Waaiers worden al jaar en dag beschouwd als een verlengstuk van je outfit. De waaier bestaat eigenlijk al veel langer dan dat de meeste mensen denken, zo gaan de eerste waaiers die zijn gevonden tot wel vijfduizend jaar terug. Daarnaast heeft de waaier ook gediend als communicatiemiddel. Ook kan je met waaiers verschillende tekens maken en kan je stiekem een gesprek voeren die niemand anders met jou mee kan volgen. In dit artikel wordt er dieper op ingegaan waar de waaier is ontstaan en waarvoor het door de jaren heen gebruikt is.

Waar is de waaier ontstaan?

Waaiers maken dus al heel erg lang deel uit van ons leven. De eerste echte waaiers zijn gevonden in China, Egypte en India. Later werden ze pas ontdekt in Europa. Het is vervolgens dan ook pas de 17e eeuw voordat de opvouwbare waaier echt zichzelf verspreidt over heel Europa. Het doel van de waaier werd gezien om verkoeling te bieden in de zomermaanden als er weinig wind staat. Tegenwoordig wordt het echt wel gezien als een verlengstuk van je outfit. Hoewel het ook nog steeds wordt gebruikt in de zomer, wordt het ook eigenlijk wel het hele jaar door gebruikt.

Gebarentaal

Zoals eerder gezegd, werd de waaier ook voor een langere periode gezien als een communicatiemiddel om een geheime taal door te geven. Een vrouw kon bijvoorbeeld de volgende boodschappen zenden. Zo betekent de waaier tegen de rechter schouder drukken dat je iemand helemaal niet moet. Echter als je het rechteroog met de waaier aanraakt betekent het dat zij zo snel mogelijk een afspraakje wilde maken. door beide ogen met een waaier te bedekken gaf zij aan dat ze van iemand houdt en de waaier tegen het linkeroor aandrukken betekent dat de vrouw niet wilde dat de geheimen uit zouden komen, ook niet na verloop van tijd.

woman covering her face with white floral hand fan

Dans

Naast de genoemde functies wordt de waaier nog steeds ook gebruikt voor artistiekere dingen, zoals in dans. Zo heb je bijvoorbeeld de waaierdans, die uitgevoerd wordt met één of meerdere waaiers. Deze dans wordt ook verschillend uitgevoerd per cultuur. Zo wordt het als een erotische dans gezien in landen zoals Amerika, terwijl in andere culturen het nog steeds een traditionele danssoort is. Denk hierbij aan landen zoals Spanje, Korea en Portugal.

Verschillende materialen

Door de vele jaren heen is de waaier flink geëvalueerd. Tegenwoordig zijn ze ook in veel verschillende materialen te verkrijgen, zoals bamboe, plastic en zelfs met leuke ontwerpen. Hoe leuk is het dan om je eigen ontwerp hiervoor te hebben voor bijvoorbeeld je bedrijf? Dan is waaiers bedrukken een leuk idee om ze te personaliseren. Met een leuke tekst of een logo op waaiers drukken van je onderneming heb je het perfecte relatiegeschenk voor de zomer in handen.

Leave a Comment