De zomer komt er aan, en dat betekent natuurlijk dat je er een beetje fit en gezond wilt uitzien! Er zijn oneindig veel manieren om je gezondheid een boost te geven, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op consistentie en het correct toepassen van een aantal levensstijl gewoontes.

Toch is fit worden voor de zomer voor veel mensen een hele uitdaging, hoewel het in theorie relatief eenvoudig is. Wil je graag meer weten over fit worden, hoe je het kan doen en wat je precies nodig hebt om je doel te bereiken? Hieronder lees je meer!

Een fit lichaam in de zomer: 5 handige tips om het te bereiken!

Iedereen wil zich fit en gezond voelen, maar om de een of andere reden is die drang tijdens de zomer nog sterker. Gelukkig bestaan er heel wat verschillende manieren waarop je je lichaam sterker, fitter en gezonder kunt maken. Enkele daarvan vind je in het onderstaande overzicht:

1. Let op je voeding

gezond-eten

Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden als je je gezondheid en fitness een boost wilt geven, is je voedingspatroon. Voeding speelt een enorm grote rol als het gaat om fitness en gezondheid, en daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste zal gezonde voeding je meer energie geven, waardoor je meer zin en motivatie hebt om te bewegen. Dat op zich zorgt er al voor dat je elke dag meer calorieën verbrandt, waardoor je gewicht verliest én je dus ook fitter voelt.

Daarbij bevatten gezonde voedingsmiddelen alles wat je nodig hebt om je hormonale balans te verbeteren. Dit is belangrijk omdat onze hormonen eigenlijk aan de basis liggen van hoe ons lichaam functioneert, hoe goed het energie uit voeding in bruikbare energie kan omzetten én zelfs hoe je eruit ziet. Denk aan de vele vitamines en mineralen die in natuurlijke voedingsmiddelen zitten en al je lichaamscellen, organen en weefsels in optimale gezondheid houden.

De boodschap is dus: kies voor gezonde, natuurlijke voeding en laat fastfood en andere bewerkte voedingsmiddelen beter links liggen. Zo zet je al een eerste, belangrijke stap in de richting van een fitter en gezonder lichaam voor de zomer!

2. Investeer in een goed cardio toestel

Als je aan je fitness en gezondheid wilt werken voor de zomer, dan is het natuurlijk ook van belang dat je daarvoor de juiste hulpmiddelen gebruikt. Heb je het niet zo voor outdoor hardlopen omdat je weinig tijd hebt, of omdat je je niet comfortabel voelt op straat? Dan is een cardiotoestel misschien wel een goede investering.

Er bestaan tegenwoordig heel wat verschillende soorten cardiotoestellen: van crosstrainers die je hele lichaam trainen tot fietsen die vooral voor hobby-coureurs een goede aankoop zijn, alles is mogelijk. Deze variëteit geeft je dan weer de volledige vrijheid om precies op die manier te sporten waar jij je goed bij voelt.

Besef wel dat een cardiotoestel vaak een heuse investering is, en dat je het dus best enkel aankoopt als je ook daadwerkelijk van plan bent om er veel gebruik van te maken. Zodra je daar zeker van bent, is het dan weer de moeite waard om te investeren in een toestel van goede kwaliteit. Zo gaat je aankoop lang mee, sport je veilig en comfortabel én ziet je nieuwe cardio apparaat er ook nog eens modern en stoer uit!

3. Doe regelmatig aan krachttraining

gewicht-sporten-fit

Vaak wordt het belang van krachttraining onderschat bij het verkrijgen van een fitter lichaam voor de zomer. Het is echter één van de meest essentiële aspecten die erbij komen kijken. Hoewel veel mensen zich vooral focussen op het verliezen van gewicht door aan cardio te doen, kan het eigenlijk geen kwaad om juist een aantal kilo’s aan te komen. Zolang het spiermassa is!

Spiermassa zorgt er immers niet alleen voor dat je er fitter en gezonder uitziet. Het heeft ook een positieve invloed op je lichaam, op hormonaal en cellulair niveau. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën je lichaam verbrandt, zelfs in rust. Hierdoor is het dan weer gemakkelijker om op gewicht te blijven.

Daarbij komt ook dat spiermassa je op zich al meer energie en kracht geeft, waardoor je er niet enkel fitter en sterker uitziet maar je ook zo voelt. Ten slotte hoeft je krachttrainingsschema helemaal niet ingewikkeld te zijn. Drie maal per week een korte full-body workout doen kan volstaan om alle spieren van je lichaam sterker en strakker te maken. Het resultaat? Een lichaam dat er uitziet als dat van een god of godin, klaar om de zomer tegemoet te gaan!

4. Overweeg eventueel supplementen

Zoals reeds gezegd is het belangrijk dat je je voeding zo gezond mogelijk houdt als je wilt afvallen. Goede voeding is immers de basis voor een sterk, fit en gezond lichaam. Aan de andere kant kan het ook helpen als je gebruik maakt van bepaalde voedingssupplementen, zoals afslankpillen of eiwitpoeders.

Eiwitpoeders zijn een goede investering omdat ze je helpen om je dagelijkse hoeveelheid proteïnen te bereiken. Dit draagt dan weer bij aan de groei van spiermassa en vetverlies.

Met pillen om af te slanken, is het dan weer een stukje eenvoudiger om op een directe manier vet te verliezen, aangezien dergelijke producten vaak cafeïne bevatten. Cafeïne kennen we allemaal van koffie, en we weten dat het ons energie geeft. Een bijkomend effect van deze substantie is echter dat het zorgt voor een snellere afbraak van vetcellen in het lichaam. En dat helpt natuurlijk als je vetmassa wilt verliezen voor de zomer!

5. Hou vol!

fitness-sporten

Een laatste tip, die vaak onderschat wordt door zij die vol enthousiasme aan een trainings- en voedingsschema beginnen, is om vol te houden. Consistentie is eigenlijk de nummer één op het lijstje van prioriteiten als je gezonder en fitter wilt worden, want enkel als je je goede gewoontes blijft herhalen – dag in, dag uit – zal je ook effectief resultaat zien.

Er bestaan heel wat manieren om je fitnessdoelen te bereiken door consistent te blijven. Zo kan je dagelijks naar motiverende podcasts luisteren, of bijvoorbeeld een doelgericht schema volgen dat je online hebt gevonden. Eén ding is zeker: als je het kan opbrengen om vol te houden, dan zal je lichaam snel helemaal klaar zijn voor de zomer

Leave a Comment