We hebben alle informatie bij elkaar verzameld om je wat tips te geven over het gebruik van een haakse slijper, van de basis tot enkele geavanceerde technieken en snelkoppelingen. Haakse slijpers worden bediend met een trekker, een peddel of een schakelaar. Ze laten een schijf met een ongelooflijke snelheid ronddraaien met het uitdrukkelijke doel te schuren, slijpen of snijden. De vele gebruiksmogelijkheden van een haakse slijpmachine maken het tot een veelzijdig gereedschap dat door allerlei vakmensen gebruikt wordt. Met zoveel flexibiliteit tot je beschikking heeft de haakse slijper ook een steile leercurve in vergelijking met veel andere gereedschappen.


TIP 1 – BESCHERM JEZELF BIJ HET GEBRUIK VAN EEN HAAKSE SLIJPER!

haakse-slijper-vonken-metaal


Voordat je een haakse slijpmachine gebruikt, wil je eerst wat persoonlijke beschermingsmiddelen pakken. De realiteit van de haakse slijpmachine is dat het een luid gereedschap is dat een heleboel puin in het rond schopt. Bovendien ben je niet altijd aan het slijpen of polijsten. Vaak gaat het om doorslijpen. Als je slordig met een snijwieltje omgaat of gewoon pech hebt, kan dat wieltje veranderen in hoge-snelheid granaatscherven.

Om deze redenen doe je jezelf een plezier als je wat gehoorbescherming, lange mouwen, handschoenen, en iets om je hele gezicht af te schermen meeneemt.

Als een doorslijpschijf bij 10.000 rpm uit elkaar vliegt is dat geen grapje. Er is niets wat je kunt doen als het gebeurt. Daarom wil je altijd een volledige gezichtsbescherming dragen bij het gebruik van een slijper – zelfs als je een beschermkap gebruikt. Slijpen en het gebruik van een lamellenschijf levert meestal niet hetzelfde gevaar op, dus de beschermkap en adequate oogbescherming zijn vaak voldoende.


TIP 2 – PLAATS HET GEREEDSCHAP GOED EN PAS OP VOOR VONKEN!


Richt vonken weg van je lichaam

Omdat haakse slijpers snel veel materiaal verwijderen, verlaag je het risico zo veel mogelijk door het gereedschap goed te plaatsen. Het gebruik van een haakse slijpmachine in verschillende toepassingen en met bepaalde hulpstukken vraagt om verschillende hoeken. Door ervoor te zorgen dat vonken en puin van je lichaam wegvliegen verminder je de kans op verwondingen. Je werkkleding gaat ook langer mee!

Bij vlakslijpen en het gebruik van lamellenschijven

Gebruik voor vlakslijpen het vlakke deel van de schijf, en houd daarbij een hoek van 20°-30° tussen het gereedschap en het werkoppervlak. Plaats de mesbescherming achteraan naar je lichaam toe. Gebruik een vloeiende heen en weer gaande beweging om de lamellenschijf over het materiaal te leiden. Laat het wiel het werk doen, maar oefen gerust genoeg druk uit om zeker te zijn dat je productief bezig bent.

Hoe een haakse slijper vasthouden

Je moet het doorslijpen recht aanpakken, want je wilt de rand van je wieltje gebruiken om in het werkoppervlak te snijden. Pas op dat je het snijwieltje in geen enkele richting buigt. In deze stand gaat de beschermkap er altijd op om je tegen brokstukken te beschermen. Het dragen van een gezichtsbescherming beschermt je ook tegen voortijdig defect raken van de schijf. En onthoud: als de beschermer niet tussen de schijf en je gezicht zit, verplaats je hem tot dat wel het geval is.

Licht slijpen of schuren

Houd bij schuren het gereedschap in een hoek van 5°-10° ten opzichte van het werkoppervlak. Oefen bij vrijwel alle slijp toepassingen slechts minimale druk uit. Je wilt het gereedschap en de schijf het zware werk laten doen.


TIP 3 – JE ACCESSOIRES MOETEN PASSEN BIJ HET TOERENTAL VAN DE SLIJPMACHINE

person in blue denim jeans and black leather boots sitting on black wooden bench


Kijk bij het bevestigen van je wiel, schijf, of beker naar de specificaties van de fabrikant. Het max toerental op het hulpstuk moet overeenkomen met of hoger zijn dan het max toerental van de slijpmachine die je van plan bent te gebruiken. Als het nominale toerental van het hulpstuk lager is dan dat van je slijpmachine, loop je het risico dat het wiel uit elkaar vliegt.

EXTRA PRO TIPS OVER HET GEBRUIK VAN EEN HAAKSE SLIJPMACHINE

  • Laat het gereedschap op volle snelheid komen voordat je de slijpmachine op het werkoppervlak aanbrengt. Je kunt je snedes en slijpbewerkingen dan beter consistent houden.
  • Bij slijpen en schuren moet je het gereedschap in beweging houden om gutsen te voorkomen, net zoals je met een schuurmachine doet. Je krijgt dan veel gladdere en professionelere resultaten.
  • Sommige slijpmachines hebben lock-on schakelaars. Deze hebben de mogelijkheid om aan te gaan telkens als ze stroom krijgen. Dat betekent dat als je een batterij verwisselt, een verlengsnoer aansluit, of een stroomonderbreker reset, je er een gewoonte van maakt de slijpmachine eerst uit te zetten. Sommige slijpmachines hebben een ingebouwde “nul voltage” beveiliging om te voorkomen dat ze automatisch aanslaan, maar niet alle hebben dat. Dit is een geweldige veiligheidsvoorziening.
  • Zorg ervoor dat alles stopt met draaien voor je de haakse slijper neerzet. Zelfs een licht draaiend blad kan werkoppervlakken beschadigen en losse kleding grijpen. Een afremmende slijpmachine (slijpmachine met een elektrisch of mechanisch remsysteem) helpt echt om deze problemen te voorkomen.
  • Af en toe zul je de beschermkap willen verwijderen als die in de weg zit. Veel Pro’s hebben minstens één verhaal over een versplinterend snijwieltje. De meeste beschermkappen draaien om het leven wat gemakkelijker te maken. De meeste van deze gereedschappen draaien met meer dan 10.000 toeren per minuut. In het algemeen wil je die beschermer hoe dan ook omhouden!

Leave a Comment