Hoewel er vaak wordt gezegd dat de chroomlaag elk defect in het basismateriaal getrouw zal reproduceren, zal het naarmate de chroomafzetting steeds dikker wordt onvolkomenheden juist opheffen. Voor een gladde verchroming moet het basismateriaal minstens zo glad zijn als het chroom dat je verwacht te krijgen. Onvolkomenheden kunnen natuurlijk na het plateren worden gemalen of worden gepolijst om het onzichtbaar te maken.

In sommige gevallen kunnen scheurtjes in het basismateriaal, die niet zichtbaar zijn, door middel van normale inspectietechnieken pas na de beplating zichtbaar worden. Dit fenomeen wordt toegeschreven aan het feit dat het slijpen van staal vaak een oppervlaktestroom van het materiaal veroorzaakt, die tijdens de voorbehandeling wordt geëlimineerd en waardoor de scheur, naarmate de dikte van de laag toeneemt, zichtbaar wordt. De afgezette laag chroom zal, hoewel deze extreem dik is, de scheur niet kunnen overbruggen.

Hechting en binding van hardchroom

Credits: Verbrugge Coatings

De hechting tussen een chroomlaag en het basismetaal waarop het wordt afgezet, wordt bereikt door een moleculaire binding. De hechtsterkte is bij hooggelegeerde staalsoorten en bij sommige non-ferro metalen een stuk minder. Hechtsterktes van meer dan 35.000 PSI zijn niet ongebruikelijk.

Maskeren voor selectieve uitplating 

Wanneer de hardchroom toepassingen maskering vereisen, kan dit worden bereikt door het gebruik van tape en verf, die het hechtingsmechanisme verbeteren. Bij het selectief plateren van de productiedelen zullen speciaal gebouwde plaatarmaturen, die robuust genoeg zijn om honderden keren te worden gebruikt automatisch de delen van het stuk, dat moet worden gemaskeerd, afschermen.

Slijpen en afwerken van HARDCHROOM

Credits: Verbrugge Coatings

Oppervlakken van hardchroom kunnen op verschillende manieren gemakkelijk worden geschuurd, gepolijst of afgewerkt. Vervolgens kan je door middel van chemisch vernikkelen onderdelen tegen slijtage beschermen. Een chemisch vernikkelen proces is dus een anti-corrosie oppervlaktebehandeling dat de mechanische onderdelen ook tegen slijtage beschermt.

Vanwege de extreme hardheid moeten echter de juiste stenen, wielen enz. worden gebruikt. De meeste slijp- of hoonwinkels zijn technisch gekwalificeerd om chroom te kunnen slijpen of af te werken. Als je op dit gebied hulp nodig hebt, kan een gekwalificeerde specialist je helpen.

Bijna elke gewenste afwerking kan op een chromen plaat worden verkregen. Bij diktebereiken van 0,001 tot 0,002 inch zal het oppervlak slechts iets ruwer zijn dan het basismetaal. Speciale slijp- en polijsttechnieken kunnen oppervlakte afwerkingen zo laag als 1 RMS produceren, wat bijvoorbeeld in de plastic film- en papierverwerkende industrie nodig is.

Onregelmatige geometrische oppervlakken

Tijdens de elektrodepositie varieert de stroomverdeling over verschillende gebieden van een component, afhankelijk van de geometrische vorm, erg sterk. Verhogingen evenals gebieden die direct naar de anodes gericht zijn, krijgen een hogere stroomdichtheid dan de verdiepingen, uitsparingen en gebieden uit de buurt van de anodes en de gebieden die niet direct naar de anodes gericht zijn. De variatie in stroomdichtheid over verschillende gebieden geeft een overeenkomstige variatie in de dikte van het afgezette metaal.

Onderstaande schets geeft een geometrisch oppervlak aan waarop het chroom is afgezet. De schetsen geven de beschikbare oplossingen aan om bebouwde gebieden en dun beklede gebieden, die vaak het gevolg zijn van deze configuraties, te kunnen voorkomen.

 Eigenschappen en voordelen van industriële chroom plating

  • Slijtvastheid
  • Smering
  • Hardheid
  • Duurzaamheid
  • Hechting en binding
  • Lage wrijvingscoëfficiënt in metalen onderdelen
  • Voorkomt vastlopen
  • Herstelt de afmetingen van ondermaatse onderdelen
  • Verlengt de levensduur van de apparatuur, waardoor kostbare tijd niet verloren gaan

Leave a Comment