Veel mensen hebben een hekel aan koken, of het nu is omdat ze zich er toe gedwongen voelen of omdat ze sommige maaltijden een beetje te moeilijk vinden om te maken. Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten hoe je tenminste een paar eenvoudige gerechten kunt koken, al was het maar om meer controle over ingrediënten te hebben en wat meer zelfvoorzienend te zijn. Daartoe volgen hier 10 tips voor mensen die een hekel hebben aan koken. Uiteraard kan je nog altijd kiezen voor verse kant en klaar maaltijden!

Creëer pizza vrijdagen

pizza-punten-cola

Als je elke dag moet koken, is een grote strijd het uitzoeken wat je voor het avondeten moet maken. Hoewel je wel wat variatie in je menu wilt, kun je overwegen themadagen te maken, zoals Pizza Vrijdag bijvoorbeeld. Je kunt natuurlijk ook binnen je categorieën de dingen nog steeds afwisselen. Maak op Pizza Vrijdag de ene week een traditionele pepperoni, maar probeer de volgende week misschien iets nieuws zoals een Griekse Pizza. Verschillende toppings zorgen voor een andere ervaring.

Zorg dat het niet te lang hoeft te duren

Als je wilt bezuinigen op de kooktijd – de tijd die het kost om een maaltijd te maken is een populaire ergernis – probeer dan trucjes zoals je pasta een nacht laten weken of je quinoa en andere granen. Dit vermindert de kooktijd ‘s avonds met een flink stuk. Je kunt deze items (en soortgelijke) ook van tevoren koken en in je diepvries bewaren. Met rijst kun je het invriezen en eruit halen voor roerbakgerechten, gebakken rijst, en zelfs als eenvoudig bijgerecht.

Kies eenvoudige maaltijden

recept-op-ipad-koken-lepel

Eenpansgerechten zijn geweldig om je afwas te besparen. Ze zijn toevallig ook vrij eenvoudig en hebben vaak maar een paar ingrediënten. Ingewikkelde maaltijden, vooral als je een beginner bent, kunnen je ervan weerhouden van de kookervaring te genieten. Wil je toch van een wat ingewikkeldere maaltijd kunnen genieten zonder te koken? Dan zijn er nog altijd bedrijven die verse opwarmmaaltijden bezorgen!

Kook met bekende ingrediënten

Soms geeft het plannen van de volledige maaltijd mensen meer stress dan nodig is. Bedenk welke ingrediënten je lekker vindt (zoals kip) of wat je in je keuken voorhanden hebt) en plan in plaats daarvan maaltijden rond die items.

Gebruik dezelfde schotel

Als je meer dan één gang hebt – een salade gevolgd door een hoofdgerecht, bijvoorbeeld – overweeg dan zo veel mogelijk dezelfde schotel te gebruiken. Zet je hoofdgerecht op het bord als je salade klaar is! Dit vermindert het gedoe en de hoeveelheid opruimwerk na afloop.

Kook één keer per week

meal-prep-gezond-eten

Kies één dag, bijvoorbeeld zondag, en kook je maaltijden in bulk voor de rest van de week. Dan kun je de dingen in je koelkast en vriezer bewaren tot je ze nodig hebt. Opnieuw opwarmen met je magnetron, op de fornuis, of in een toasteroven is heerlijk eenvoudig!

Kook met vrienden

In je eentje koken kan saai zijn, vooral voor wie een hekel heeft aan koken. Je kunt het echter interessanter maken door wat vrienden uit te nodigen om eten te maken. Populaire maaltijden die geweldig zijn om als groep te koken zijn pizza (gooi die toppings erop!) en alles wat je op de barbeque kunt klaarmaken.

Heb de basisingrediënten altijd op voorraad

Als je de ingrediënten die je nodig hebt niet in je keuken hebt, kan koken al snel een karwei worden. Om dit tegen te gaan, zorg je ervoor dat je je basisingrediënten zo veel mogelijk bij de hand houdt. Dat betekent vaak veel droge pasta, groenten in blik, soep, rijst, en verder alles wat niet bederft. Je kunt ook vlees, groenten en fruit invriezen zodat ze langer houdbaar zijn. Vergeet ook de kruiden niet!

Upgrade je keuken

vrouw-kookt-keuken

Een klacht van mensen die een hekel aan koken hebben is dat hun keuken gewoon niet effectief lijkt. Overweeg om te upgraden en te investeren in een paar hoogwaardige maar veelzijdige keuken items. Een goede airfryer bijvoorbeeld, kan werken om frieten, kipfilet, en zelfs geroosterde groenten te maken.

Plan je maaltijden

Een andere manier om de worsteling met het uitzoeken te verminderen is door je maaltijden te plannen. Gebruik een deel van een dag om te plannen wat je voor de hele week zult eten. Op deze manier hoef je maar één keer te beslissen, en de rest van de week hoef je alleen maar je lijst te raadplegen!

Leave a Comment