Gordijnen kunnen een enorme impact op het uiterlijk van een huis hebben. In plaats van nieuwe meubels te kopen of dure verbouwingen uit te voeren, kun je ook overwegen om alleen maar de gordijnen te vervangen. Je kunt zo de look krijgen waarnaar je op zoek bent, zonder dat je meteen de hoofdprijs hoeft te betalen. Voordat je een beslissing neemt over de stijl en de kleur, zijn er verschillende dingen die je moet weten over het kopen van gordijnen.

In welke ruimte komen de gordijnen te hangen?

moderne-woonkamer-licht

Bij het kiezen van de gordijnen voor in de woonkamer, is het belangrijk om gordijnen te selecteren die een uitnodigende en vrolijke uitstraling hebben. Tegelijkertijd moeten ze voldoende licht door de ramen naar binnen laten schijnen.

In een woonkamer met een groot raam kun je het beste voor een aantal lagen gordijnen kiezen. Je kunt voor drie lagen gaan. De buitenste laag is eenvoudig en meestal licht van kleur terwijl de middelste en binnenste laag respectievelijk zijn samengesteld uit een vitrage of iets dikke gordijnstoffen.

Voor in de slaapkamer is het belangrijk om voor gordijnen te kiezen die een sfeer creëren, die bevorderlijk is om je te kunnen ontspannen en natuurlijk om je te laten slapen. Hoewel je de kamer voldoende wilt kunnen verduisteren om lekker te kunnen slapen, moet je eigenlijk niet kiezen voor donkere kleuren omdat de kamer hierdoor juist kleiner lijkt. Felgekleurde gordijnen of gordijnen met een print zijn geweldig voor in een kinderkamer omdat ze die vriendelijke sfeer creëren terwijl de kinderen nog jong zijn. Als ze dan wat ouder worden kun je de gordijnen gemakkelijk vervangen. Dit is trouwens goedkoper dan de muren opnieuw schilderen of nieuw behang op de muren plakken.

Gordijnen in de keuken kunnen een huiselijke sfeer creëren maar misschien zijn jaloezieën toch een beter alternatief. Dit komt omdat ze veel gemakkelijker schoon te maken zijn en niet vlekken als iemand ze per ongeluk bevuild. Ook zullen ze niet de geuren van voedsel opnemen en nog belangrijker, ze zijn niet licht ontvlambaar.

Waar wil je het gordijn voor gaan gebruiken?

Een ander belangrijk ding om te onthouden bij het kopen van gordijnen is om eigenlijk te bepalen wat je met de gordijnen wilt gaan doen. Mensen, die wat privacy willen hebben en de ruimte willen verduisteren, moeten een zwaarder gordijn kopen. Fluwelen gordijnen of gordijnen met een verduisterende voering zijn hiervoor perfect. Terwijl een dun gordijn een bepaalde sfeer in een kamer kan creëren. Je moet hier alleen voor gaan als het blokkeren van zonlicht geen grote noodzaak is.

Gordijnen met voering of juist ongevoerd?

doorzichtig-gordijn

Vaker wel dan niet, raden wij aan om voor gordijnen met voering te kiezen. Dit komt omdat ze een aantal voordelen bieden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de meubels en de houten vloeren in de kamer tegen zonlicht beschermen. Ze voegen ook volume en gewicht toe, waardoor het gordijn voller en rijker wordt. Het belangrijkste voordeel is echter dat het de gordijnen energiezuiniger maakt, de kamer in de zomer koel houdt en de kou in de winter buiten houdt.

Ken altijd de dichtheid en de draadtelling

Een ander belangrijk iets om naar te kijken is de dichtheid van het gordijn. Gordijnen met een dunne dichtheid kunnen het zonlicht niet effectief blokkeren omdat ze te transparant zijn. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met een veel zwaarder gordijn om zo toch wat privacy te kunnen bieden. Een gordijn met een gemiddelde dichtheid kan het zonlicht gedeeltelijk blokkeren, terwijl een gordijn met een hogere dichtheid helemaal geen licht doorlaat. Dit is ideaal voor in woonkamers en in slaapkamers.

Selecteer de juiste kleur

blauwe-gordijnen

Het is belangrijk om een gordijn te kiezen dat past bij de algehele stijl van de kamer en dan met name bij de kleur van de muren, het tapijt of de vloeren en de andere stoffering. Een algemene vuistregel bij het kiezen van de kleur van de gordijnen is: als er al een andere aandachtstrekker in de kamer is, zoals felgekleurde muren, tapijten of meubels met een druk patroon, dan kun je het beste kiezen voor gordijnen met een neutrale tint. Als de kamer echter wit of crème is geverfd en je neutrale meubels hebt, kunnen drukken of fel gekleurde gordijnen de kamer juist persoonlijk maken.

Ook de energiebesparende eigenschappen zijn belangrijk

Een groot voordeel van gordijnen zijn hun energiebesparende eigenschappen. Gordijnen kunnen dan het hele jaar door de kamer isoleren door de warmte binnen of juist buiten te houden. Zoals we al eerder hebben besproken, zijn gordijnen met een zware voering perfect voor deze klus. Deze gordijnen reflecteren de warmte van het zonlicht en voorkomen dat de woning in de zomer warm wordt en isoleren de kamer in de winter door de koude buiten de deur te houden. Tegelijkertijd zorgen ze voor voldoende licht zodat je geen elektriciteit hoeft te verspillen.

Leave a Comment