Een bijzonder bericht van het afgelopen weekend, dat zeker champagneliefhebbers zal aanspreken. De Unesco, de VN-organisatie voor cultuur, heeft de Franse Champagne een beschermde status gegeven. Ze noemt de wijngaarden, wijnkelders en verkoophuizen in de Champagnestreek van cultureel belang en de champagne-‘industrie’ daarom een beschermde status gegeven. Volgens Unesco is de champagne-industrie een ‘heel gespecialiseerd ambacht dat is uitgegroeid tot een agro-industriële bedrijfstak’. Unesco wijst er onder meer op dat bij het maken van de mousserende wijn technieken gebruikt worden die uit de zeventiende eeuw dateren. Er werden nog elf andere ‘iconen’ toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, waaronder de wijngaarden in de Franse Bourgogne en de Botanische tuinen in Singapore.>>

champagne

Een bijzonder bericht van het afgelopen weekend, dat zeker champagneliefhebbers zal aanspreken. De Unesco, de VN-organisatie voor cultuur, heeft de Franse Champagne een beschermde status gegeven. Ze noemt de wijngaarden, wijnkelders en verkoophuizen in de Champagnestreek van cultureel belang en de champagne-‘industrie’ daarom een beschermde status gegeven. Volgens Unesco is de champagne-industrie een ‘heel gespecialiseerd ambacht dat is uitgegroeid tot een agro-industriële bedrijfstak’. Unesco wijst er onder meer op dat bij het maken van de mousserende wijn technieken gebruikt worden die uit de zeventiende eeuw dateren. Er werden nog elf andere ‘iconen’ toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst, waaronder de wijngaarden in de Franse Bourgogne en de Botanische tuinen in Singapore.

Het is de bedoeling dat de cultureel erfgoediconen speciale bescherming krijgen zodat ze ook in de toekomst blijven bestaan. Door de toewijzing van de status krijgen de bezienswaardigheden vaak extra financiële steun en trekken ze meer toeristen. Andere bezienswaardigheden op de Werelderfgoedlijst zijn Machu Picchu in Peru en de Taj Mahal in India. En uiteraard de tien erfgoederen in ons land, waaronder de Waddenzee, de Van Nellefabriek in Rotterdam, de Amsterdamse grachten en de molens bij Kinderdijk (zie www.werelderfgoed.nl/podium) . De ruïnes in de Syrische stad Palmyra staan ook op de lijst, maar deze werden eind mei veroverd door Islamitische Staat (IS). Sindsdien is er wel enige kritiek op de waarde van de beschermende status van de Werelderfgoedlijst. Niet alles kan tegen alles worden beschermd, zo is wel duidelijk.

frankrijkFrench-Champagne-01

Leave a Comment