Het lijkt erop dat mensen steeds vaker leningen afsluiten voor bijvoorbeeld het kopen van een huis of een auto, om te gaan studeren, om het huis te verbouwen of zelfs om nieuwe zakelijke ondernemingen op te starten. Geld lenen kan, als je onmiddellijk contant geld nodig hebt, geweldig zijn maar het aangaan van een lening is zeker niet zonder risico’s. Bekijk enkele van de volgende gevaren, die gepaard kunnen gaan met het lenen van geld.

1. Check de rente

finance-business-meeting

Wanneer je geld leent, moet je uiteraard het oorspronkelijke bedrag plus de rente terugbetalen waardoor het totale bedrag flink kan oplopen. De rente, die in rekening wordt gebracht, is voor de geldschieter omdat die het geld voor een bepaalde periode beschikbaar stelt. Je krijgt mogelijk een laag rentetarief aangeboden (voor sommige creditcards is er een rentetarief van 0%), maar rentetarieven maken het lenen uiteindelijk toch duur. De tarieven veranderen regelmatig, dus je moet echt op zoek gaan naar de gunstigste aanbieder. En natuurlijk is het meestal beter om in plaats van schulden aan te gaan je eigen spaargeld te gebruiken.

2. Kredietscore

Elke keer dat je besluit om geld te gaan lenen loop je, als je het bedrag niet terugbetaalt zoals dat is overeengekomen, het risico om je kredietscore in gevaar te brengen. Maar als je wel op tijd betaalt, kan een lening of een creditcard een manier zijn om juist een goede kredietscore op te bouwen. De kredietscore heeft ook invloed op vele andere financiële aspecten. Het kan ervoor zorgen dat je mogelijk in de toekomst geen lening kunt krijgen, gunstige tarieven die je op die leningen kunt krijgen of dat je misschien het appartement van je dromen niet kunt kopen. Het is een goed idee om je in te lezen over een doorlopend krediet.

3. Kan voor gespannen relaties met vrienden of familie zorgen

familie-zonsondergang

Hoewel je sneller bij een vriend of een familielid een betere aanbieding kunt krijgen voor het lenen van geld, kan het aangaan van een lening bij hen ook tot een aantal lastige situaties leiden. Het kan voor de persoon moeilijk worden om het geld terug te vragen en jij kunt je elke keer dat je de ‘geldschieter’ ziet je ongemakkelijk voelen. Hoewel het aangaan van een lening bij bekenden je kan helpen om een lager tarief te krijgen, is het altijd een goed idee om duidelijke regels en een schriftelijke overeenkomst op te stellen. Probeer ook om een leuk contact te houden, zodat je relatie niet wordt gereduceerd tot slechts een financiële transactie.

4. Je kan er lang aan vastzitten

Geld lenen bij een geldschieter vereist het ondertekenen van een overeenkomst en het aangaan van een toezegging om elke maand een bepaald bedrag terug te betalen. Daarna is het belangrijk om op tijd te betalen. Dit betekent dat, zelfs als je jaren geleden geld hebt geleend en je behoeften en wensen inmiddels zijn veranderd, je nog steeds betalingen moet blijven voldoen totdat het bedrag volledig is terugbetaald. Het hebben van deze verplichtingen kan je, afhankelijk van het soort lening dat je bent aangegaan, in de toekomst minder aantrekkelijk maken voor nieuwe schuldeisers en potentiële investeerders. Zorg ervoor dat je, voordat je op de stippellijn je handtekening zet, zeker weet dat je je verplichting kunt nakomen. Het oversluiten van een lening is in sommige situaties zeker een optie. Het zal je schuld niet wegnemen, maar alleen herstructureren.

5. Minder flexibel budget

geld-investeren

Ten slotte zal het verschuldigd zijn van geld aan een geldschieter ervoor zorgen dat je op je uitgaven moet letten, omdat een deel van je inkomen moet worden afgelost. Gedurende de aangegeven termijn van de aflossingsperiode moet je een bepaald bedrag van je geld reserveren voor het terugbetalen van je schuld. Het geld is mooi meegenomen als je het net op je rekening krijgt, maar tijdens de terugbetalingsperiode ben je een deel van je inkomen kwijt. Je weet niet waarvoor je dit geld de komende tijd nodig hebt Als je een lening aangaat, neem dan het minimale aflossingsbedrag in je huishoudboekje op en controleer regelmatig of je meer kunt aflossen om zo de lening eerder te beëindigen.

Leave a Comment