een eye-opener zijn om te zien waar al je geld is gebleven.

Als je net aan deze reis naar financiële onafhankelijkheid begint, is het essentieel om je maandelijkse uitgaven nauwkeurig bij te houden. Je moet je uitgaven verlagen of op zijn minst stabiel houden, zodat je de kans hebt om te kunnen sparen. De meeste mensen gaan, als ze meer gaan verdienen, ook meer uitgeven en dat is de verkeerde manier om dit aan te pakken. In plaats daarvan moet je je levensstijl simpeler maken en het geld wat je overhebt gaan sparen of gaan investeren. De investeringen zullen inkomsten genereren, die je weer zullen helpen om die financiële onafhankelijkheid te kunnen bereiken.

Een andere reden waarom het van essentieel belang is om je uitgaven bij te houden, is omdat je de gegevens kunt gebruiken om je voortgang naar financiële onafhankelijkheid in kaart te brengen. De formule is eenvoudig. Financiële onafhankelijkheid begint wanneer je vermogen groter is dan 25x je jaarlijkse uitgaven. Het zou natuurlijk leuk zijn om wat marge in te bouwen als je bijvoorbeeld eerder met pensioen wilt gaan, maar dat is een ander onderwerp.

Opmerking: een zuinige levensstijl betekent niet dat je goedkoop moet zijn. Je moet gewoon een groot deel van je inkomen sparen en beleggen. Als je een miljoen euro per jaar verdient, kun je heel comfortabel leven en toch 50% van je inkomen sparen.

2. Verhoog je inkomen

geld-investeren

Voor de meeste mensen is een goede carrière de beste manier om hun inkomen te laten groeien. Sommige carrières zullen snel voor die financiële onafhankelijk zorgen. Bij deze carrières stijgen de lonen in de eerste paar jaar snel en het behalen van het diploma neemt ook niet veel tijd in beslag.

  • Financiële analisten, adviseurs op het gebied van investeringen en andere banen in de financiële sector.
  • Engineering en IT.

Wat denk je dat voor jou een goede carrière is om snel financiële onafhankelijkheid te kunnen bereiken?

Ik denk dat de technische en de financiële velden perfect zijn voor het snel bereiken van financiële onafhankelijkheid. Je werkt hard, krijgt een mooi salaris en in de beginfase kun je ook al een bonus ontvangen. Op het gebied van engineering vlakt de loonschaal na ongeveer tien jaar wel af en moet je een management functie krijgen om nog steeds meer te kunnen verdienen. Hoe hoger je salaris is hoe meer je kunt sparen en hoe meer je dus uiteindelijk ook kunt beleggen. Deze carrières hebben echter een hoog percentage van mensen die last krijgen van een burn-out, dus ingenieurs moeten zich voorbereiden op een vervroegd pensioen. Ik heb geen directe ervaring op het gebied van banen in de financiële sector maar die mensen lijken ook al vroeg in hun carrière veel geld te verdienen.

Ik vind ook een carrière in de gezondheidszorg geweldig. Artsen, apothekers, orthodontisten, anesthesiologen, tandartsen hebben allemaal een hoog inkomen. Ik denk niet dat ze kunnen beginnen met beleggen tot ze in de dertig zijn omdat ze lang door studeren. Door het hoge loon kunnen ze echter wel snel hun onderwijsschuld afbetalen en vervolgens snel beginnen met opbouwen. Ze moeten gewoon hun uitgaven in de gaten houden en ervoor zorgen dat ze hun levensstijl simpel houden.

Hoe dan ook, je moet in jezelf investeren en zorgen dat je qua salaris omhoog gaat. Elke carrière is anders en het kan onderwijs vergen. Soms moet je ook een expert in een niche worden, extra uren werken en/of netwerken met de juiste mensen opbouwen. Je salaris moet je uitgaven dekken zodat je kunt besparen en meer kunt investeren.

