Met een verbijsterende reeks verfkwasten in je plaatselijke wooncentrum, verfwinkel of bouwmarkt, kan het kiezen van de juiste verfkwast overweldigend zijn. Maar maak je geen zorgen! Wij helpen je de juiste kwast te vinden. Het is overigens wel belangrijk dat je moet goede verf werkt, zoals de Sigma Perfect Matt bijvoorbeeld, voor het beste resultaat. Deze Sigma muurverf is ademend en vergeelt niet. Dankzij de mooie matte glans zal je muur niet glanzen of glimmen, dus de Sigma Perfect Matt kan met recht een kwalitatief hoogwaardige muurverf worden genoemd.

Stem het type varkenshaar af op je afwerking

verven-kleuren

Verfkwasten zijn verkrijgbaar met synthetisch varkenshaar of met natuurlijk varkenshaar van dierenhaar. Gebruik je verf of vernis die met water kan worden opgeruimd, kies dan een penseel met synthetisch haar. Breng je vernis of verf op oliebasis aan, dan is een penseel met natuurlijk haar misschien een betere keus. Je kunt penselen van synthetisch haar gebruiken voor verf op oliebasis, maar in de meeste gevallen zal natuurlijk varkenshaar een gladder resultaat geven. Vermijd echter het gebruik van een natuurharen penseel om verf op waterbasis aan te brengen. De haren zullen vocht opnemen en te zacht worden.

Synthetische penselen zijn verkrijgbaar met nylon, nylon/polyester mengsels, of varkenshaar. We raden aan ofwel een nylon/polyestermengsel te kiezen, of, als je bereid bent iets meer te betalen, een varkenshaar kwast. Een nylon/polyester mengsel biedt een goed compromis tussen zachtheid, voor een gladde afwerking, en stijfheid, voor betere controle. Kwasten met varkenshaar zijn ontworpen voor optimale prestaties en gemakkelijk opruimen.

Als je een natuurharen borstel koopt, heb je ook keuze uit verschillende soorten borstelharen. We zullen niet ingaan op de verschillende beschikbare natuurlijke borstelharen. Maar in het algemeen levert meer uitgeven je een kwast van betere kwaliteit op.

Kies de juiste maat voor je project

Als je houtwerk schildert of vernist, kies dan een kleine kwast voor een preciezere controle. Een kwast van 3 cm breed is ideaal voor de meeste houtwerkklussen. Maar als je sierlijsten schildert die breder zijn dan 7,5 cm, is een iets bredere kwast, tot 5 cm, een betere keus. Als je muren schildert zul je een verfkwast vooral gebruiken om in te snijden. Profs gebruiken daarvoor soms penselen van 3 of 4 duim breed, maar wij denken dat een penseel van 2-1/2 duim breed ideaal is voor de meeste doe-het-zelvers.

De enige keer dat je een kwast breder dan 7,5 cm zou moeten overwegen is als je brede beschoeiingen, hekwerk, lambriseringen of andere brede, vlakke oppervlakken schildert.

Kies de juiste vorm

brown wooden handle brush on brown wooden table

Nu je je keuzemogelijkheden hebt verkleind door een synthetische of natuurlijke haren kwast te kiezen, en je de beste breedte voor je project hebt gekozen, hoef je nog maar een paar beslissingen te nemen. Je zult merken dat sommige kwasten haren hebben die schuin afgesneden zijn en andere kwasten hebben vierkante uiteinden. Als je van plan bent de kwast te gebruiken om sierlijsten te schilderen of om in te snijden voor het walsen van muren, dan raden we je aan een kwast met een schuine punt te kiezen. De schuine punt maakt het gemakkelijker om de verflijn te controleren voor een nauwkeuriger werk. Kies een penseel met vierkante punt als je brede, vlakke oppervlakken schildert.

Geef iets meer uit voor een kwast van hoge kwaliteit

kwasten-regenboog

We weten dat het verleidelijk is om een goedkope kwast te kopen en hem dan weg te gooien in plaats van de moeite te nemen hem schoon te maken. Dit is wel zinvol als je iets doet als spot priming met alcohol of beits op oliebasis, waarbij de kwaliteit van de afwerking niet belangrijk is en voor het schoonmaken een oplosmiddel nodig zou zijn. Wegwerpkwasten, ook wel spaankwasten genoemd, werken hier uitstekend voor.

Maar voor de meeste projecten zul je blij zijn dat je extra hebt uitgegeven aan een verfkwast van hoge kwaliteit. Betere kwasten houden meer verf vast, geven gladdere resultaten, gaan langer mee, en kunnen gemakkelijker schoongemaakt worden. De kostprijs is de eenvoudigste indicator van kwaliteit. Reken erop dat je tussen €15 en €30 uitgeeft voor een penseel van topkwaliteit.

Begin met een all round kwast

Uiteindelijk wil je een verzameling kwasten, zodat je voor elke omstandigheid precies de juiste kwast hebt. Maar als je net begint, en een all-round kwast wilt die werkt voor het schilderen van sierlijsten of het verven van een kamer, raden we een 5 cm brede, schuin geplaatste kwast met varkenshaar aan. Dit formaat penseel houdt een flinke hoeveelheid verf vast, en is toch klein genoeg om nauwkeurig te kunnen hanteren. Ben je een complete beginneling en moet je je penseelvaardigheid nog ontwikkelen, begin dan in plaats daarvan met een 2cm breed penseel.

Leave a Comment