Er zijn maar weinig mensen in de wereld die je zo goed kunnen begrijpen als een goede vriend. Van de diepe schaterlachen tot de keren dat ze er voor je zijn, de band kan onmiskenbaar speciaal aanvoelen. Maar wat als je op een dag naar hem of haar kijkt en iets onverwachts voelt, zoals dat je misschien verliefd aan het worden bent op je vriend?

Hoe weet je of je verliefd wordt op een vriend?

Verliefd worden op een vriend(in) is iets uit romcoms. Je zoekt ze al op in groepssituaties en aanbidt elkaar, maar voor een gezonde en bloeiende romantische relatie is meer nodig dan fysieke aantrekkingskracht en een paar gedeelde interesses.

Om te weten of je echt verliefd op hem of haar bent, is het belangrijk om uit te zoeken of het gewoon platonische liefde is of het begin van een mooi liefdesverhaal. Dat houdt ook in dat je alle mogelijkheden doordenkt. Nadat je je gevoelens eerlijk hebt ondervraagd, zal de reflectie je goed uitgerust achterlaten om uit te zoeken wat je nu moet doen.

De beste manier om deze gevoelens te verwerken is om iemand die je vertrouwt in vertrouwen te nemen of erover te schrijven zodat je een beter perspectief krijgt. Je hoeft je vriend nog niet over je gevoelens te vertellen, maar je moet wel emotioneel erkennen wat er gebeurt.

Hoe weet je of je verliefd bent geworden op een vriend?

 • Je voelt je seksueel en fysiek tot hem aangetrokken.
 • Je denkt veel aan je vriend(in), zelfs als je niet in zijn/haar buurt bent.
 • Je wilt jezelf altijd beschikbaar stellen voor het geval ze plannen willen maken.
 • Je vindt een reden om je beste vriend ter sprake te brengen in gesprekken als ze er niet zijn.
 • Je stelt je voor hoe het zou zijn om met ze te zoenen, knuffelen of daten.
 • Je wilt je vrije tijd meer met hen doorbrengen dan met andere vrienden.
 • Je ervaart bepaalde fysiologische symptomen zoals trillerigheid, zweten, droge mond of vlinders in je buik.
 • Je gaat een stapje verder als ze iets nodig hebben, veel meer dan je voor andere vrienden zou doen.
 • Je bent jaloers op hun romantische relaties.
 • Als ze bij je in de buurt zijn, wil je ze fysiek aanraken of dichterbij komen.
 • Je flirt en plaagt ze voortdurend.
 • Je analyseert je communicatie en sms’jes met hen.
 • Je kleed je mooi aan wanneer je diegene weer ziet.
 • Je doet koppel-dingen samen.
 • Je nodigt ze uit voor uitstapjes, bij voorkeur solo zodat jullie alleen zijn.
 • Je besteedt veel aandacht aan hun bewegingen als ze bij je in de buurt zijn.

Wat je moet doen als je verliefd wordt op een vriend.

vrienden-lachen-high-five

Als je weet dat je verliefd bent op je vriend, is het tijd om te beslissen wat je eraan wilt doen. Hier zijn enkele volgende stappen als je in deze situatie zit:

1. Ontken niet hoe je je voelt.

Omdat je niets wilt veranderen, is er misschien een deel van je dat je groeiende gevoelens wil vermijden, wegwuiven of ontkennen. Maar eerlijkheid is het beste beleid in dit geval. Dat je deze gevoelens opmerkt, betekent niet dat je ernaar hoeft te handelen, maar het is belangrijk om intern te erkennen dat de gevoelens er zijn, zodat je toegang kunt krijgen tot de emotionele steun die je nodig hebt.

2. Weet dat er veel op het spel staat.

Er is veel weloverwogen reflectie nodig als je verliefd bent op je vriend(in) omdat jullie band op het spel staat. Zorgvuldig omgaan met de betekenisvolle vriendschap is belangrijk zodat je je vriendschap kunt behouden voor het geval zij niet hetzelfde voelen. Het is moeilijk om de pijnlijke realiteit te overwegen dat je gevoelens onbeantwoord zouden kunnen zijn, dat ze niet geïnteresseerd zijn in een romantische relatie, of dat je het risico loopt de vriendschap te verliezen omdat de ongemakkelijkheid moeilijk te herstellen is. Maar als je weet dat er veel op het spel staat, kun je uitzoeken wat de beste manier is om het gesprek op een respectvolle manier te voeren.

