We zijn allemaal al eens door de mode misleid. Hakken die comfortabel lijken. Shapewear die ademend lijkt. Maar de ergste van allemaal? Jassen die er warm uitzien.

Wil je weten hoe je een warme winterjas kunt kiezen die je niet in de steek laat als het kwik daalt?

De beste winterjassen kiezen is een heel persoonlijke zaak. Of je niet zonder je peacoat kunt of graag de nieuwste trends op het gebied van winterjassen uitprobeert, de meesten van ons kunnen het erover eens zijn dat ze ons droog en op een behaaglijke temperatuur moeten houden. Jammer genoeg is dat niet vanzelfsprekend. We hebben een handige gids gemaakt om je te helpen de warmste winterjassen te vinden tussen de vele kledij die er is…

Check overigens ook GlamGuide.nl voor de laatste fashion updates!

Hoe kies je een warme jas?

Warme winterjassen vallen in drie categorieën uiteen: Dons, stof en waterdicht. Donsjassen zijn de go-to jaskeuze voor mensen die de kilte voelen, maar zie de andere twee niet over het hoofd, want ze hebben elk hun voor- en nadelen.

1. Donsjassen

canada-goose-winterjas

Met aantekeningen uit de natuur gebruikt een donsjas de donzige onderveren van eenden of ganzen om een indrukwekkende isolatie te creëren. Kleine zakjes warme lucht worden tussen de pluisjes opgesloten en houden zo warmte vast. Als je donsjassen of jacks zoekt, zie je dat ze een “vulkracht” hebben. Hoe hoger de vulkracht, hoe behaaglijker je nieuwe aankoop zal zijn. De getallen variëren van 400 voor gemiddelde warmte, helemaal tot een super behaaglijke 900.

Verwarrend genoeg verwijst de vulkracht niet – zoals je je misschien kunt voorstellen – naar de hoeveelheid veren die in de jas verpakt zitten. In plaats daarvan meet het de loft – of pluizigheid – van de veren en hun warmte-gewicht verhouding. Hoe pluiziger de veren, hoe meer luchtzakken het dons zal creëren, zodat je maximale warmte krijgt met een minimale omvang.

Dons vs synthetisch

Ganzen dons wordt beschouwd als de gouden standaard als het om donsjassen gaat, terwijl eendendons jassen iets goedkoper neigen te zijn.

Een fabrieksontmaskering onthulde onlangs dat ganzen levend geplukt werden voor hun dons, wat veel merken ertoe aanzette om positieve stappen te zetten naar meer ethisch verantwoord gewonnen dons. Let op de certificering. Als alternatief is synthetisch dons nog goedkoper en een goede keuze voor wie zeker wil zijn dat hij wreedheid vrije mode koopt.

2. Stof

warme-puffy-jas-vrouw-wit

Ongeacht de samenstelling of de stijl, zal de stof de grootste invloed hebben op hoe comfortabel je jas is om te dragen. Je wilt niet alleen een stof die je warm houdt, maar ook een die vocht van je lichaam afvoert voor een koele en comfortabele ervaring. Wij raden daarom een dust jas only aan waarbij de stof zacht aanvoelt.

Wol

Wol, een klassieker die nooit gedateerd raakt, van natuurlijke stof, voldoet aan beide voorwaarden. Het is een schitterende isolator, maar de gaatjes tussen de vezels zorgen ervoor dat het ook ademend is. Als je vindt dat wol je huid irriteert, kijk dan naar een gevoerde jas die je kriebelvrij kunt dragen.

Kasjmier

Kasjmier is niet alleen heerlijk zacht, maar omdat het van de donzige ondervacht van geiten komt, is het ook een geweldige isolator. Hoge percentages kasjmier gaan gewoonlijk gepaard met een watertandend prijskaartje, dus als je je niet zo ver kunt rekken, zoek dan een jas van kasjmier-wol-mengsel.

Nylon

Nylon is de meest duurzame stof die op de etiketten van winterjassen opduikt, en helpt het prijskaartje te rechtvaardigen door je kosten per draagbeurt te maximaliseren. Het enige nadeel is dat de kunstvezels kunnen ritselen als je ze draagt, en dat nylon jassen er langer over doen om te drogen dan hun lichtere tegenhangers.

Polyester

Als snel drogen je prioriteit is, is polyester je beste keus. Polyester jassen zijn meestal goedkoper en lichter dan hun nylon neven. Wat ze missen aan duurzaamheid maken ze goed in vochtafvoer, waardoor zweet effectief van je lichaam wordt weggetrokken om je droog te houden.

3. Waterdichte jassen

blauwe-winterjas

Van de herfst tot de lente ligt het gevaar van regen zwaar op de loer bij de meeste buitenactiviteiten – vooral hier in Blighty. Van korte regenbuien tot stortregens, een waterdichte jas helpt je warm en droog te blijven.

Merk op dat niet alle waterdichte jassen gelijk zijn, dus lees de kleine lettertjes voor je ze koopt.

“Waterproof” beschermt je tegen korte regenbuien, maar niet tegen onophoudelijke regen. “Waterafstotende” stukken zijn behandeld met een speciale coating om te voorkomen dat ze vocht opnemen, maar kunnen bij aanhoudende regenbuien water door spleten in de naden binnenlaten.

Voor maximale droogte zoek je een volledig waterdichte jas met een waterafstotende coating, gesloten naden en een ademende voering die je koel helpt houden zonder water binnen te laten.

Sneldrogende stoffen zijn ook belangrijk, zodat je door de regen doordrenkte jas niet zwaar en log wordt. Op Dhgate Nederland kan je in ieder geval veel verschillende stoffen qua jassen vinden.

Hoe kies je de juiste lengte voor je jas?

zwarte-winterjas

Weet je niet zeker welke lengte je moet kiezen? Het hangt allemaal af van wat je van plan bent. Over het algemeen, als je van plan bent je winterjas te dragen voor activiteiten als skiën of wandelen, of zelfs gewoon veel wandelen, houdt een bijgesneden nummer je lekker warm zonder je bewegingsvrijheid te beperken.

Maar als je je nieuwe aankoop gaat dragen op ontspannende boodschappen of er lange tijd in stil gaat staan, is het zinvol de lengte te maximaliseren met een langer model tot halverwege de dij of verder.

Soms zijn het de kleine dingen die het grootste verschil maken als het om warmte gaat en dit sentiment geldt zeker voor winterjassen. Let op:

  • Stretchy, gesloten manchetten en verstelbare capuchons of zomen met trekkoord, die helpen de warme lucht in je nieuwe aankoop op te sluiten.
  • Gesloten naden – belangrijk om zowel regenwater als opzwepende wind buiten te houden.

Waarom de onderhoud van jouw jas super belangrijk is

Je hebt dus geleerd hoe je een warme winterjas uitzoekt – hoe kun je je nu zo goed als nieuw blijven voelen en uitzien? Het klinkt misschien gek, maar hoe je je winterjas wast kan invloed hebben op de prestaties en het vermogen om warmte vast te houden. Volg de verzorgingslabels tot op de letter om te voorkomen dat je de levensduur verkort. Snel centrifugeren kan delicaat dons beschadigen, terwijl wasverzachter een ravage aanricht in waterafstotende coatings.

Leave a Comment