Fromanteel, het Amsterdamse merk dat vernoemd is naar de gelijknamige familie die in de 17de eeuw het slingeruurwerk lanceerde, heeft ‘in het geheim’ vijf  militaire horloges gemaakt voor onderdelen van de Nederlandse strijdkrachten. Een variant van deze horloges, de Fromanteel Aviator 01, wordt binnenkort in een zeer beperkte oplage voor u en mij uitgebracht. Er kan via de website www.fromanteelmilitaryeditions.nl op worden ingetekend. Het horloge met een militair-groene wijzerplaat wordt begin komend jaar geleverd.>>

Fromanteel, het Amsterdamse merk dat vernoemd is naar de gelijknamige familie die in de 17de eeuw het slingeruurwerk lanceerde, heeft ‘in het geheim’ vijf  militaire horloges gemaakt voor onderdelen van de Nederlandse strijdkrachten. Een variant van deze horloges, de Fromanteel Aviator 01, wordt binnenkort in een zeer beperkte oplage voor u en mij uitgebracht. Er kan via de website www.fromanteelmilitaryeditions.nl op worden ingetekend.

Het polshorloge oftewel horloge zoals wij dat kennen ontstond met de komst van de luchtvaart en de militaire behoefte om vijandelijke stellingen vanuit de lucht te kunnen bespioneren of te bombarderen. Piloten moesten tijdmetingen kunnen verrichten zonder de stuurknuppel los te hoeven laten. Verschillende disciplines binnen de strijdkrachten gaven later opdracht aan horlogehuizen om uurwerken te produceren die aan de specifieke wensen van de troepen voldeden. Tegenwoordig wordt dat niet meer gedaan, voornamelijk vanwege budgettaire redenen. Fromanteel vormde hierop de uitzondering. In de afgelopen twee jaren heeft het Amsterdamse horlogemerk vijf afdelingen van de Nederlandse strijdkrachten voorzien van hun eigen speciale horloge. De samenwerkingen leidden tot een iconische horloges. Op de website zijn ze te bewonderen. En nu komt er dus een variant van deze modellen, voor een korte periode, voor ons ‘burgers’ beschikbaar. Leuk voor de echte liefhebbers!

Leave a Comment