Als je het leuk vindt om naar het theater te gaan dan ben je echt niet de enige. Heel wat mensen bezoeken jaarlijks de schouwburg voor een unieke musical of een voorstelling. Nu is er natuurlijk één theater wat je ooit in je leven bezocht moet hebben. We hebben het uiteraard over Broadway, hét meest bekende theater ter wereld. Omdat nog niet iedereen bekend is met de geschiedenis achter Broadway hebben we besloten om de belangrijkste info voor jou op een rijtje te zetten! Ben je overigens op zoek naar een leuke show dan? Een ticket voor bijvoorbeeld The Lion King kan met vertrouwen worden gekocht op hellotickets.nl.

Begin van het theater

red curtain stage

De theatrale wortels van Broadway gaan terug tot de jaren 1750. Dit was het jaar waarin Thomas Kean en Walter Murray het eerste officiële theatergezelschap in New York City oprichtten. Hun gezelschap voerde toneelstukken en musicals op in het Theatre on Nassau Street en ontstak zo de vonk die Broadway in vuur en vlam zou zetten. Aan het begin van de 19e eeuw was Broadway het epicentrum van entertainment geworden, met talloze theaters en een levendige culturele scene. Het beruchte Bowery Theatre, met zijn melodrama’s en vaudeville-acts, was een grote trekpleister voor de arbeidersklasse. Het chique Park Theatre richtte zich juist wat meer op de elite met zijn de opera’s en de toneelstukken.

Transformatie van niveau

Maar laten we snel vooruit spoelen naar het midden van de 19e eeuw, waar Broadway een revolutie doormaakte. Het Astor Opera House, het eerste gebouw dat volledig werd verlicht door gaslicht, opende zijn deuren in 1847 en vormde het begin van de elektriserende transformatie van de nachtelijke hemel van Broadway. Aan het eind van de 19e eeuw onderging het theaterdistrict een enorme metamorfose toen impresario Oscar Hammerstein een verzameling theaters bouwde tussen 42e en 44e straat, met de toepasselijke naam “Hammerstein’s Paradise”. Dit was het begin van het moderne Broadway dat we vandaag de dag kennen en waar we van houden.

Komst van de bekende Show Boat

Het echte keerpunt kwam echter in 1927 met de komst van “Show Boat”, een baanbrekende musical die een revolutie in het genre teweegbracht. Met de integratie van verhalen, muziek en dans maakte “Show Boat” de weg vrij voor meer verhalende producties en hielp Broadway zich te vestigen als een culturele kracht om rekening mee te houden. In de jaren 1930 vormde de Grote Depressie een grote uitdaging voor Broadway, maar de industrie toonde haar veerkracht. De bouw van iconische theaters zoals het Ethel Barrymore Theatre en het Winter Garden Theatre bracht een nieuwe golf van creativiteit en opwinding naar het district.

Bekende musicals in Broadway

De Gouden Eeuw van Broadway, van de jaren 1940 tot 1960, was getuige van een golf van legendarische producties zoals “Oklahoma!”, “West Side Story” en “The Sound of Music”. Visionaire regisseurs als George Abbott en choreografen als Jerome Robbins verhoogden de kunst van het muziektheater en lieten een blijvende impact achter op de nalatenschap van Broadway. De jaren ’70 en ’80 zijn te herkennen aan een diversificatie van Broadway-thema’s, waarbij meer uitdagende en controversiële onderwerpen werden verkend. Shows als “Hair”, “A Chorus Line” en “Rent” verlegden de grenzen, pakten sociale kwesties aan en inspireerden generaties.

Een nieuw tijdperk

Broadway is voortdurend geëvolueerd om maatschappelijke veranderingen te weerspiegelen en nieuwe technologie te omarmen. In de 21e eeuw vond een digitale revolutie plaats waardoor shows een wereldwijd publiek konden bereiken via streaming diensten en online voorstellingen. De Tony Awards, ingesteld in 1947, werden een prestigieus jaarlijks evenement ter ere van het beste van Broadway. Theaterlegendes als Ethel Merman, Lin-Manuel Miranda en Audra McDonald hebben de podia van Broadway opgeluisterd en een onuitwisbare stempel gedrukt op de geschiedenis van Broadway. Vandaag de dag blijft Broadway een belangrijke pijler van de identiteit van New York City en een symbool van de kunst van het theater wereldwijd.

Plan je jouw bezoek ook alvast in?

stoelen-theater

Zoals je wel hebt kunnen zien is Broadway een theater met een bijzondere geschiedenis. Dit proef je dan ook echt als je besluit om een bezoekje te brengen aan deze unieke locatie. Wij raden je overigens wel aan om er op tijd bij te zijn, het kopen van kaartjes is namelijk iets wat vrijwel iedereen wil doen. Door het te combineren met een bezoekje aan New York zelf weet je beide werelden in een keer te combineren. Scheelt je weer een bezoekje naar de andere kant van de oceaan.

Leave a Comment