Eenvoudig onderhoud en proactieve maatregelen voor de energie kunnen echt een groot verschil maken.

1. Vraag een energieaudit aan

Een energieaudit is een dienst, die wordt uitgevoerd door een professional, die het energieverbruik van je huis zal beoordelen en alle details in kaart zal brengen. Energieauditors gebruiken gespecialiseerde apparatuur om te bepalen of er plaatsen zijn waar energie uit het huis weglekt en zij zullen aanbevelingen doen op basis van gebruiksgewoonten om energie te besparen.

Ook zou jij je kunnen inschrijven bij SwitchHero.nl of Kostenservice.nl waarbij er automatisch ieder jaar weer opnieuw een besparende energiecontract voor je wordt gevonden, zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Wanneer je niet akkoord gaat met het nieuwe aangeboden deal, dan zullen ze verder zoeken naar een andere deal. Wanneer je wel tevreden bent met de deal, dan zullen ze na de einddatum van je huidige contract jou overzetten naar het nieuwe contract.

2. Wacht met renovaties

renoveren-muur-tegels

Wacht minimaal zes maanden voordat je grote veranderingen in je nieuwe huis aanbrengt. Woon een tijdje in het huis voordat je beslist wat je gaat doen.

Misschien vind je nu een functie leuk waarvan je dacht dat je die nooit zou willen hebben of heb je een ander idee dat de efficiëntie zou kunnen verhogen of de kwaliteit van je leven in je nieuwe huis zou kunnen verbeteren.

3. Verlaag de temperatuur van je boiler

Het wordt aanbevolen om de thermostaat van de boiler tot 120°C te verlagen ten opzichte van de aanbevolen 140°C, die door de fabrikant is ingesteld. Je zou hier jaarlijks heel wat geld op je energie mee kunnen besparen.

4. Isoleer je leidingen

Buisisolatie is een andere gemakkelijke manier om geld op de energierekeningen te besparen. 11 meter buisisolatie kost ongeveer € 24 en het isoleren van 1” warmwaterleidingen kan tussen € 2 en € 4 per 0,3 meter per jaar besparen. Buisisolatie verdient zichzelf in minder dan een jaar terug!

Bovendien krijg je het extra voordeel dat je leidingen tegen extreme temperaturen worden afgeschermd. Geen enkele buisisolatie geeft een volledige garantie tegen bevroren leidingen, maar omdat isolatie helpt bij het reguleren van de interne watertemperatuur, kan het wel bevriezing helpen voorkomen.

5. Controleer de gootsteen en de wastafels op lekken

kraan-houten-jalozieen

Neem een kijkje onder de wastafels en de gootsteen. Water of vocht onder de afvoerleidingen kan na verloop van tijd schade aan de kastjes veroorzaken en kan leiden tot schimmelgroei. Als je bij de eerste tekenen van een probleem een loodgieter inhuurt, bespaart je dat later geld.

Houd ook de kranen goed in de gaten. Als je een lekkende kraan te lang negeert, laat je mogelijk tussen de € 20 en € 200 per jaar door de gootsteen weglekken.

6. Upgrade je thermostaat

Slimme thermostaten passen de binnentemperatuur volgens het dagelijkse schema van de woning aan. Als er niemand thuis is, kun je de thermostaat in de zomermaanden 7° à 10°C verhogen en in de wintermaanden 10°C verlagen. Afgezien van andere factoren, kunnen die temperatuurveranderingen je uiteindelijk tussen de 10% en 15% op je energierekening besparen.

7. Koop tweedehands

donkergroene-stoel-meubels

Dure items zoals eettafels, grasmaaiers, bedframes, terrasmeubilair en entertainmentcentra, zijn vaak met hoge kortingen te vinden als je ze tweedehands koopt.

8. Controleer je zolderisolatie

Hopelijk heeft jouw huisinspecteur voorafgaand aan de aankoop de isolatie gecontroleerd, maar hebben ze ook de kwaliteit van de isolatie gecontroleerd?

9. Winkel in de buurt

Vaak bieden ijzerwarenwinkels in de buurt kortingen aan hun buurtbewoners, dus kun je misschien een betere prijs krijgen krijgen dan bij die grote doe-het-zelfwinkels.

Ook organiseren veel lokale winkels gratis weekendseminars waar je kunt leren hoe je zelf reparaties kunt uitvoeren en verbeteringen kunt aanbrengen. Leren om je eigen schuur of keukenachterwand te bouwen of om een tuin aan te leggen, kan je echt honderden euro’s besparen.

10. Installeer plafondventilatoren

ventilator

Ventilatie is de goedkoopste en de meest energiezuinige manier om een woning te koelen. Door plafondventilatoren te installeren, ontstaat er een circulatie in de kamer, waardoor de bewoners zich bij hogere temperaturen koeler voelen. Vergeet echter niet om de ventilator uit te zetten wanneer je een kamer verlaat. Een ventilator laat mensen zich comfortabeler voelen, maar kan de kamertemperatuur echter niet verlagen.