3. Wees eerlijk over wat je wilt van de verbinding.

Denk na over waar je op dit moment staat en waarom je op dit moment verliefd op hem of haar bent. Ben je eenzaam en vult je vriend(in) een leegte op, waardoor je in hem of haar geïnteresseerd raakt? Heb je ruzie met je huidige romantische partner, waardoor je iemand anders overweegt? Heeft hij of zij net een relatie achter de rug en wil je hem of haar eindelijk vertellen hoe je je voelt? Wil je bij ze zijn om aan te pappen of omdat je een langdurige relatie wilt?

Scheid of je verliefd op ze bent of dat je vriend(in) een spiegel is van een onontdekt en onderliggend probleem dat je misschien verlangt van de connectie. Het doorgronden van de subtiliteiten van de aantrekkingskracht samen met je intenties en verwachtingen zal je helpen om je gevoelens te gronden in realisme.

4. Zoek naar tekenen of ze misschien hetzelfde voelen.

Omdat ze je vriend zijn, weet je waarschijnlijk hoe ze zich gedragen als ze iemand leuk vinden. Word voordat je het gesprek voert objectief nieuwsgierig naar hun interpersoonlijke gedrag. Let op hoe ze zich op subtiele en duidelijke manieren om je heen gedragen. Als ze je leuk vinden, zullen ze flirterigheid beantwoorden en zul je wat zenuwen aan hun kant zien. Als ze je niet leuk vinden, zul je merken dat ze niet geïnteresseerd zijn in het cultiveren van intieme, flirterige momenten en ze zijn waarschijnlijk niet jaloers op je liefdesleven. In plaats daarvan zullen ze je liefdesleven steunen en voorstaan.

Soms is het moeilijk om te zeggen of ze in je geïnteresseerd zijn omdat ze ook bang zijn om de vriendschap te ruïneren. Er is een spectrum van risico’s die het initiëren van het gesprek met zich meebrengt voor de stabiliteit van de vriendschap. Als er een geschiedenis van flirten in de relatie is, een erkenning van wederzijdse aantrekkingskracht, of een onderbuikgevoel dat je hebt dat deze persoon misschien ook verliefd op jou wordt, is het risico lager.

5. Overweeg of het zinvol is om het gewoon los te laten.

Stel dat je je gevoelens hebt onderzocht en je hebt besloten dat je vriendschap belangrijker is dan de mogelijkheid van iets meer. Je houdt van ze, maar misschien heb je je gerealiseerd dat ze je gevoelens niet beantwoorden, of dat ze op lange termijn geen romantische match zijn. Je wilt niet riskeren wat je al hebt voor iets dat later misschien niet eens werkt.

Met deze route kan het hartverscheurend zijn om verder te gaan, dus geef jezelf steun en medeleven. Het is wel of niet mogelijk om te stoppen met het hebben van romantische gevoelens als ze zich eenmaal hebben ontwikkeld. Sommige dingen die kunnen helpen om je gevoelens af te koelen zijn om de relatie een beetje ruimte te geven, tijd door te brengen met andere vrienden of mensen die je leuk vindt, of hobby’s en andere activiteiten te ondernemen waar de vriend(in) voor wie je gevoelens hebt ontwikkeld niet noodzakelijkerwijs bij betrokken is.

6. Als je het wilt laten weten, geef de vriendschap dan prioriteit als je dat doet.

Als je hebt besloten dat je je niet kunt inhouden, is het nog steeds belangrijk om je vriendschap centraal te stellen wanneer je je romantische gevoelens met hen deelt. In plaats van een gedurfd romantisch gebaar, nodig je hen uit voor een rustig moment met een eenvoudig en eerlijk gesprek over je gevoelens. Respecteer hun gevoelens en hoeveel tijd ze misschien nodig hebben om je emoties te verwerken, vooral als het een verrassing is. Zorg er tijdens het gesprek voor dat je prioriteit geeft aan je vriend(in) door hun individuele gevoelens en vermogen om te kiezen te eren, door zowel je acties als je woorden te gebruiken.

7. Wees voorbereid op wat ongemakkelijkheid als ze niet hetzelfde voelen.

Als ze niet hetzelfde voelen en alleen vrienden willen blijven, ga dan zo luchtig en begripvol mogelijk het gesprek aan. Privé kun je je teleurstelling later verwerken. Je reactie kan een rol spelen in hoe het verder gaat.

