Hoewel er ongetwijfeld veel wetenschap zit in het waterbestendig maken van de Pixel, verschilt het per model hoe waterbestendig deze is. Afhankelijk van welke beoordeling, kan het een beetje verwarrend worden. Dus hoe waterproof is de Google Pixel telefoon nou precies?

Wat betekent de IP-rating?

Voor elk apparaat wordt een stof- en waterbestendigheidsclassificatie uitgebracht. Die kan variëren van IP00 tot IP69K, waarbij IP00 helemaal niet bestand is tegen stof of water en de laatste volledig water- en stofdicht is, zelfs onder druk.

Bij smartphones zul je waarschijnlijk nooit een IP00-classificatie zien, simpelweg omdat een behuizing rond de interne onderdelen op zijn minst een bepaalde mate van water- en stofbestendigheid voorschrijft. Meestal kijk je naar IP67 en IP68. Wat betekent dat dan?

Weerstand tegen stof en vaste voorwerpen

De IP-classificatie is verdeeld in twee cijfers – het eerste en tweede cijfer. Het tweede cijfer het eerste cijfer na “IP” is de mate van weerstand tegen stof en gevaarlijke voorwerpen, waarbij 6 het hoogste is. Een IP6X beoordeling betekent dat je toestel volledig bestand is tegen “binnendringen van stof”, wat in feite betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat je het in vuil laat vallen en dat er deeltjes in de behuizing van je Pixel terechtkomen. De meeste Pixels van Google hebben een IP6X-classificatie, dus dit is niet zo’n grote zorg.

Waterbestendigheid

google-pixel-water

Het tweede getal na “IP” is de beoordeling tegen vloeistof. De meeste toestellen beoordelen nu ergens tussen een 6 en een 8. Als je IP-classificatie IPX6 is, is je toestel bestand tegen een harde waterstraal van 12,5 mm breed uit alle richtingen; waar de grens begint te vervagen is bij IPX7 en IPX8. Veel toestellen vallen in een van deze categorieën.

Bij IPX7 kijk je naar twee kwalificerende weerstandsfactoren. De telefoon is bestand tegen onderdompeling tot 1 meter gedurende minder dan 30 minuten. Bij IPX8 is je toestel bestand tegen meer dan 1 meter. Helaas kan dit overal betekenen van 1 centimeter over een meter tot 2 meter, waarbij de exacte beoordeling aan de fabrikant wordt overgelaten.

Vergeet niet dat deze beoordelingen bedoeld zijn om waterbestendigheid weer te geven, wat betekent dat de Google Pixel niet waterdicht is, maar alleen bestand tot een bepaalde mate, afhankelijk van de IP beoordeling.

Vuistregel

Omdat de laatste beoordeling enigszins aan de fabrikant wordt overgelaten, is hier de algemene vuistregel die we je aanraden te hanteren: als je Google Pixel een IPX8 waterbestendige beoordeling heeft, vermijd dan hoe dan ook een onderdompeling van meer dan 1 meter.

Blijft de IP-waarde hetzelfde gedurende de hele levensduur van de Pixel?

Nee, dat is niet het geval.

De IP-rating van je Pixel, of dat nu IP67 of IP68 is, blijft niet de hele tijd dat je de telefoon hebt hetzelfde – de rating is bedoeld om weer te geven in welke staat het apparaat verkeerde toen het de fabriek verliet. In feite zijn er een paar manieren waarop de IP-waarde kan afnemen. Alles van het laten vallen van het toestel tot het laten repareren van de Pixel kan ervoor zorgen dat die IP-waarde wat omlaag gaat.

De onderdelen die water- en stofdichtheid maken zijn toevallig ook materialen die schokken opvangen. Dit omvat siliconen en soorten lijm in je Pixel. Als je toestel valt en een klap krijgt, kan een deel van die lijm loslaten, waardoor een zwakke plek ontstaat in de waterbestendigheidsbeoordeling van je Pixel.

Welke waterdichtheid heeft je Pixel?

Zoals gezegd valt Google’s lijn van Pixels meestal in de IP67 of IP68 classificatie, waarbij de nieuwere telefoons IP68 zijn. Helaas geeft Google geen IP-rating vrij voor sommige toestellen uit de “a”-serie, zoals de Pixel 4a of 3a. Voor deze toestellen kun je water en stof beter helemaal vermijden. Hier is de beoordeling voor de waterdichtheid van je Google Pixel:

Pixel 6 Pro – IP68
Pixel 6 – IP68
Pixel 5a – IP67
Pixel 5 – IP68
Pixel 4a – N/A
Pixel 4 – IP68
Pixel 4 XL – IP68
Pixel 3a – N/A
Pixel 3a XL – N/A
Pixel 3 – IP68
Pixel 3 XL – IP68
Pixel 2 – IP67
Pixel 2 XL – IP67
Pixel – IP53
Pixel XL – IP53

Al met al is het belangrijk om te weten wat je Pixel aankan op het gebied van water en stof. Om het zekere voor het onzekere te nemen, zelfs als je Google Pixel een IP68 waterbestendigheidsclassificatie heeft, dompel je je telefoon niet verder dan 1 meter onder water als het aan jou ligt. Houd er ook rekening mee dat deze beoordelingen niet de hele levensduur van het apparaat gelden en absoluut kunnen degraderen in de loop van de tijd.

Leave a Comment