De cryptomarkt zoals de bitcoin heeft extreem lage toetredingsdrempels, wat betekent dat echt iedereen met een internetverbinding, een smartphone of een computer en een beetje startkapitaal in theorie een handelaar kan worden. Helaas leren de meeste beginners op de harde manier en gaan ze failliet. Maar vraag je jezelf überhaupt af “wat is bitcoin?”, dan is het handig om dat eerst even te googlen. Hier zijn tien veelgemaakte fouten die beginnende handelaren maken en die jij ten koste van alles moet vermijden.

1. Beginnen met echt geld in plaats van met papier handel 

Er is geen reden voor een beginnende handelaar om echt geld te gebruiken als er ook eindeloze bronnen en platforms voor papier handel zijn. Iedereen, die geïnteresseerd is om een professionele handelaar te worden, moet eerst een systeem op basis van een eenvoudige reeks richtlijnen voor hun entries, exits en risicobeheer ontwikkelen. Dit mag nooit met echt geld worden gedaan. Handel met papier totdat je klaar bent om helemaal los te gaan en handel dan nog meer in papier.

2. Handelen zonder stop loss

bitcoin-mining

Beginnende handelaren hebben de neiging om emotioneel te handelen, wat zich manifesteert in het weigeren om snel verliezen te accepteren. De meest essentiële vaardigheid, die een handelaar moet hebben, is het vermogen om een verlies te kunnen accepteren en door te gaan naar de volgende transactie. De belangrijkste reden waarom handelaren geld verliezen, is om dit te negeren. Stel een stop loss in en verplaats deze niet wanneer de transactie tegen je in gaat omdat dat gedrag jouw account waarschijnlijk zal opblazen.

3. Er niet in slagen om je portfolio in balans te houden

Succesvolle handelaren behouden een evenwichtige portfolio. Het opnieuw in balans brengen is het proces waarbij jouw portfolio terugkeert naar de beoogde toewijzing van activa zoals jij dat in jouw investeringsplan hebt beschreven. Het opnieuw in balans brengen is moeilijk omdat het je kan dwingen om een goed presterende activaklasse te verkopen en meer van jouw slechtst presterende activaklassen te kopen. Deze tegendraadse actie is voor veel beginnende investeerders erg moeilijk.

4. Toevoegen aan een verliezende transactie

bitcoin-toetsenbord

Investeren en handelen is niet hetzelfde! Beleggers gaan average down posities aan met fundamenteel gezonde activa met een lange tijdshorizon. Handelaren hebben voor hun transacties risico- en ongeldigheidsniveaus gedefinieerd. Wanneer hun stop loss toeslaat, wordt de transactie ongeldig verklaard en moeten ze doorgaan naar een ander activum. Punt uit. Ga nooit als een handelaar average down.

5. Het niet bijhouden van een handelsdagboek

Succesvolle handelaren hebben een plan. Een deel van het handelen met een plan is jezelf verantwoordelijk voor jouw acties houden. De enige manier om dit te kunnen doen, is door de details van een transactie vast te leggen. Dit is de beste manier om te leren en handelsfouten te voorkomen. Houd een dagboek bij en gebruik dit ook. Noteer jouw denkproces, jouw emotionele toestand en de handelsresultaten. Het zal je enorm helpen.

6. Meer riskeren dan je kunt missen

Mensen worden aangetrokken door het idee om levensveranderend geld te kunnen verdienen door op het juiste moment op de juiste plaats te handelen. Als gevolg hiervan gaan ze all-in op crypto en riskeren ze alles op wat eigenlijk een loterijticket is.

7. Onderkapitaliseerd zijn

bitcoin-munt

Zoals het gezegde luidt, moet je geld hebben om geld te kunnen verdienen. Veel beginnende handelaren worden verblind door de belofte dat ze ladingen contant geld kunnen zonder er iets voor te hoeven doen. Dit is geen realiteit, tenzij ze al een aanzienlijk kapitaal hebben om mee te kunnen handelen.

Een handelaar die professioneel wil handelen om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien, moet zijn kosten voor levensonderhoud kunnen dekken zonder zijn handelskapitaal aan te spreken. In de meeste delen van de wereld vereist dit minimaal € 50.000 – € 100.000 om mee te handelen en een gestage winst van 10% per maand.

In werkelijkheid is dit heel moeilijk te bereiken. Als gevolg hiervan staan veel beginnende handelaren onder grote stress wanneer hun verwachte handelsrendementen niet overeenstemmen met de werkelijke resultaten, die ze produceren.

8. Het gebruik van leverage

Doe het niet!!! Een bekend cliché in de investeringswereld is dat leverage aan twee kanten snijdt omdat het het rendement voor winstgevende transacties kan verhogen en de verliezen op verloren transacties kan verergeren. Leverage mag alleen worden gebruikt door geavanceerde handelaren, die al jaren winst boeken. Er is geen betere manier om snel geld te verliezen dan door gebruik te maken van leverage om snel jouw verliezen te compenseren.

9. Handelen op basis van handelspatronen en indicatoren, die niet duidelijk worden begrepen

bitcoin-goud

Beginnende handelaren zijn verschrikkelijk slecht in het technisch analyseren. Ze identificeren vaak patronen op een diagram die er niet zijn of op basis van de context en diagramplaatsing onjuist zijn. Beginnende handelaren moeten een zeer eenvoudig handelssysteem ontwikkelen en vermijden om beslissingen te nemen op basis van patronen of indicatoren, die ze niet volledig begrijpen. Begin eenvoudig met ondersteuning en weerstand of duidelijke indicatoren zoals exponentiële voortschrijdende gemiddelden.

10. De kudde volgen

Een andere veelgemaakte fout van beginnende handelaren is dat ze blindelings de massa volgen. Als zodanig kunnen ze uiteindelijk te veel betalen omdat ze bang zijn om een gewilde munt online te missen. Ervaren handelaren zijn gewend om transacties te verlaten wanneer ze te druk worden. Beginnende handelaren kunnen echter in een transactie blijven, lang nadat het slimme geld er al uit is gehaald. Beginnende handelaren hebben mogelijk ook nog niet het vertrouwen om, wanneer dat nodig is, tegendraads te zijn.

Leave a Comment