Erling Braut Haaland werd geboren op 21 juli 2000 in het Engelse Leeds. Hij heeft echter de Noorse nationaliteit. Zijn vader Alf-Inge Haaland, speelde in die tijd bij de gelijknamige voetbalclub. De jonge Erling ging ook al snel het voetbalveld op. Nadat het gezin terugkeerde naar Noorwegen speelde hij eerst bij Bryne FK en later bij Molde FK. In 2017 scoorde Erling Haaland zijn eerste doelpunt voor deze club en zorgde daarmee ook voor de winst.

Overstap naar Red Bull Salzburg

Man Utd joined by Juventus in race for Salzburg star Erling Haaland with Italian side making him 'No 1 transfer target' – The Sun | The Sun

In 2018 maakte Erling Haaland de transfer naar het Oostenrijkse Red Bull Salzburg. Met name het seizoen 2019/2020 was hij met 28 goals in 22 wedstrijden zeer succesvol. In de Champions League wedstrijd tegen KRC Genk maakte hij zelfs een hattrick. Hierdoor viel Erling op bij andere clubs. Erling Haaland diende zijn contract niet uit bij Salzburg. Tijdens de winterstop 2019/2020 stapte hij over naar het Duitse Borussia Dortmund. Ook hier was hij succesvol, zij het dat zijn transfer wat ondersneeuwde doordat het voetbal als gevolg van de corona uitbraak na enkele maanden volledig stil kwam te liggen. Na een paar maanden werden de competities hervat, waarvan aanvankelijk zonder publiek.

Golden Boy 2020 (Transfer van 60 miljoen)

Dat Erling Haaland zich goed liet zien bleek wel toen hij in november 2020 werd gekozen tot Golden Boy, de beste voetballer onder de 21 jaar. In het voorjaar van 2022 stapte Erling Haaland over van Borussia Dortmund naar het Engelse Manchester City. Hiermee was een transfersom gemoeid van 60 miljoen euro. Haaland ging een overeenkomst aan voor 5 seizoenen. Ook bij zijn Engelse club was de Noor meteen succesvol. In wedstrijden om de Champions League scoorde hij maar liefst 25 doelpunten in 22 wedstrijden. Dit was nooit eerder een speler gelukt. Verder maakte Haaland een hattrick in drie opeenvolgende thuiswedstrijden met City. Ook dat was nooit eerder gebeurd. Haaland werd ook topscorer Europees voetbal met 35 goals in één seizoen. Het was dan ook niet zo vreemd dat Erling Haaland door het Zwitserse bureau CIES werd aangemerkt als de meest waardevolle voetballer voor het seizoen 22/23. Haaland werd in 2023 genomineerd voor de Gouden Bal. Hij moest Lionel Messi de eer gunnen en eindigde als tweede. Wel won Haaland de Gerd Müller Trophy voor de beste aanvaller en zijn club Manchester City werd gekozen tot Club van het Jaar.

Hoeveel verdient Erling Haaland?

Toen Erling Haaland in juni 2022 tekende bij Manchester City ging het niet alleen over de transfersom van ruim 60 miljoen die de club moest betalen aan Borussia Dortmund. Uiteraard werd er ook gesproken over het salaris van de voetballer. Dit bedraagt volgens bekend geworden gegevens zo’n 35 miljoen euro per jaar. Dat is alleen het basissalaris. Daar komen bonussen bij als de club het goed doet en er zijn natuurlijk sponsordeals. De schatting is dat Haaland hiermee gemiddeld zo’n 684.000 euro per week verdient. Met dit salaris staat Erling Haaland op de 6e plaats in de top 10 van best betaalde voetballers ter wereld. De onbetwiste nummer 1 is Cristiano Ronaldo. Hij verdient sinds zijn overstap naar Al-Nassr in Saoedi-Arabië het hoogste salaris in de voetbalwereld.

Erling Haaland scoort ook in de liefde

Erling Haaland scoort niet alleen op het veld en bij het onderhandelen over zijn salaris. Ook in de liefde hebben zijn pijlen raak geschoten. Sinds 2023 is de voetballer samen met Isabel Johansen. De 19-jarige donkerharige schoonheid is zelf ook voetballer. Zij speelt bij Bryne FK, de eerste club waar Erling ook speelde. Ze zijn dus feitelijk elkaars jeugdliefde. Het stel woont nog niet samen, maar Isabel vliegt regelmatig naar Manchester om haar Erling te zien spelen. Toen hij nog in Duitsland voetbalde reisde ze ook regelmatig naar Dortmund om hem aan te moedigen. Volgens ingewijden is het logisch dat Erling Haaland een meisje kiest dat hij kent uit zijn jeugd. Hij kan in principe iedere vrouw krijgen, maar het past bij hem om verliefd te worden op een meisje waarmee hij is opgegroeid.

Leave a Comment