Een capsule wardrobe of capsulegarderobe is niets anders dan een kleine hoeveelheid slim gekozen kleding die je in wisselende combinaties kunt dragen. Het is een minimalistische selectie van je favoriete en essentiële kledingstukken. Vandaag gaan we in op de beste manier om je capsule wardrobe samen te stellen zodat je er optimaal van kunt profiteren.

Waarom kiezen mensen voor minder kleding?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen besluiten over te stappen op een capsule wardrobe. Allereerst zijn er mensen die geld willen besparen op kleding. Door een klein, goed gekozen assortiment kleren in je kast te hebben hangen grijp je nooit mis zonder dat je veel geld uit hoeft te geven aan nieuwe kleding. Ook trends hoeven niet meer op de voet gevolgd te worden en dat scheel shoppen elk seizoen!

Een andere reden is het toegenomen inzicht in de vervuiling die de kledingindustrie met zich meebrengt. Mensen willen niet eindeloos consumeren en de huidige gang van zaken in stand houden door ieder seizoen nieuwe kleding te kopen die op dat moment in de mode is.

Waaruit bestaat een capsule wardrobe?

vrouw-capsule-wardrobe

Er is hiervoor geen wet van meden en perzen, en er zijn veel verschillende ideeën over dit onderwerp. Sommige mensen zijn van mening dat een capsule wardrobe uit 37 kledingstukken zou moeten bestaan, terwijl anderen uitgaan van slechts 10 artikelen. In dit laatste geval wordt er vaak per seizoen een andere capsule wardrobe samengesteld, omdat je kleding nodig hebt die bij de buitentemperaturen past.

Er zijn ook verschillende inzichten over of ondergoed, schoenen en accessoires wel of niet meegeteld moeten worden. Over het algemeen is het advies om je capsule wardrobe met minder dan 50 artikelen samen te stellen.

Wat alle capsule wardrobes met elkaar gemeen hebben is dat ze onderscheid maken tussen verschillende categorieën waaruit hij moet bestaan. De basisartikelen moeten effen en tijdloos zijn, in kleuren die goed bij elkaar passen. Bijvoorbeeld:

  • shirts en bloesjes met lange en korte mouwen.
  • truien, vesten en blazers.
  • broeken en rokken.

Daarnaast heb je een aantal artikelen nodig die juist opvallen om je outfits kleurig en afwisselend te maken. Dit kan bijvoorbeeld door het kiezen van een shirt met bloemenprint of een zijden sjaal met een fleurige print. Je kunt ook kiezen voor een jurk met print, die weer te combineren is met een vestje of blazer uit de basiscollectie.

Kleurkeuzes

Het advies bij het samenstellen van een capsule wardrobe is dat je kiest voor twee basiskleuren. Deze kun je vervolgens combineren met 3 andere kleuren om je garderobe af te maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zwart en nude als basiskleuren en dit aanvullen met wit, rood en een blauwe spijkerbroek.

Kledingkeuzes

assorted-color apparels

Welke kledingstukken je kiest is uiteraard afhankelijk van wat je nodig hebt in je dagelijks leven. Als je op een kantoor werkt zul je meer nette kleding nodig hebben dan wanneer je bijvoorbeeld in de zorg werkt. Daarnaast hebben je persoonlijke voorkeuren natuurlijk een grote invloed op je keuzes. Niet iedereen voelt zich nu eenmaal prettig in een rok of jurk. Is dat bij jou ook het geval dan kun je ze vervangen door broeken.

Je capsule wardrobe spannender maken

Het kan zijn dat je een capsule wardrobe hebt samengesteld maar dat hij je na enige tijd begint te vervelen. Wees je ervan bewust dat dit vaak komt door onze omgeving, die grotendeels is ingesteld op meer en nieuw.

Er zijn verschillende manieren om met een enkele toevoeging je capsule wardrobe aantrekkelijker te maken. De goedkoopste en gemakkelijkste optie die weinig ruimte inneemt is het toevoegen van accessoires en sieraden.

Door het toevoegen van een zijden sjaal in een andere kleur die bij je capsule wardrobe past kun je je outfits weer meer gaan waarderen. Je kunt de sjaal op vele verschillende manieren dragen en elke manier biedt weer nieuwe opties om mooie combinaties te maken met je kledingstukken.

Je kunt ook kiezen voor een grote ketting of armband, opvallende oorbellen of voor een bijzondere broeksriem. Wat zonder meer het belangrijkste is, is dat je iets kiest wat bij alle andere artikelen past en waar je zelf enthousiast over bent.

En zo zie je maar, dat je met een paar strategische keuzes tegelijkertijd stijlvol, efficiënt en milieubewust door het leven kan gaan.

Leave a Comment