Voordat je jouw gouden sieraden gaat verkopen, is het verstandig om deze tips even door te lezen. Op die manier zorg je ervoor dat wat je in contanten terugkrijgt, het ook waard is om afscheid te nemen van de sieraden, die vaak innig gekoesterde herinneringen vertegenwoordigen. Oud goud verkopen is zo gedaan, maar lees eerst de tips hieronder nog even door.

Handel niet impulsief

Beoordeel elk sieraad dat je wilt verkopen zorgvuldig. De meeste gouden sieraden hebben een emotionele waarde. Zorg ervoor dat de emotionele waarde niet opweegt tegen de prijs, die je ervoor ontvangt. Ideale sieraden om te overwegen zijn kapotte items, oorbellen die niet compleet zijn of verouderde items zonder emotionele betekenis.

Laat de sieraden eerst taxeren

Laat antieke of complexe sieraden taxeren voordat je ze verkoopt aan een koper, die alleen het gewicht van het goud betaalt. Designer- of antieke sieraden kunnen meer waard zijn om als afgewerkt stuk te verkopen dan alleen voor de prijs van het goud.

Weet wat je hebt

Gouden sieraden worden zelden van puur goud gemaakt. De meeste sieraden in Nederland zijn van 10-, 14- of 18-karaats goud, dat bestaat uit goud met andere legeringen. Als jij jouw goud verkoopt, krijg je alleen betaald voor de onderdelen die van puur goud zijn.

Zoek een betrouwbare koper

gouden-sieraden

Controleer of het bedrijf een vergunning heeft om in jouw land gouden sieraden te mogen kopen. Om ervoor te zorgen dat een bedrijf een goede reputatie heeft, moet je vragen of ze lid zijn van een handelsvereniging voor juwelen, die hoge ethische normen van haar leden vereist.

Kijk goed rond

Ontvang van meerdere bedrijven aanbiedingen voordat je met een koper in zee gaat. De aanbiedingen die je ontvangt, kunnen afhankelijk van waar je het verkoopt aanzienlijk variëren.

Bescherm jezelf

Voordat je jouw sieraden bij een potentiële koper achterlaat of naar een potentiële koper verzendt, moet je de stukken documenteren en fotograferen. Raadpleeg het vergoedingsbeleid van het bedrijf in geval van verlies. Als de waarde significant is, zorg er dan voor dat je eerst een taxatie krijgt!

Weet wat de prijs van goud is

gouden-ketting-mannen-sieraad

Blijf via Kitco.com op de hoogte van de goudprijzen. De vermelde prijs is NIET de prijs die je voor jouw sieraden krijgt. De prijs op Kitco.com geeft je gewoon een referentiepunt wanneer je meerdere aanbiedingen met elkaar moet vergelijken.

Wees realistisch 

De meeste mensen zullen van het verkopen van gouden sieraden niet rijk worden. Het kan je echter wel wat extra euro’s opleveren. Onthoud dat je alleen wordt betaald voor de hoeveelheid goud in jouw sieraden, minus de kosten die het bedrijf in rekening moet brengen voor het bewerken.

Leave a Comment