Dit vinden wij een mooie ontwikkeling. Outdoormerk Fjällräven wil de Zweedse wol weer terug in productie brengen. Zij werkt hiervoor samen met Brattlandsgården, een schapenboerderij in het hart van Zweden. Het doel is om de gehele productieketen traceerbaar te maken, zodat duidelijk is waar de wol exact vandaan komt. Het pilotproject is reeds gestart en de eerste schapen zijn geschoren. Er wordt gewerkt met een nieuw Zweeds schapenras genaamd Jämtlandsfår, dat mooie, zachte wol levert. Het bedrijf neemt alle aspecten van duurzaamheid serieus, het is een essentieel onderdeel van haar missie. In 2013 lanceerde het The Fjällräven Way met het doel een gezonder outdoorleven mogelijk te maken, nu en voor toekomstige generaties. De missie is veelzijdig en richt zich op natuur, economie, welzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid.>>

fjall4

Dit vinden wij een mooie ontwikkeling. Outdoormerk Fjällräven wil de Zweedse wol weer terug in productie brengen. Zij werkt hiervoor samen met Brattlandsgården, een schapenboerderij in het hart van Zweden. Het doel is om de gehele productieketen traceerbaar te maken, zodat duidelijk is waar de wol exact vandaan komt. Het pilotproject is reeds gestart en de eerste schapen zijn geschoren. Er wordt gewerkt met een nieuw Zweeds schapenras genaamd Jämtlandsfår, dat mooie, zachte wol levert. Het bedrijf neemt alle aspecten van duurzaamheid serieus, het is een essentieel onderdeel van haar missie. In 2013 lanceerde het The Fjällräven Way met het doel een gezonder outdoorleven mogelijk te maken, nu en voor toekomstige generaties. De missie is veelzijdig en richt zich op natuur, economie, welzijn en maatschappelijke verantwoordelijkheid. De eerste stappen zijn gezet: Fjällräven heeft PFK’s verbannen uit de productie, breidde het gebruik van biologische en gerecyclede materialen uit en realiseerde een traceerbaar donsbeleid. Dit beleid dat bekend staat als Down Promise wordt door Four Paws als beste gekwalificeerd in de outdoor-industrie.

Nieuw leven inblazen
Gedreven door CEO Martin Axelhed en duurzaamheidsmanager Christiane Dolva zet Fjällräven nu een volgende stap: volledige traceerbaarheid in de wolketen met als doel de Zweedse wolindustrie nieuw leven in te blazen. Traceerbaarheid is vaak lastig, vooral wanneer wordt ingekocht in verre landen als Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Het is moeilijk om hier tot op boerderijniveau eisen te stellen. “Wij kopen vaak in bij garenfabrikanten of weefselfabrikanten die contact hebben met garenfabrikanten, die weer contact hebben met spinners, enzovoort. Het is een hele uitdaging om onze wol rechtstreeks te halen bij de bron, de schapenboer. We willen proberen of het mogelijk is om een productieketen te formeren die geheel Zweeds is,” aldus Christiane Dolva.

Verspilling aanpakken
Zweedse schapen worden over het algemeen gefokt voor het vlees. Een groot deel van de wol die hierbij wordt geproduceerd wordt weggegooid, omdat deze stug is en hoogstens bruikbaar is voor de productie van tapijt. Fjällräven wilde deze verspilling aanpakken en verdiepte zich in de productieketen van Zweedse wol. Zo begon het Swedish wool best practice project. Door samen te werken met boerderij Brattlandsgården, kochten Fjällräven en boer Natasha Skott samen een aantal schapen. Een nieuw Zweedse ras bekend als Jämtlandsfår, die fijne kwaliteit wol produceert met een vezeldikte tussen de 19 en 21 micron. Ter vergelijking, merino wol is tussen de 17 en 24 micron*. De volwassen schapen op Brattlandsgården zijn al tweemaal geschoren. Ook de lammeren, geboren in juni, hebben net hun eerste scheerbeurt achter de rug. De volgende stap is om de wol te wassen, te spinnen en te weven voor een beperkte oplage truien voor de herfst/wintercollectie van 2017.

fjall3

fjall2

Uit den boze
Ondanks het feit dat het project nog in de kinderschoenen staat, is Fjällräven al veel wijzer geworden. “We hebben geleerd wat voor soort eisen we moeten stellen aan onze leveranciers om wol van hoge kwaliteit te krijgen. Je vraagt niet gewoon om lamswol of wol die goed aanvoelt, je moet echt in termen van microns vastleggen wat je graag wilt,” aldus Christiane. “We hebben ook veel geleerd over het wasproces en over de behandelingen die je wol achteraf kunt geven. Zo bestaat er een superwash, die de wol voorziet van een plastic laagje, zodat het in de wasmachine gewassen kan worden. Dat is voor ons uit den boze, dat gaan we nooit toepassen. Onze Zweedse wol zal ongekleurd zijn, dus alleen natuurlijke kleuren en geen kleurstoffen. Dat betekent natuurlijk wel dat onze klanten moeten weten hoe je – met de hand – het wol moet wassen. Fjällräven hoopt om de inzichten en ervaringen die ze in dit proefproject opdoet te kunnen toepassen op de internationale productieketen van wol. De samenwerking met Zweedse wolwassers, spinners en breiers resulteert in een 100% Zweedse product. Het doel is om het project op te schalen en uit te breiden, gericht op het behoud van volledige traceerbaarheid.

* Hoe lager het getal hoe fijner de wol.

fjall6

Over Fjällräven
In 1960 richtte Åke Nordin thuis in
zijn kelder in de Noord-Zweedse stad Örnsköldsvik het bedrijf Fjällräven op. Sindsdien is het merk trouw gebleven aan haar missie: het ontwikkelen van tijdloze, functionele en duurzame outdoor-producten, het verantwoordelijk omgaan met mensen, dieren en het milieu én inspiratie bieden voor het buitenleven. Tegenwoordig ontdekken steeds meer recreatieve en professionele buitenliefhebbers het robuuste merk. Fjällräven maakt een brede lijn kleding, rugzakken, tenten, slaapzakken en accessoires. Altijd voorzien van het logo van de fjällräven (Zweeds voor poolvos).

fjall1

Leave a Comment