Dat gezegd hebbende, het is onvermijdelijk dat dingen een tijdje ongemakkelijk zullen zijn terwijl jullie eraan werken om de vriendschap weer terug te brengen naar hoe het was – als dat is wat jullie allebei willen. Je vriend(in) kan zich ongemakkelijk voelen door de verandering van je gevoelens voor hem/haar, dus wees erop voorbereid dat er van alles kan gebeuren.

Zelfs als je romantische gevoelens ontwikkelt voor een vriend(in), is het mogelijk dat je vriend(in) de gevoelens die jij voor hem/haar hebt niet beantwoord. Om verder te gaan, zegt ze, hangt het af van hoe ongemakkelijk ze zich voelen door de verandering van je gevoelens en of je echt het gevoel hebt dat je in staat bent om een platonische relatie aan te gaan met iemand voor wie je gevoelens hebt. Het is ook mogelijk dat je na de onthulling geen vrienden met elkaar blijft, dus wees voorzichtig.

We hebben een volledige gids over wat je moet doen als iemand die je leuk vindt gewoon vrienden wil zijn.

Als je valt voor een vriend die van hetzelfde geslacht is als jij.

lachende-vrienden-groep

Het komt vaak voor dat twee homo’s zich afvragen of er niet meer aan de hand is dan vriendschap. Het is mogelijk dat de intimiteit en emotionele veiligheid die deze vriendschap biedt, ruimte heeft gecreëerd voor dit aspect van je seksualiteit om naar de oppervlakte te komen. Als je vriend(in) hetzelfde geslacht heeft als jij en ook queer is, kan het zijn dat hij/zij een vorm van queerness heeft gemodelleerd die jou aanspreekt.

Als je hetero bent en valt voor een vriend die hetzelfde geslacht heeft als jij, kan het verwarrend aanvoelen, maar wees gerust: biseksuele gevoelens zijn normaal en volkomen geldig.

Als je verliefd wordt op een vriend die hetzelfde geslacht heeft als jij, en je hebt je tot nu toe geïdentificeerd als hetero, dan kan het de moeite waard zijn om te onderzoeken of er misschien meer flexibiliteit in je seksuele identiteit zit dan je dacht.

Als je een relatie hebt.

Als jij of je vriend(in) een monogame relatie heeft met andere mensen, is het riskant omdat je andere mensen kunt betrekken en kwetsen. In dit geval is het essentieel om open te zijn met je partner over je groeiende gevoelens.

Verliefd worden op een vriend terwijl je een relatie hebt, kan een aanwijzing zijn dat je niet helemaal tevreden bent in je relatie. Als je van zowel je partner als je vriend houdt, ben je misschien geïnteresseerd om meer te leren over alternatieve relatiestijlen, zoals ethische nonmonogamie en polyamorie.

Hoe dan ook, weet dat het heel gewoon is om verliefd te worden, zelfs als je een serieuze relatie hebt, en dat er manieren zijn om er netjes mee om te gaan.

Hoe je kunt stoppen met verliefd worden op een vriend.

Als je je vriend of vriendin hebt verteld dat je verliefd op hem of haar bent, maar de gevoelens zijn niet wederzijds, dan kan het je opluchten om hem of haar dit te laten weten, wat je zal helpen om verder te gaan. Als je het hem of haar niet hebt verteld, maar toch verder wilt, weet dan dat het loslaten van je gevoelens niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. Heb dus geduld.

Om je te helpen verder te gaan, onthoud dan wat je waard bent en dat je het verdient om bij iemand te zijn die koste wat het kost het risico neemt om bij je te zijn omdat hij of zij zoveel om je geeft. Het kan ook helpen om realistisch naar je vriend en de band te kijken.

Misschien kunnen jullie het goed met elkaar vinden, maar hebben jullie niet dezelfde levensdoelen, dus werkt een verbintenis niet. Of ze maken je aan het lachen, maar je bent het niet eens met hun politieke ideologieën. Houd die onverenigbaarheden in je achterhoofd.

Houd ondertussen duidelijke en respectvolle grenzen aan en geef elkaar de ruimte. Dit kan eruit zien als het beperken van hoe vaak je tijd met elkaar doorbrengt, minder contact opnemen en fysieke aanraking beperken. Nadat je een pauze hebt genomen en je je anders voelt, kun je de vriendschap weer opbouwen tot iets dat duidelijk en transparant is.

Leave a Comment