Het is een eeuwenoude traditie van de Nederlanders; je eigen gerecht maken, het is misschien niet het hoogste niveau van koken, maar het is een erg leuke bezigheid om met anderen te doen! Het enige nadeel is… de geur! Je kleren stinken nog lang en je huis ook. Dus wat kun je er tegen doen?

Waarom ruikt gourmetten zo erg?

gourmet-zwart-pannetjes

Bron: Gourmetten.nl

Meestal treedt de geur niet op tijdens het gourmetten zelf. Veel van de keren merk je het pas als je klaar bent. Dit komt omdat je niet in de keuken kookt maar aan tafel. Meestal is er geen manier om de lucht af te zuigen, in tegenstelling tot koken op een fornuis, waar je meestal een afzuigkap hebt. Dit betekent dat de geur van het koken niet verdwijnt. Een bbq zou dezelfde geuren veroorzaken, maar je ruikt het minder omdat het in de buitenlucht gedaan wordt.

Wat kan er dus tegen gedaan worden?

Een betere vraag zou zijn: hoe voorkom je die gourmetgeur? Met de juiste voorbereiding kun je voorkomen dat je uitgaat met een outfit die naar gourmet ruikt. De volgende stappen zullen je daarbij helpen mocht je ooit een gourmet online bestellen:

Neem een extra outfit mee

Het is zo simpel als wat, een extra outfit meenemen geeft je de beste garantie, zorg er natuurlijk voor dat je deze extra outfit in een aparte kamer bewaart.

Zorg voor ventilatie

gourmet-vlees

Bron: Gourmetten.nl

Weer betrekkelijk eenvoudig, maar een raam openzetten kan wonderen doen voor de geur, of zet je afzuigkap op een hoog niveau. Zorg ervoor dat je raam niet te dicht bij de plaats waar je zit staat, anders zul je het koud hebben.

Zet een pannetje gevuld met azijn op

Azijn heeft de nuttige eigenschap dat het andere geuren neutraliseert. Dus tijdens het gourmetten kun je een klein pannetje azijn op laag vuur zetten. Het zal dan de meeste geuren die het tegenkomt neutraliseren.

(Vet)vlekken

Gourmetten is allemaal leuk en aardig, maar je loopt er ook een risico mee dat je kleding bevuild raakt met vet. Met al het koken, sauzen en dergelijke is het heel goed mogelijk dat je kleding de beproeving niet overleeft zonder vlekken te krijgen. Houd je servet bij de hand en zorg ervoor dat je niet je duurste kleding draagt.

Het verwijderen van de moeilijk te verwijderen gourmetgeur

Hangt er nog steeds een geur van gourmet in je huis? Dan kun je de schijnbaar onmogelijk te verwijderen geur verwijderen met de volgende tips:

spiritus

Net als azijn, neutraliseert ook spiritus geuren. Je hoeft dit niet op het vuur te zetten. Vul gewoon een kommetje met wat spiritus en laat het een nachtje staan.

Gemalen koffie

Vergelijkbaar met spiritus, als je een beetje gemalen koffie een nacht in een kommetje laat staan, absorbeert het geuren en luchtjes.

Andere geuren en luchtjes

Je kunt de gourmetgeur ook verwijderen met behulp van geurkaarsen. Een paar geurkaarsen of wierook opzetten kan een groot verschil maken. Je kunt ook een pannetje Zwitsal of wasverzachter op laag vuur zetten.

Verdwijnt de gourmetgeur niet ondanks de eerder genoemde inspanningen? Dan is het heel goed mogelijk dat de geur in de gordijnen of de bank is binnengedrongen.

Leave a Comment