De maand december is eigenlijk de beste tijd om een nieuwe auto te kopen. Toch vinden de meeste mensen het afdingen en dat lastige financiële jargon een enorm afschrikmiddel om bij een dealer naar binnen te stappen. Maak je maar geen zorgen, wij staan voor je klaar. Hier zijn 5 handige tips om de beste deal voor jouw nieuwe auto te kunnen krijgen.

Autoverkopers hebben vaak een slechte reputatie omdat ze haastige, sluwe duivels zijn, die alles zeggen om ‘je vandaag nog in een nieuwe auto te krijgen’. Je hoeft ze echter niet als tegenstanders te zien. Het kopen van een nieuwe auto is ook niet per se een strijd om wie het meeste verstand van zaken heeft. Het is meer een spel en spellen kunnen leuk zijn als je ze goed speelt. Uiteraard is een auto importeren soms ook een goede optie om veel geld te besparen.

Bij het kopen van een auto hoef je alleen maar van tevoren wat onderzoek te doen, een realistisch budget in gedachten te hebben en te voorkomen dat je in de verkeerde richting wordt geleid.

1. Wanneer moet je op pad gaan

red car parked in front of white building during night time

Soms is de beste deal voor een nieuwe of een gebruikte auto afhankelijk van de tijd van het jaar en de staat waarin de markt zich verkeert. Autodealers zijn erop gebrand om tegen het einde van het verkoopkwartaal zo veel mogelijk auto’s van de parkeerplaats te halen. Dealers hebben doelen, die ze moeten halen en deze verkoopdoelen verschijnen in vetgedrukte letters tegen het einde van hun verkoopcyclus. Een dealer zal hoogstwaarschijnlijk akkoord gaan met wat verlies en de prijs van de sticker verlagen als dat betekent dat ze dichter bij het behalen van hun verkoopdoel zullen komen.

2. Inruilen

Je kunt de waarde van je oude auto gebruiken om een betere deal voor je nieuwe auto te krijgen. Wees gewoon redelijk. Autobezitters hebben de neiging om hun oude trouwe rossen te overschatten, maar je kunt erop rekenen dat autoverkopers jouw inruil bijna religieus devalueren. Wat je moet vermijden, zijn dealers die ongeacht de staat een algemene prijs bieden voor alle inruil bieden.

Dit kan een bedrag van € 5.000 of minder zijn. Hoogstwaarschijnlijk zal dat bedrag worden opgeslokt tijdens de onderhandelingen en zul je je afvragen hoe jouw inruil je echt wel geld heeft bespaard.

Je wilt dat jouw inruilauto zijn eigen waarde heeft en niet de vooraf berekende marge van de dealer. De verkoper zal meteen vragen welke auto je hebt, maar je moet die informatie voor jezelf houden totdat het tijd is om over prijzen te gaan praten. Laat ze eerst een prijs berekenen. Geef vervolgens aan dat jij je ‘zo goed als nieuwe’ auto wilt inruilen.

Op deze manier heeft de dealer minder opties om die inruilwaarde onder andere vergoedingen en verborgen kosten te stoppen.

3. Neem een slimme vriend mee

man smiling while taking photo

Een manier om voor een nieuwe of een gebruikte auto een goede deal te krijgen, is door een auto-expert mee te nemen naar de parkeerplaats. Dit kan jouw lokale monteur zijn of gewoon een versnellingsbakmaatje, die een motor op zijn duimpje kent. Toen het tijd was voor mijn vader om een gebruikte auto te kopen, nam hij mij mee. Het was mijn taak om heel weinig te zeggen en iets te zoeken waardoor de waarde van de auto’s, die aan mijn vader werden getoond, zou dalen.

Het meenemen van een slimme buddy is minder effectief bij het kopen van een nieuwe auto. De meeste nieuwe auto’s en vrachtwagens zijn in een uitstekende staat. Het doel van het meenemen van iemand in dit geval is alleen om de verkoper uit balans te houden. Het staat je vrij om positieve reacties aan de verkoper te geven, zolang je slimme maatje niets leuk vindt dat hij je laat zien.

Dit houdt de transactie neutraal. De verkoper kan proberen je premium functies te verkopen, die het prijskaartje opdrijven, maar jouw slimme monteur zal je eraan herinneren dat je echt geen verwarmde EN geventileerde lederen stoelen of een automatisch dimmende achteruitkijkspiegel nodig hebt.

4. Laat niet je favoriet doorschemeren

Autoverkopers zijn buitengewoon oplettend. De kans is groot dat ze jou al hebben gezien, terwijl je op het perceel liep, lang voordat jij ze zag. Dat betekent dat ze naar jouw zoekgedrag kijken en proberen te bepalen welk type auto jouw interesse trekt. Je moet een kalme, geduldige houding uitstralen die niet wordt beïnvloed door een bepaalde auto. Als je een favoriete auto hebt, die je wilt kopen, kijk er dan niet te lang naar. Bewaar het wensenlijstje voor online winkelen.

De Harvard Business Review publiceerde in 2015 een fascinerend onderzoek waaruit bleek dat emotioneel verbonden klanten 52% waardevoller zijn voor retailers dan potentiële klanten, die simpelweg tevreden waren met een bepaalde dienst of een product. Emotioneel denken is bij de meeste mensen sterker dan logisch denken en autoverkopers zullen voor niets stoppen om je in de euforische staat van ‘liefde op het eerste gezicht’ te houden.

Als je naar een dealer gaat, kijk dan niet naar de glimmende, nieuwe SUV op het podium van de showroom. Als een verkoper dit soort gedrag opmerkt, zal hij proberen een beroep te doen op jouw ijdelheid en je achter het stuur van jouw favoriete auto te krijgen voor een prijs, die voor jou minder voordelig is. Ze zijn er erg goed in om de nadruk te leggen op de koude, harde feiten en op basis van je gevoelens over een bepaald auto met je te communiceren.

5. Doe het rustig aan

bmw-logo-auto

Je mag niet vergeten dat het kopen van een nieuwe of een gebruikte auto een persoonlijke interactie inhoudt. Je lichaamstaal, gespreksvaardigheid en algemene sympathie spelen een rol bij de deal, die je krijgt. Maak er geen gevecht van als dat ook niet hoeft. Probeer jouw autoverkoper op persoonlijk niveau te beoordelen. Hij zal dat ook bij jou doen.

Hij zal je ongetwijfeld vragen stellen over je gezin, werk en persoonlijke interesses om een werkband te vormen, zij het een zwakke band, die eindigt met het kopen van een auto. Gebruik dezelfde tactiek in jouw voordeel.

Een ander ding om te overwegen, is weglopen van de onderhandeling. Dit werkt eigenlijk alleen maar als je het één keer op het juiste moment doet.

Leave a Comment