Veel huishoudens in Nederland hebben al van de voordelen van gevelbekleding op de binnen- en buitenmuren van hun huizen kunnen profiteren. We hebben helaas niet allemaal de moed om dit zelf te proberen omdat het natuurlijk wel een behoorlijke klus is. Maar als je een avontuurlijk type bent, van een zware uitdaging houdt of redelijk vaardig in verbouwen en klussen bent, kun je deze vijf tips over het bevestigen van gevelbekleding eens bekijken. Als de gevelbekleding op de juiste manier is aangebracht, zal het voor een prachtig eindresultaat en een meerwaarde van je woning zorgen.
1. De juiste gevelbekleding selecteren
Er zijn verschillende soorten gevelbekleding waaruit je kunt kiezen en elke soort heeft, met betrekking tot de duurzaamheid, de kosten, het onderhoudsgemak, de installatie, de levensduur en de geschiktheid voor de omgeving zijn eigen voor- en nadelen. Bij het selecteren van het soort gevelbekleding, dat je wilt gaan aanbrengen, moet je met méér dan alleen het uiterlijk rekening houden. Een gevelbekleding, die bijvoorbeeld aan de buitenkant van je huis, in de keuken of in de badkamer wordt aangebracht, moet bestand zijn tegen vocht waardoor palissade- of vinylbekleding voor dit gebruik perfect is. Deze materialen zijn goed bestand tegen het kromtrekken terwijl onbehandeld multiplex dat absoluut niet is. Gevelbekleding kunststof is dus aan te raden.
2. Het voorbereiden van de wand
Voordat je begint met het aanbrengen van de gevelbekleding, moet de kale muur of de ondergrond eerst worden behandeld. Maak de muur eerst goed schoon met een vochtige, pluisvrije doek. Maak meteen van deze gelegenheid gebruik om de gevelbekleding, die je hebt gekozen, ook te coaten maar voordat je dat doet, moet je ook dit met een vochtige doek of wat isopropyl alcohol afvegen.
3. Gebruik het juiste hechtmiddel
Als het gaat om het veilig aanbrengen van gevelbekleding, is niet zomaar elk hechtmiddel voldoende want anders kan de gevelbekleding zomaar onverwacht loskomen. Gebruik alleen een neutraal niet-uithardend hechtmiddel. Het is vrij belangrijk om te onthouden dat je je hechtmiddel niet mag mengen. Gebruik bij het aanbrengen een klodder zo groot als een euromunt en probeer een kleur te vinden die zo goed mogelijk overeenkomt met de behandeling van de gevelbekleding die je gebruikt. Je dient dit hechtmidel ongeveer 21 dagen voordat je de gevelbekleding op de muur aanbrengt te laten uitharden.
4. Bekijk de omgeving
Zoals ik al eerder zei, moet je bedenken wat de omgeving is waarin je de gevelbekleding gaat aanbrengen. Gebieden die worden blootgesteld aan barre weersomstandigheden zoals extreme zon en regen of vochtige ruimtes zoals die in badkamers of keukens, vereisen dat je het materiaal adequaat behandelt zodat het niet kan kromtrekken of krimpen. Het is een goed idee om de gevelpanelen, behandeld maar nog wel los, minimaal twee weken in de ruimte waarin ze worden aangebracht te laten liggen. Dit zorgt ervoor dat eventuele veranderingen in de vorm, zoals bijvoorbeeld het krimpen, zal gebeuren voordat je ze aan de muur en aan elkaar bevestigt, wat op dit punt grote schade kan veroorzaken.
5. Het onderhoud
Over het algemeen is het onderhoud aan de meeste soorten gevelbekleding eigenlijk vrij eenvoudig en kun je dat ook zelf doen. Vlekken, vuil en verkleuring kunnen meestal worden verwijderd door het oppervlak met een vochtige doek en wat schoonmaakmiddel af te nemen. Veeg het gebied gewoon voorzichtig schoon of dep het vuil weg. Krassen, scheuren of niet-verwijderbare vlekken kunnen in de meeste gevallen met wat houtvuller worden gecorrigeerd en vervolgens opnieuw worden behandeld om zo een uniforme kleur te kunnen garanderen.
Leave a Comment