De beste manier om te beginnen met het besparen op je elektriciteitskosten is om slim om te gaan met hoe je de elektriciteit gebruikt. Ook is energie vergelijken op het internet ook verstandig, om zo eventueel kosten te besparen. Breng deze 21 gratis veranderingen aan in je huis en je kunt gemakkelijk, afhankelijk van een aantal factoren waaronder de grootte van je huis, €500 of meer per jaar besparen.

1. Doe de lichten in ruimtes waar je niet bent uit

house with string lights

Twee gloeilampen van 100 Watt, die twee uur per dag minder worden gebruikt, kunnen je al € 15 per jaar besparen. Beter nog maak de overstap naar LED-verlichting.

2. Gebruik natuurlijk licht

Een raam op het zuiden kan 20 tot 100 keer zijn oppervlakte verlichten. Eén lamp van 60 Watt vier uur per dag minder laten branden, zorgt gedurende een jaar voor een besparing van € 9.

3. Gebruik taakverlichting

Doe de plafondverlichting uit en gebruik tafellampen, railverlichting en verlichting boven je werkblad in werk- en hobbyruimtes en in de keuken.

4. Neem kortere douches

gray stainless steel bathtub faucet

Warm water is duur. Als twee mensen in huis hun douchetijd elk met één minuut verkorten, kun je € 30 per jaar besparen.

5. Draai tijdens het scheren, het handen wassen en tanden poetsen de kraan dicht

Verminder het gebruik van warm water met 5% en je kunt ongeveer € 19 besparen.

6. Repareer die lekkende kraan

Het repareren van een kraan, die warm water lekt, kan tot € 9 per jaar aan energiekosten besparen.

7. Koppel ongebruikte elektronica los

De stand-by stand op apparaten kan 10% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden uitmaken. Koppel ongebruikte elektronica los en bespaar zo ongeveer € 50 per jaar.

8. Doe je desktopcomputer de deur uit

Als je die oude computer nog steeds gebruikt, doe hem dan weg en schaf een laptop aan. Als je je laptop maar twee uur per dag gebruikt, bespaar je al € 4 per jaar.

9. Niet thuis? Zet de airconditioner uit

Schakel je airconditioner vijf uur per dag uit, terwijl je weg bent. Doe dat 60 dagen gedurende een zomer en je bespaart maar liefst € 16.

10. Geef die oude televisie weg

turned off vintage CRT television

Geef je oude televisie weg. Zelfs als je een nieuwere tv slechts één uur per dag gebruikt, kost dat 42” LCD-scherm je maar € 6 per jaar.

11. Zet de verwarming wat lager

Als je elektrische verwarming hebt en je die twee graden lager zet, kun je 5% op je stookkosten besparen. Vijf graden lager kan 10% besparen.

12. Wees slim als het gaat om raambekleding

Bevorder de luchtstroom in huis en blokkeer de middagzon. Je kunt zo in de zomer tot € 10 (2 ventilatoren) of € 45 (1 AC-unit) besparen.

13. Verbruik minder gas in de keuken

Gebruik de oven niet in de zomer. Probeer in de zomer salades of smoothies te maken of de barbecue te gebruiken. Je vermindert zo ook de warmte in huis en je bespaart op de kosten om je huis te koelen.

14. Was alleen een volle trommel

Draai één was per week en als je alleen koud water gebruikt, kun je zo € 18 per jaar op je waskosten besparen.

15. Was het wasgoed koud

Door gemiddeld drie keer per week over te schakelen van warm naar koud water, kun je tot € 22 per jaar op je energierekening besparen.

16. Hang je wasgoed te drogen

Als je acht wasjes per week draait en je 50% van die kleding aan de lijn droogt, kun je € 65 per jaar besparen.

17. Gooi een handdoek in de droger

Als er met de natte was een droge handdoek in de droogtrommel wordt gestopt, kan dat de droogtijden aanzienlijk verkorten. Als je zeven wasjes per week draait, kan dit je € 27 per jaar besparen.

18. Gebruik de koelkast en de vriezer efficiënt

gray steel 3-door refrigerator near modular kitchen

Zet je koelkast en vriezer op hun ideale temperatuur. Voor je koelkast is dit tussen 2°C en 3°C en je vriezer moet op -18°C staan.

19. Zet je tweede koelkast uit

Zet die tweede koelkast uit en bespaar tot € 55 per jaar. Vries flessen water in en gebruik deze wanneer je ze nodig hebt.

20. Sla de droogstand van de vaatwasser over

Het gebruik van de droogstand op de vaatwasser is duur. Sla die stap in het programma over en bespaar op basis van één keer draaien per dag tot € 27 per jaar.

21. Gebruik de magnetron, crockpot of broodrooster

Een magnetron heeft 15 minuten nodig om hetzelfde werk te doen als 1 uur in een oven. Gebruik 4 keer per week een magnetron in plaats van je oven en je bespaart maar liefst € 13 per jaar.

Leave a Comment