De keuze van je webhost zal het algehele succes van je website beïnvloeden. Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het kiezen van een host van lage kwaliteit kan je site op verschillende manieren schaden. In dit artikel bespreken we waar je bij het kiezen van de juiste webhost provider op moet letten.
1. Je beveiliging staat op het spel
De beveiliging van je website is gemakkelijk over het hoofd te zien en meestal denken we hier pas aan als het al te laat is. Maar net zoals je alarmsystemen voor bij je huis koopt om je eigendommen goed te beschermen, moet je ook, voordat er iets ergs gebeurt, investeren in de juiste beveiligingsmaatregelen voor je site. Je hebt nooit de volledige garantie dat je website optimaal beveiligd is maar er zijn wel een paar stappen die je kunt nemen, zoals bijvoorbeeld het implementeren van firewalls, beveiligings-plugins, het up-to-date houden van de software van je site en meer, om de omgeving veiliger te maken. Maar dit heeft allemaal geen nut als je host er geen prioriteit van maakt om je site te beveiligen. Het is dan net alsof je ‘s werelds beste beveiligingssysteem bij je thuis laat installeren, maar maar dan vervolgens je voor- en achterdeur wagenwijd laat openstaan. Een host van hoge kwaliteit zoals Cloud86 heeft zijn zaken goed geregeld. Het zorgt voor regelmatige back-ups van websites, firewalls en andere methoden om niet alleen de webserver maar ook het datacenter als geheel goed te beschermen.
2. Je wilt ondersteuning als je site niet goed functioneert
Het is erg vervelend als je site offline is of niet goed functioneert. Soms komt dit door je eigen fout omdat er iets mis is met de installatie, maar soms kan dit ook te wijten zijn aan je provider. Wanneer er zich een probleem voordoet, wil je op een toegewijd ondersteuningsteam kunnen rekenen. Het zelf oplossen van de problemen met je site kan behoorlijk lastig zijn. Vooral als je geen technische vaardigheden hebt. Zie het ondersteuningsteam als een redder in nood. Dit team van mensen kan je helpen om je site weer in volledige functionele staat te brengen.
3. Je wilt omzetverlies minimaliseren
Als je op je website vertrouwt om leads te genereren of als je producten verkoopt, kost elke minuut dat je site offline is je geld. Er zijn verschillende redenen waarom je site uit de lucht kan raken. Je host heeft hierop echter invloed omdat je host verantwoordelijk is voor iets dat uptime wordt genoemd. Uptime is hoe vaak je kunt verwachten dat je site online is. De meeste hosts hebben een uptime garantie van 99,9%, wat betekent dat je site 99,9% van de tijd online moet zijn. Als je merkt dat je site vaak offline is, is het misschien tijd om te upgraden naar een beter hostingpakket of zelfs volledig van host te veranderen.
4. Je wilt de prestaties van je site en de SEO verhogen
De laadsnelheden en de algehele prestaties van je site hangen samen met de ranking in een zoekmachine. Als het laden van je site te lang duurt, heb je een hoog bouncepercentage en het zorgt ook voor een slechte gebruikerservaring bij je bezoekers. Een snelle website hosten is dus van groot belang. Soms ligt dit aan je eigen site. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een slecht gecodeerd thema gebruikt of dat er te veel plugins zijn geïnstalleerd. Het kan echter ook vaak de schuld van de provider zijn. Als je de tijd hebt genomen om je eigen site te optimaliseren en je nog steeds merkt dat deze ongelooflijk langzaam werkt, is het waarschijnlijk tijd om van host te wisselen. Het is heel goed mogelijk dat je site gewoon te veel verkeer ontvangt voor het hostingpakket dat je afneemt, maar als dit consistent is, zul je vanzelf een mail van je host ontvangen over een upgrade.
5. Je wilt dat de content van de site goed beveiligd is
Het is niet leuk om te zeggen, maar het kan gebeuren dat er bestanden kwijtraken. Misschien heb je wel besloten om je site te laten hosten door een gloednieuwe host, die uiteindelijk failliet gaat? Of misschien zijn alle back-ups van je site wel verloren gegaan. Daarom is het het beste om te kiezen voor een bekende host, die zichzelf al heeft bewezen omdat je dan weet dat de kans dat dit zal gebeuren heel erg klein is. Natuurlijk kun je misschien wel geld besparen door met een nieuwe host in zee te gaan, maar op de lange termijn kan het problemen opleveren. Houd, wanneer je een beslissing neemt, altijd rekening met de betrouwbaarheid van een host.
Tot slot
In dit artikel is wel duidelijk geworden dat de beslissing om te investeren in hosting belangrijker is dan je misschien denkt. In plaats van te zoeken naar de goedkoopste deal of met de eerste de beste host in zee te gaan, kun je beter wat tijd besteden aan het onderzoeken van alle beschikbare opties voor webhosting.
Het is belangrijk om de eerste keer ook de beste beslissing te nemen. Het is beter om een host te vinden, die op de lange termijn met je kan meegroeien, dan dat je van provider moet wisselen en je je hele site moet migreren op het moment dat je site groeit.
Hopelijk begrijp je nu beter waarom webhosting zo belangrijk is en waarop je moet letten bij het selecteren van een provider.
Hallo. Heb net het artikel gelezen maar ik vraag me af wat er gebeurt met je site in het geval dat je provider, JouwWeb in mijn geval, om wat voor reden dan ook, ophoud te bestaan. Een goede kennis van mij die zelf bij Mijn Domein werkt vertelde me dat je site dan ‘gewoon’ niet meer bestaat (!?). Voor een webmaster met een site van enkele pagina’s met informatie is dat ‘even’ lastig, maar voor een site als de mijne (https://www.scotlandsfinest.nl/) met 100-en pagina’s waar ongelooflijk veel werk en tijd in zit (bijna een levenswerk) zou dat een absolute ramp zijn. Ik kan me zo voorstellen dat in dat geval alle sites worden ‘overgenomen’ door een ander bedrijf maar daar werkt men waarschijnlijk met totaal andere software. De gedachte dat alles in 1 klap weg kan zijn voelt als een zwaard van Damocles.
Heel graag uw reactie.