Motorhelmen zijn duur en dus is het belangrijk om er een te kopen die past bij je budget, de vorm van je hoofd, je rijstijl en bij de rest van je uiterlijk. De helm moet je zelfvertrouwen geven.

We hebben al eerder een aantal artikelen over helmen gepubliceerd. Ga gewoon naar de zoekbalk op deze pagina en typ ‘helm’ in en dan zul je een aantal artikelen met daarin tips en adviezen vinden. We hebben in dit artikel ook links opgenomen, die je naar de site van sommige artikelen doorverwijzen. Dit kan je helpen bij het kopen van de juiste helm.

Zorg ervoor dat de helm goedgekeurd is

Er zijn wereldwijd veel normen waaraan een helm moet voldoen, maar de meest voorkomende is het ECE-keurmerk. Je helm moet minimaal een DOT-keurmerk hebben maar de helm kan ook nog van andere keurmerken zoals een Snell-keurmerk of een Euro-keurmerk zijn voorzien.

Soort helm

full-face-helm

Er zijn veel stijlen: helmen waarbij het volledige gezicht bedekt is (integraalhelm) zoals bij een Roof helm, open helmen (open gezicht), een halve helm, een motorcross helm en een modulaire helm (opklapbaar).

Voor maximale veiligheid kun je het beste voor een integraalhelm kiezen. De gegevens uit het toepasselijk genaamde Hurt Report laten zien dat de meeste verwondingen aan de kin voorkomen.

Sommige mensen houden van de veelzijdigheid van een modulaire helm. Ze zeggen dat ze het op kunnen klappen en foto’s kunnen maken, gemakkelijk met de helm kunnen tanken of een geldautomaat kunnen gebruiken, zonder hun helm af te hoeven doen. Dit is allemaal mogelijk met de Roof Boxer V8.

Houd er echter rekening mee dat modulaire helmen doorgaans niet als erg veilig worden geclassificeerd en dat ze de neiging hebben om vanwege het complexe scharniermechanisme ook sneller te slijten.

Controleer de veiligheidsnormen

Een flink prijskaartje betekent niet noodzakelijkerwijs dat de helm ook veiliger is. Het is ook niet zo dat een goedkope helm ook onveilig is. Je betaalt ook voor ‘mode’. Een effen helm kan € 100 of meer goedkoper zijn dan dezelfde helm met afbeeldingen.

Er is geen maat, die iedereen past

motor-helm

Elk merk maakt helmen met een andere vorm en elke rijder heeft ook een hoofd met een andere vorm. Er zijn een aantal merken die helmen maken die mij niet passen, terwijl de helmen van andere merken perfect zitten.

Fabrikanten maken helmen voor een wereldwijd publiek, maar er wordt beweerd dat sommige Aziatische helmen een platter achterstuk hebben en dat het kijkstuk dichter bij de neus zit. De maat van je helm kun je als volgt opmeten. Pak een stukje touw en leg deze net boven je wenkbrauwen. Haal het touwtje dan op het meest uitstekende deel van je hoofd naar achter. De lengte meet je dan later op.

De juiste pasvorm

vieze-motorhelm

Wij raden je af, tenzij je dat specifieke merk en model al eerder hebt gekocht, om je helm via het internet te kopen.

Het is beter om naar een winkel te gaan en een helm te passen omdat je dan zeker weet dat je kiest voor een model met de juiste pasvorm. Het moet overal strak om het hoofd zitten zodat, als je je hoofd beweegt, de helm goed op zijn plaats blijft zitten.

Houd de helm zeker vijf minuten op. Als je de tijd hebt en het winkelpersoneel dat goed vindt, kun je misschien een game op je telefoon spelen of een half uurtje met je helm op je mailbox controleren. Pas dan kun je de drukpunten goed voelen.

Vraag het winkelpersoneel of ze ook helmen, die niet echt buiten zijn gedragen en waarbij de stickers niet zijn verwijderd, retour nemen. Als dat zo is, is het een goed idee om de helm mee naar huis te nemen. Ga dan met de helm op op de bank zitten en kijk een film . Als het pijn doet, moet je de helm kunnen retourneren. Je kunt zelfs aanbieden om, terwijl je de helm gaat uitproberen, een dun haarnetje te dragen.

Een aantal punten waarop je ook moet letten

Bekijk ook de ventilatie van de helm, anders kan het zo zijn dat je een helm koopt waarvan het klepje kan beslaan. Kijk ook of er een Bluetooth-functie in de helm aanwezig is. Het is heel belangrijk dat je helm correct past en fijn is in het gebruik. Bekijk helmen met een uitneembare en een wasbare binnenvoering omdat dit de levensduur van je helm zal verlengen en je helm altijd fris zal laten ruiken.

Als je een open helm koopt, kijk dan of er wel drukknoppen aan de voorkant zitten zodat je altijd, als dat nodig is, een klep kunt bevestigen. Ook zal een gesphouder aan de achterkant van een helm ervoor zorgen dat je een bril kunt vastmaken.

Sommige helmen laten meer geluid door. Als je oordoppen wilt gaan dragen, moet je op zoek gaan naar een model met een uitsparing rond de oren zodat het dragen van oordoppen niet pijnlijk is. Deze uitsparing kan ook worden gebruikt voor Bluetooth-intercomluidsprekers, hoewel we hebben geconstateerd dat ze niet altijd helemaal goed bij iedereen passen.

Waar let jij persoonlijk op bij het kopen van een helm?

Leave a Comment