11. Vervang de luchtfilters

Door de luchtfilters in je huis te vervangen, kun je het energieverbruik van je verwarmings- en koelsysteem tot wel 15% verlagen. Aangezien het HVAC-systeem ongeveer 45% van de energierekening van een gemiddeld huishouden uitmaakt, is het verminderen van het verbruik een groot voordeel!

Filters gaan, afhankelijk van het gebruikte materiaaltype, tussen de één en zes maanden mee. Controleer het filter tegen het einde van zijn levensduur en vervang hem dienovereenkomstig. En vergeet ook niet om de ventilatieopeningen regelmatig schoon te maken!

12. Maak een drooglijn buiten

Een gemiddelde lading wasgoed kost tussen de 36 en 45 cent om in de droger te drogen, uitgaande van een droogtijd van ongeveer 40 tot 45 minuten. Dat klinkt misschien niet veel, maar na verloop van tijd loopt die elektriciteit wel op. Als je vijf keer per week de droger aanzet, is dat maximaal €2,25 per week of € 117 per jaar.

Overweeg in plaats daarvan om het vochtige wasgoed waar mogelijk op te hangen. Lijndrogen in de wasruimte kan, als je de ruimte hebt, in de koude maanden goed werken. Buiten een drooglijn opzetten is eigenlijk nog beter. Op die manier hoef je geen rekening te houden met verhoogde luchtvochtigheidsrisico’s zoals schimmel en meeldauw.

13. Vervang je gloeilampen

led-lampen

LED-lampen hebben misschien een duurder prijskaartje in de winkel, maar na verloop van tijd leveren die LED-lampen wel grote besparingen op. Door een lager energieverbruik en een langere levensduur kan de overstap van een gloeilamp naar een LED-lamp in tien jaar tijd €61,55 besparen. Vervang alle lampen in je nieuwe huis en bespaar flink!

14. Upgrade naar energiezuinige apparaten

Apparaten met het blauwe Energy Star-label zijn gecertificeerd om het energieverbruik en de uitstoot te verminderen.

Bepaalde apparaten met het Energy Star-label hebben echter een grotere impact dan andere. Zo bespaart een energiezuinige vaatwasser je misschien maar zo’n € 2 per jaar. Het vervangen van een wasmachine kan echter ongeveer € 40 per jaar en € 415 tijdens de levensduur besparen.

15. Plant schaduwbomen

Schaduwbomen zijn niet alleen prettig voor buitenactiviteiten, ze zijn ook essentieel om de energiekosten laag te houden. Bomen, die aan de west- en zuidkant van een huis worden geplant, kunnen afhankelijk van het klimaat ongeveer € 25 per jaar aan koelingskosten besparen en kunnen ook de CO2-uitstoot in de loop van de tijd met 30% verminderen.

Neem contact op met een kwekerij in de buurt om de schaduwbomen te vinden, die het beste bij jouw tuin passen. Geef bomen 1m² ruimte om te groeien zodat de fundering, de landschapsarchitectuur en de oprit niet door de groeiende wortels worden beschadigd.

16. Sluit deuren, ramen en andere openingen af

Tel alle kleine bronnen van luchtverlies rond een huis bij elkaar op en je kijkt misschien naar het equivalent van een gat van veertien centimeter breed.

Gebruik tochtstrippen rond deuren en ramen om de tocht onder controle te houden. Dicht stopcontacten, verlichtingsarmaturen, de ontluchting voor de wasmachine en andere gaten in bouwmaterialen af met kit. Controleer de ontluchting van de haard op defecten. En zorg ervoor dat de ingangen van de kelder en de zolder zo goed mogelijk zijn geïsoleerd.

17. Markeer eventuele scheurtjes

Sommige kleine scheurtjes in keldermuren, funderingen, patio’s en zelfs gipsplaten komen vaak voor als huizen net zijn gebouwd. Groeiende scheurtjes kunnen echter duiden op een probleem met de fundering, wat tot aanzienlijke kosten kan leiden.

Gebruik schilderstape om eventuele scheurtjes te markeren. Onderzoek het gebied na een paar maanden opnieuw om te bekijken of de scheurtjes zich buiten de tape hebben verspreid.

Verhuizen en in je nieuwe woning gaan wonen, is een hele onderneming. Bewust geldbesparende keuzes maken, kunnen in de loop van de tijd tot grote besparingen leiden. En dat is natuurlijk goed nieuws omdat die besparingen door de nieuwe huiseigenaar goed kunnen worden gebruikt om van zijn huis een thuis te maken!

Leave a Comment