Wist je dat snurken niet altijd zo onschuldig is al je zou denken? Niet alleen kan snurken gezondheidsproblemen met zich meebrengen zoals onderbroken slaap en verminderde slaapkwaliteit met stemmingswisselingen tot gevolg, maar ook kan snurken spanning in je relatie met zich meebrengen.

En als dat nog niet genoeg is, kan snurken een voorbode zijn van een erger onderliggend gezondheidsprobleem.

Slaapapneu en snurken zijn nauw met elkaar verbonden. De meeste mensen die last hebben van slaapapneu zijn dan ook hevige snurkers. Maar wat is slaapapneu nu exact? Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slaapapneu? En wat kun je eraan doen?

Wil je meer weten over slaapapneu? Lees dan snel verder!

Slaapapneu en het Stoppen met Ademen

man-slapen-handen-onder-hoofd

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij je tijdens je slaap herhaaldelijk enkele seconden tot soms zelfs enkele minuten stopt met ademen. Door deze adem stilstanden word je slaapritme en slaappatroon verstoord met verschillende gezondheidsproblemen als gevolg.

Vermoeidheid en Slaperigheid

Door een gebrek aan kwalitatieve slaap kunnen mensen met slaapapneu chronische vermoeidheid ontwikkelen en een algemene slaperigheid overdag. Hierdoor is men minder productief of kan men zelfs in slaap vallen op ongewenste momenten.

Hart- en Vaatziekten

Door de verschillende wisselingen in zuurstofniveaus in het lichaam als gevolg van de ademstilstanden tijdens de slaap, hebben mensen met slaapapneu een verhoogd risico op cardiovasculaire gezondheidsporblemen.

Zo hebben mensen met slaapapneu een meer kans op een hoge bloeddruk, hartaanvallen, beroertes, hartritmestoornisen en andere hart- en vaatziekten.

Gewichtstoename

Het verstoren van de slaap door slaapapneu kan het metabolisme uit balans brengen. Zo is het mogelijk dat mensen met slaapapneu last krijgen van gewichtstoename. Hierdoor belanden ze vaak in een vicieuze cirkel waarbij overgewicht de symptomen van slaapapneu versterken.

Hoe Slaapapneu Behandelen en Snurken Tegengaan?

slapende-vrouw-witte-dekens

Er zijn verschillende manieren om slaapapneu te behandelen. Het is in de eerste plaats altijd aan te raden om zo snel mogelijk langs een gespecialiseerde slaaparts te gaan voor medisch advies in te winnen.

Er zijn namelijk drie verschillende types van slaapapneu, obstructieve slaapapneu, centrale slaapapneu en gemengde slaapapneu. Het is belangrijk om te bepalen welk type je hebt om zo de juiste behandeling te kiezen.

Obstructieve Slaapapneu Behandelen

Doordat obstructieve slaapapneu vaak wordt veroorzaakt ten gevolge van een ongezonde levensstijl, is het aanpassen hiervan noodzakelijk. Zo zijn mensen met overgewicht, hevige drinkers en rokers meer geneigd om obstructieve slaapapneu te ontwikkelen.

Een gezondere levensstijl waarbij genoeg wordt bewogen en een gezond dieet kan al bijzonder veel wonderen doen.

Ook kan het helpen om een anti snurk kussen of een snurkbeugel aan te schaffen. Dit helpt bij het snurken, waardoor je een betere slaap krijgt en je metabolisme terug een normaal ritme krijgt. Dit helpt op zijn beurt dan weer tegen de gewichtstoename en overgewicht.

Centrale Slaapapneu Behandelen

Centrale slaapapneu wordt veroorzaakt doordat de hersenen signalen naar het ademhalingsstelsel niet goed kunnen versturen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

Zo kan het zijn dat deze wordt veroorzaakt door enkele andere medische aandoeningen zoals hart- of nierfalen of een andere neurologische aandoening. Door oorzaak aan te pakken kunnen de symptomen van centrale slaapapneu verminderen.

Een ander veel gebruikte behandeling bij centrale slaapapneu (CSA) is de CPAP behandeling. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van een CPAP machine en een CPAP masker of slaapapneu masker.

Deze machine blaast als het ware lucht in de luchtwegen om de ademhaling te ondersteunen en slaapapneu te voorkomen. Het masker zelf kan bestaan uit een mondstuk, een neusmasker of een combinatie van beide.

Gemengde Slaapapneu Behandelen

Bij gemengde slaapapneu wordt er vaak voor gekozen om beide vormen van slaapapneu te behandelen. Zo wordt zowel de obstructieve als centrale componenten behandeld.

Leave a Comment