3. Investeer in de aandelenmarkt

aandelen

De aandelenmarkt is een geweldige manier om snel geld mee te verdienen. De beurs keert historisch gezien na correctie voor inflatie ongeveer 7% terug. Dat klinkt niet veel, maar het zal als je gedurende tientallen jaren consequent investeert echt wel oplopen. Daarom moet je beginnen met investeren als je jong bent. De eenvoudigste manier om te beginnen met het beleggen in de aandelenmarkt is om je 401k-bijdrage elk jaar te maximaliseren.

4. Investeer in huurwoningen

huis-tuin

De aandelenmarkt is geweldig, maar het kan jaren duren voordat je een aanzienlijk bedrag opbouwt. Een manier om snel rijkdom op te bouwen is via huurwoningen. Wij zijn geen expert op dit gebied, maar hier is een voorbeeld van hoe je een onroerend goed magnaat kunt worden.

  1. Koop een starterswoning en verhuur deze wanneer je zelf verhuist.
  2. Koop nog een paar huurwoningen erbij.
  3. Start een verhuurbedrijf op en vraag vervolgens zakelijke leningen aan om uit te kunnen breiden.

Zodra je hebt aangetoond dat je goed in investeren bent, zullen de banken graag met je samenwerken.

5. Start een bedrijf

groot-kantoor

Het opbouwen van een bedrijf is waarschijnlijk de moeilijkste manier om financiële onafhankelijkheid te kunnen bereiken. Je moet heel hard werken en je zult waarschijnlijk in het begin niet veel verdienen. Er is geen garantie dat je ook succesvol zult zijn en veel ondernemers maken het nooit. De uitbetaling kan echter enorm zijn. Bekijk de lijst met 100 rijkste mensen eens en je zult zien dat ondernemers die lijst domineren. Voor de meesten van ons is het starten van een onderneming een zeer ontmoedigende propositie. Ik weet zeker dat de meeste mensen zouden aarzelen om hun vaste salaris op te geven en aan dit avontuur te beginnen.

Veel mensen haken al af als de administratie om de hoek komt kijken, terwijl je dat simpelweg ook kunt uitbesteden aan Accountbird. Zij zijn een online boekhouder voor ondernemers en werken met vaste lage maandbedragen. Zij voeren de complete administratie voor deze ondernemers, boeken de facturen, verwerken maandelijks de afschrijvingen, verzorgen de aangifte BTW en de salaris administratie.

De grootste voordelen van Accountbird

  • Elke maand boekt AccountBird de afschrijvingen, zodat jij zicht hebt op je bedrijfsresultaat
  • AccountBird maakt de jaarrekening op en regelt aangiften voor omzet-, vennootschaps- en inkomstenbelasting
  • Niks zo vervelend als een klant die niet betaalt. AccountBird belt, overtuigt en gaat desnoods op de incassotour
  • AccountBird controleert alle facturen tot in detail en boekt ze op de juiste grootboekrekening

6. Creëer intellectuele eigenschappen

kantoor-werknemer

Een andere geweldige manier om een passief inkomen mee te creëren, is door intellectueel eigendom te creëren. We denken vaak dat dit alleen voor creatieve mensen is. Als je een bepaalde vaardigheid of talent hebt, kun je die vaardigheid misschien omzetten in bruikbare producten, die worden gekocht door degenen die van je willen leren. Als die producten blijvende waarde hebben, kunt je jarenlang royalty-inkomsten verdienen.

7. Verdien een pensioen

Pensioenen worden zeldzaam, maar er zijn nog steeds banen waar je na twintig jaar pensioen kunt verdienen. Politieagenten, brandweerlieden en militair personeel zijn enkele van die beroepen, die je kunnen helpen om financiële onafhankelijkheid te bereiken. De pensioenregelingen voor brandweerlieden en politieagenten zijn per land anders en variëren sterk, maar ik denk dat de meeste na twintig jaar dienstverband wel een gedeeltelijk pensioen kunnen ontvangen. Het leger heeft ook een goed pensioenplan. Militair personeel kan na twintig jaar met 50% van hun basisloon en met dekking voor de gezondheidszorg stoppen. Dit zijn echter risicovolle banen, die misschien niet voor iedereen geschikt zijn.

Leave a Comment