Als je niet precies weet wat de term narcist betekent, dan is het iemand die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft, een klinisch gediagnosticeerde persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door grootheidswaanzin, een behoefte aan bewondering en een gebrek aan empathie voor andere mensen.
Kortom, het is iemand die gelooft dat hij beter is dan alle anderen.
Individuen kunnen ook narcistische persoonlijkheidstrekken vertonen die gezamenlijk niet zo ernstig zijn als de diagnose NPD (Narcissistic personality disorder), maar die niettemin belangrijk zijn voor elke therapeut en iemands sociale omgeving om te herkennen, omdat ze ook invloed hebben op hoe iemand omgaat met anderen en hoe hij functioneert in het dagelijks leven.
Het is aangetoond dat personen met NPD vaak constante bewondering nodig hebben, arrogantie, aanspraak, afgunst, uitbuiting, gebrek aan empathie, zelfoverschatting en nog veel meer vertonen.
Dus hoe herken je nou een narcist? Dit zijn de 15 belangrijkste signalen:
1. Narcisten moeten de beste, de meest juiste en de meest competente zijn; alles op hun manier doen; alles bezitten; en iedereen controleren.
2. Narcisten hebben constant aandacht nodig – al is het maar door je door het huis te volgen, je te vragen dingen te zoeken of constant iets te zeggen om je aandacht te trekken. En validatie is voor een narcist alleen belangrijk als het van anderen komt.
3. Narcisten willen dat alles perfect is. Ze geloven dat zij perfect moeten zijn, dat jij perfect moet zijn, dat gebeurtenissen precies moeten gebeuren zoals verwacht en dat het leven zich precies zo moet afspelen als zij het zich voorstellen.
4. Narcisten willen en eisen dat ze alles onder controle hebben, en door hun gevoel van recht lijkt het logisch dat ze alles onder controle hebben.
5. Narcisten willen nooit verantwoordelijk zijn, tenzij alles gaat zoals zij willen. Ze leggen vaak alle schuld en verantwoordelijkheid bij iemand anders om hun eigen façade van perfectie in stand te houden.
6. Narcisten hebben geen grenzen. Ze geloven dat alles van hen is en dat iedereen hetzelfde denkt en voelt als zij.
7. Narcisten kunnen zich nauwelijks inleven in anderen en begrijpen vaak de aard van gevoelens niet.
8. Narcisten zien alles als een bedreiging. Ze lezen subtiele gezichtsuitdrukkingen vaak verkeerd en zijn meestal geneigd om gezichtsuitdrukkingen als negatief te interpreteren.
9. Narcisten nemen de meeste beslissingen op basis van hoe ze zich ergens bij voelen. Ze kijken altijd naar iets of iemand buiten zichzelf om hun gevoelens en behoeften op te lossen.
10. De persoonlijkheid van een narcist is opgesplitst in goede en slechte delen. Alle negatieve gedachten of gedragingen krijgen de schuld van jou of anderen, terwijl zij juist de eer opstrijken voor alles wat positief en goed is.
11. Narcisten zijn voortdurend bang om belachelijk gemaakt, afgewezen of verkeerd behandeld te worden en hebben vaak moeite om andere mensen te vertrouwen.
12. Narcisten hebben meestal last van angsten en projecteren hun angsten meestal op hun naasten, door hen ervan te beschuldigen negatief te zijn of hen niet te steunen.
13. Narcisten voelen niet veel schuld omdat ze denken dat ze altijd gelijk hebben. Ze koesteren veel schaamte en begraven vaak hun onzekerheden, angsten en afwijzende trekjes die ze voortdurend voor iedereen verborgen willen houden, inclusief zichzelf.
14. Narcisten kunnen niet echt liefhebben of emotioneel contact leggen met andere mensen vanwege hun onvermogen om gevoelens te begrijpen, hun gebrek aan empathie en hun constante behoefte aan zelfbescherming.
15. Narcisten hebben niet de capaciteit of de motivatie om te communiceren of in teamverband te werken.
Leave a Comment