Wij hebben allemaal in onze omgeving mensen die voor belangrijke keuzes staan. Wat ga je de komende tijd doen? Wat wil je? Waar ben je wel goed in, en waarin niet? Welke school of universitaire studie ga je kiezen, welke volgende baan? Op het blog www.teskuh.nl van de pas 19-jarige Teske de Schepper kwamen we via de verzamelsite www.bloglovin.com dit artikel tegen over ‘Het grote boek van jezelf’ dat misschien aardig is om aan iemand cadeau te geven of om zelf te lezen. Wij hadden zo het gevoel dat we met deze informatie wel wat mensen een plezier doen. Het leidt tot een soort uitgebreid stappenplan om er volledig achter te kunnen komen wat bij je past en hoe je kan bereiken wat je nodig hebt in je leven. Een luchtige, vrolijke manier om wat meer richting en duidelijkheid voor jezelf te creëren.>>

 

Wij hebben allemaal in onze omgeving mensen die voor belangrijke keuzes staan. Wat ga je de komende tijd doen? Wat wil je? Waar ben je wel goed in, en waarin niet? Welke school of universitaire studie ga je kiezen, welke volgende baan? Op het blog www.teskuh.nl van de pas 19-jarige Teske de Schepper kwamen we via de verzamelsite www.bloglovin.com dit artikel tegen over ‘Het grote boek  van jezelf’ dat misschien aardig is om aan iemand cadeau te geven of om zelf te lezen. Wij hadden zo het gevoel dat we met deze informatie wel wat mensen een plezier doen. Dit schrijft Teske:

‘Tegen het einde van de middelbare school word je bijna gedwongen om alvast te kiezen wat je ‘later wilt worden’. Behalve dat je vaak een vakkenpakket of richting kiest, ga je ook nadenken over een vervolgopleiding. Dat terwijl heel veel jongeren nog helemaal niet weten waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Niet alleen jongeren, maar ook volwassen kunnen zich zo nu en dan verloren voelen. Ik kwam ‘Het Grote Boek van Jezelf’ tegen, een boek dat je leert kijken naar je eigen kwaliteiten en waarmee je kunt ontdekken waar je goed in bent en wat je wilt.

In het begin was ik even bang dat dit boek erg kinderlijk zou zijn. Je begint immers met een lijstje dat je vroeger ook altijd in andermans’ vriendenboekje invulde. Het valt echter hartstikke mee en ik denk dat zowel jong als oud hier iets aan kan hebben.

Het boek begint met een paar basic opdrachten: wie ben je, wie komt er allemaal voor in je leven en welke eigenschappen heb je geërfd van je ouders? Ook kijk je naar je vrienden en met wie je bepaalde eigenschappen deelt. Vervolgens komen er ook een aantal opdrachten voor die je op de site moet uitvoeren. Daar kan je testjes maken en de uitslag heel makkelijk invullen in het boek.

Vervolgens gaan we door op inspiratie, jouw persoonlijke goede punten en momenten waarop je trots was: waar gingen die momenten over en wat was jouw aandeel daarin? Hierdoor weet je wat je vaker moet doen om extra van jezelf te kunnen houden. Bovendien zal jouw aandeel in de trotsmomenten wat zeggen over jouw talenten.

Er zijn nog een heleboel meer opdrachten: wat ga je doen om inspiratie op te doen? Welke doelen wil je behalen en wat heb je daarvoor nodig? Uiteindelijk maak je een compleet stappenplan en tussendoor kan je inspirerende verhalen van andere jongeren lezen. Het is een soort uitgebreid stappenplan om er volledig achter te komen wat bij jou past en hoe je kan bereiken wat je nodig hebt in je leven. Een luchtige, vrolijke manier om wat meer richting en duidelijkheid voor jezelf te creëren.

Hoewel ik wel al aardig een richtlijn heb in mijn leven, vind ik dit soort boeken nog altijd leuk om te bekijken en in te vullen. Ik denk dat dit voor alle leeftijden heel goed kan werken, wanneer je nou een studie moet kiezen of de richtlijn later in je leven even helemaal kwijt bent. Bij het boek hoort een website met allemaal testjes en dat is wel een leuke aanvulling. Hier kan je het boek ook kopen! Wel vind ik het boek aan de dure kant: je betaalt er €19,50 voor.  Het is wel een van de leukste en behulpzame boeken die ik rond dit onderwerp heb gezien!’

Waarvan akte. Het boek is overigens een uitgave van www.entalent.nl en dat is een website die zeker ook even het bezoeken waard is.

 

Leave a Comment