Het leven is duur op het moment. De energieprijzen zijn exponentieel gestegen en de inflatie is hoog, waardoor je geld minder waard is geworden. Als het je ondanks dat lukt om aan het eind van de maand toch nog geld over te houden, dan ben je goed bezig. Maar wat doe je met dat geld, zeker in de wetenschap dat de inflatie het minder waard maakt? We geven drie tips voor hoe je op een relatief eenvoudige manier je extra geld voor je kunt laten werken in de hoop dat het groeit.

Sparen op een termijndeposito

geld-munten

Sparen op een gewone Nederlandse spaarrekening is al jaren niet meer de moeite waard. De rentes zijn zo laag dat ze totaal niet opwegen tegen de inflatie. Dat betekent echter niet dat sparen helemaal geen optie meer is om je geld te laten groeien. Als je je geld voor een bepaalde periode vastzet bij een buitenlandse bank met hogere spaarrentes, dan kan het namelijk wel degelijk de moeite waard zijn. Kies voor zo’n termijndeposito een buitenlandse bank die ook in Nederland actief is, want dan is je spaargeld tot 100.000 euro gegarandeerd door de Nederlandse staat. Helaas is er in het verleden nog wel eens een bank omgevallen, dus dan is dat een prettige gedachte.

Aandelenportefeuille

aandelen

Een andere manier om je geld te laten groeien, is door het te beleggen in aandelen. Niet iedereen heeft daar evenveel verstand van, maar dat hoeft geen belemmering te zijn. Bij veel banken kun je immers een reeds samengestelde aandelenportefeuille nemen waarmee je risico’s gespreid worden, want het is natuurlijk wel zo dat beleggen geen garantie op rendement biedt en er zelfs de mogelijkheid bestaat dat je wat geld verliest. Daarom worden er aandelenportefeuilles aangeboden met verschillende risiconiveaus. Hoe hoger het risico dat je aanvaardt, des te hoger de rendementen zouden kunnen uitvallen. Als je dus bereid bent om een beetje risico te nemen, dan kan beleggen een goede manier zijn om je geld voor je te laten werken.

Wedden

voetbal-goal

Het nadeel van beleggen is dat het relatief lang duurt voordat je een noemenswaardig rendement opgebouwd hebt. Heb je daar de tijd of het geduld niet voor en sta je open voor een wat speelsere manier om je geld voor je te laten werken, dan kun je overwegen om er weddenschappen mee af te sluiten. Bijvoorbeeld op voetbalwedstrijden. Als je snel nog je WK voetbal 2022 pronostieken indient, kun je in principe op korte termijn rendement behalen. Maar daar zit natuurlijk wel een gok element aan. Je kunt ook je geld verliezen. Daarom is het verstandig om echt alleen het geld dat je over hebt hiervoor te gebruiken, een budget te stellen voor jezelf en te zorgen dat je goed op de hoogte bent van de actualiteit rondom voetbalteams voordat je je voorspelling indient. Heb je echter een scherp oog voor voetbal, dan liggen er mooie kansen.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om je geld voor je te laten werken. Bijvoorbeeld door het te beleggen in vastgoed of het te investeren in een startup. Dit vergt echter wel de nodige kennis. Het is minder laagdrempelig dan de hierboven besproken opties. Ook is er geen garantie op rendement en zeker ook een kans op verlies, hoewel je bij het investeren in vastgoed natuurlijk ook huurinkomsten kunt genereren. Alleen moet je daarvoor wel veel geld over hebben om te investeren.

Leave a Comment