Je tuin loungeset voor buiten is gemaakt om bestand te zijn tegen de slijtage en het weer waaraan hij op de veranda, het terras of het balkon zal worden blootgesteld, maar toch heeft hij van tijd tot tijd een beetje verzorging nodig om zijn schone look te behouden.

Dus wil je een loungeset kopen? Volg dan deze eenvoudige schoonmaak- en onderhoudstips en je loungeset zal er nog vele jaren mooi blijven uitzien en mooi standhouden tegen de elementen.

zwart-hout-loungeset


Hoe maak je een rotan loungeset schoon

Het rotan wordt idealiter schoongemaakt voordat het wordt opgeborgen en weer opgehaald voor gebruik, als het weer gunstig is. Kunstmatige rotan meubelen hoeven niet regelmatig schoongemaakt te worden. Maar het verschijnen van schimmel uit de buitenomgeving maakt schoonmaken een noodzaak. De voorwerpen die je gaat gebruiken zijn: afwasmiddel, zachte kleding of spons, emmer warm water, stofzuiger, stugge borstel, tuinslang of emmer water. Vermijd het gebruik van schoonmaakmiddelen op basis van bleek of schurende schuurmiddelen, want die kunnen de textuur van je meubels aantasten of ervoor zorgen dat er scheuren in ontstaan. Als je de slangpijp gebruikt, regel dan de waterdruk voordat je het sop in de meubels spoelt. Spoelen moet gebeuren met schoon, helder water.

Bereid de meubels voor

Haal bij de voorbereiding de meubels in de open lucht en verwijder alle kussens.

Verwijder stof en modder

Verwijder vuil en modder van de loungeset met een stugge borstel. De haren in de borstel moeten het gemakkelijk maken de hele textuur van het rotan te bedekken. Als de modder en het vuil bevrijd zijn, gebruik je de borstel die in je stofzuiger zit om ophopend stof te verwijderen.

Maak de meubels schoon

Doe afwasmiddel in een emmer water en maak je meubels schoon. Een zacht stuk kleding is hiervoor nodig.

Verwijder het sop

Een tuinslang is effectief om het sop weg te spoelen. Zorg ervoor dat de druk die uit de slang komt beperkt is om beschadiging te voorkomen. Als je geen tuinslang hebt, gebruik dan de emmer water om het sop weg te spoelen.

houten-zwart-tafel-tuin


Hoe rieten tuinmeubelen schoonmaken

Als je je rotan tuinmeubelen buiten op je terras laat staan, is de kans groot dat ze na verloop van tijd stof en vuil in de weefsels verzamelen. Stof, vuil en puin moeten van je meubels verwijderd worden, anders kunnen ze zich uiteindelijk ophopen in de spleten van de weefsels en schimmelvorming veroorzaken. Een prima manier om los stof en vuil te verwijderen is met een stofzuiger. We raden sterk aan het kleine borstelhulpstuk op je stofzuiger te gebruiken, als je er een hebt. Daarmee verwijder je het losse stof en vuil snel en gemakkelijk.

Als alternatief kun je ook altijd een borstel met niet-schurend haar gebruiken, zoals een tandenborstel of nagelborstel. Borstels van dit formaat zijn perfect om in alle spleten van de weefsels te komen. Als je het losse stof en vuil verwijderd hebt, raden we je aan je rotan meubels schoon te maken met warm water en een mild afwasmiddel. Als je natuurlijke rotan meubelen bezit, is het belangrijk ze niet te nat te maken. In plaats van een zachte doek in het water te dompelen en je meubels onder te dompelen, raden we aan in plaats daarvan alleen de luchtbellen van de bovenkant af te schuimen.

Nadat je alle vuil en vlekken van je meubels hebt weggepoetst, maak je een schone doek licht vochtig en veeg je ermee over je rotan eettafel en stoelen. Zorg ervoor dat je je meubels ruim de tijd geeft om te drogen voor je ze weer gebruikt. Synthetische rotan tuinmeubelen kunnen er tegen om iets natter te worden, dus je kunt altijd een waterspuit gebruiken om je meubels in plaats daarvan schoon te maken. Zorg er alleen voor dat het water goed wegloopt en dat je de schoonmaakbeurt op een winderige dag uitvoert, zodat je meubels snel drogen. De meeste mensen gebruiken kussens en stoelhoezen op de rotan tuinstoelen om ze comfortabeler te maken. Deze kussens en stoelhoezen moeten regelmatig gewassen worden om ze in tip top conditie te houden.

loungeset-kussens-licht-blauw

De meeste hoezen en kussens zullen machinewasbaar zijn, maar het is altijd het beste eerst het etiket te controleren. Het is onwaarschijnlijk dat je ze in de droogtrommel kunt doen, dus zorg ervoor dat je ze buiten laat drogen en leg ze pas weer op je rotan stoelen als ze allebei droog zijn.

Leave a Comment