Cryptocurrency zijn behoorlijk in opkomst. Maar wat zijn het precies, en wat betekent het als je een deel van je (spaar)geld omzet in een cryptomunt? Kun je er dan nog gewoon mee betalen? Kun je ze weer omzetten naar Euro’s? Wordt het geld meer waard, of juist minder?

Geen bank meer nodig

zakeman-business

Het grote verschil tussen reguliere munten zoals de Euro of de Dollar en cryptomunten, is dat laatstgenoemden onafhankelijke valuta zijn waar geen bank aan te pas komt. Dat klinkt een beetje spannend en misschien zelfs wat schimmig, maar door een stevig systeem van duizenden computers die continue de database van de bewuste munt bijwerken, is het erg betrouwbaar. Blockchain, noemen we dat, en juist doordat er zo enorm veel computers samenwerken om dit systeem in stand te houden, is frauderen vrijwel onmogelijk. Stel dat iemand met kwade bedoelingen de database bij 1 of misschien zelfs 100 computers weet aan te passen, dan nog zal het systeem zichzelf corrigeren.

Dat maakt de cryptomunt betrouwbaar en in veel gevallen ook snel. Wil je met regulier geld een betaling doen naar iemand die bij een andere bank zit, dan zal de bank altijd eerst moeten checken of het geld wel op je rekening staat. Doordat banken allemaal een eigen database gebruiken, kan dit soms lang, tot wel een dag duren. Betalingen via cryptomunten vinden plaats binnen dezelfde database, en zijn dus binnen een paar seconde afgerond.

Zeggen we de Euro gedag?

euro-logo

Betekent de opkomst van cryptomunten zoals de Bitcoin dat we binnenkort gedag zullen zeggen tegen de munten die we kennen, zoals de Euro? Zover is het nog lang niet. Vooralsnog gaat het hier om een alternatief betalingssysteem, waarvan veel experts echter wel zeggen dat het een grote toekomst heeft.

Als je besluit om met bijvoorbeeld Bitcoins aan de slag te gaan, dan kan dat zijn omdat je het prettig vindt om buiten de banken om te opereren. Je kunt op steeds meer plaatsen afrekenen in Bitcoins, al is de munt wel minder goed geaccepteerd dan je gewend bent. Veel mensen zien cryptomunten op dit moment vooral nog als belegging. Zet je je Euro’s (deels) om in Bitcoins, dan heb je kans dat deze meer waard zullen worden. De Bitcoin koers is namelijk overwegend stijgend van lijn en doordat het hele systeem nog in de kinderschoenen staat en volop verder kan groeien, zien veel experts er een prima belegging in. Of je daarin mee wilt gaan, dat is natuurlijk aan jou. Voorlopig zal de Bitcoin de Euro nog niet gaan verdringen, als dit al ooit gaat gebeuren. Een interessant systeem om nauwlettend te volgen, en wellicht al mee aan de slag te gaan, dat is het wel.

Leave a Comment