Een goed gehoor is natuurlijk één van de belangrijkste eigenschappen die een mens bezit. Het zorgt er namelijk voor dat jij kunt communiceren met andere mensen. Het zorgt ervoor dat jij optimaal naar muziek kan luisteren en zo zijn er nog veel meer voordelen waar je aan kunt denken. Helaas is het een feit dat het gehoor van mensen na verloop van tijd slechter kan worden. Dit kan overigens verschillende oorzaken hebben. In sommige gevallen kun je gewoon te maken krijgen met een vervelende ziekte. Daar is helaas niets aan te doen, maar ook dan kan een gehoortoestel soms soelaas bieden. Het gehoor van de meeste mensen zwakt echter af vanwege blootstelling aan hard geluid.

Uiteraard merk je dit niet op de korte termijn, maar op de lange termijn kan dit van grote invloed zijn op je gehoor. Luister jij bijvoorbeeld dagelijks naar harde muziek? Ga je vaak naar discotheken en draag je dan geen oordopjes? Werk je op een locatie met veel kabaal, zonder goede bescherming? Allemaal aspecten die kunnen bijdragen aan een slechter gehoor.

Gehoortest uitvoeren bij de audicien

dame-laptop-lach

Maar hoe weet je nu precies of je te maken hebt met een slecht gehoord. De ironie is namelijk dat veel mensen zich daar niet bewust van zijn. Dit komt omdat een proces is wat langzaam gaat, dus je merkt het niet direct. Een plan groeit immers ook vrij snel, maar toch zie je als mens doorgaans de plant niet groeien. Zo werkt het dus ook met je gehoor. Deze kan onbewust verslechteren, met als gevolg dat je denkt dat je nog goed hoort terwijl dit niet het geval is.

Maar wat zijn dan indicaties om je gehoor eens te laten testen? Enerzijds kun jij je gehoor natuurlijk gewoon laten testen zonder directe indicatie. Misschien wil je gewoon eens kijken hoe het ervoor staat met je gehoor. Maar er kunnen ook wel duidelijke indicaties aan ten grondslag liggen. Misschien heb je bijvoorbeeld moeite met het verstaan van mensen. Merk jij onbewust dat je vaak de zinsnede ‘wat zeg je?’ gebruikt? Of komt het bijvoorbeeld regelmatig voor dat je een bepaalde galm hoort? Of merk jij dat jij je altijd heel goed moet concentreren tijdens het luisteren? In dat geval kan een gehoortest bij de audicien een echte aanrader zijn.

Bron: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/gehoorapparaat

Gehoortoestel bij de audicien

gehoorapparaat

Mocht na de test blijken dat je toch een gehoortoestel nodig hebt, dan kun je daarmee gelukkig meerdere kanten op. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om direct een gehoortoestel aan te kopen na de gehoortest, maar je kunt ook online eens kijken. Daar heb je namelijk een handig filtersysteem, zodat je heel gericht kunt zoeken op de verschillende hoortoestellen. Dat kan zeer handig zijn. Laat je overigens altijd adviseren door een expert. Die kan namelijk gemakkelijker aangeven welk hoortoestel het beste bij jou past.

Hopelijk heeft dit artikel je inzicht gegeven in de kracht van een goed gehoor. Hopelijk weet je ook wat je te doen staat, mocht je twijfelen over je gehoor.

Leave a Comment