Als ondernemer heb je er liever niet mee te maken, debiteuren. Oftewel een klant die een factuur niet betaalt. Als je diensten hebt verleend of producten hebt verkocht wil je natuurlijk het liefst dat je je geld ontvangt waar je recht op hebt. Het kan iedereen wel eens voorkomen dat er een factuur over het hoofd wordt gezien. Daarom is het vaak verstandig om eerst een herinnering of aanmaning te sturen, bij consumenten is dit nota bene verplicht. Maar wat als je berichten niet gehoord worden en er geen respons komt? Misschien is het voor jou dan interessant om een deurwaarder in te schakelen, maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Lees meer in dit artikel.
Overweeg om eerst een incassobureau in te schakelen
Een deurwaarder inschakelen voor een klant die niet betaalt kan een vrij grote stap zijn. Vaak hoeft het niet eens zo ver te komen en is het al voldoende om een incassobureau in te schakelen. Dien je incasso in en laat je case beoordelen. In de meeste gevallen is het voldoende om de klant die nog een openstaande factuur heeft te contacteren. Dit kan in de vorm zijn van brieven, e-mails, sms’jes of zelfs telefoontjes. Het is bijna onmogelijk om alle berichten te negeren en daardoor is het inschakelen van een incassobureau erg succesvol.
Geen gehoor na het inschakelen van een incassobureau? Schakel een deurwaarder in
Is een klant niet onder de indruk van een incassobureau en worden alle pogingen van contact genegeerd? Dan kun je altijd nog een deurwaarder inschakelen bij Juristu. Een deurwaarder gaat een stap verder en heeft ook meer bevoegdheden. Waar de rechten van een incassobureau stopt bij het innen van schulden door middel van brieven of bellen, heeft een deurwaarder de bevoegdheid om beslag te leggen op goederen. Dit kan in de vorm zijn van spullen, maar ook loon of tegoeden op de bankrekening.
Beslag leggen op goederen
Een deurwaarder mag alleen beslag leggen op goederen als er een dwangbevel of vonnis van de rechter is. Vervolgens mag er beslag gelegd worden op alles wat geld waard is van de debiteur. Dit kan een bankrekening zijn, inkomen, maar ook meubels, elektronica of zelfs een auto. Er zijn een aantal zaken waar geen beslag op gelegd mag worden. Een debiteur heeft bijvoorbeeld wel recht op een basisbedrag om van te kunnen leven. Ook mag er geen beslag gelegd worden op eten, beddengoed of kleding.
Leave a Comment