Heb je ooit gewenst dat je je eigen radiostation kon beginnen? Er zijn drie verschillende soorten radiostations die je kunt beginnen: low-power (voor non-profit organisaties), full-power (voor commerciële radiostations) of internet streaming (live online uitzenden). Hier lees je hoe je een niet-internet radiostation kunt beginnen.

 1. Vraag een frequentie aan. Het kan lang duren voordat je een frequentie toegewezen krijgt.
 2. Vraag een vergunning aan. Het is illegaal om een radiostation zonder vergunning te exploiteren, zelfs bij extreem laag vermogen.
 3. Zorg voor een financieringsbron. Vergeet niet dat je onder andere studioruimte en stroom moet betalen.

Als je deze zaken geregeld hebt, ben je klaar om verder te gaan.

 1. Beslis of je een radiostation met laag vermogen of met vol vermogen wilt beginnen.
 2. Vraag een bouwvergunning voor een zendstation aan. Dit houdt in dat je aanvraagkosten moet betalen.
 3. Bepaal hoeveel vermogen je nodig hebt op basis van hoe ver je wilt dat je station uitzendt. Een station met vol vermogen heeft tienduizenden watt nodig, terwijl een station met laag vermogen misschien maar duizend watt nodig heeft.
 4. Koop de benodigde apparatuur, waaronder zendapparatuur en een antenne. Misschien moet je ruimte op een toren huren voor je antenne.
 5. Ontwerp je studio. Je hebt geluidsisolatie, koptelefoons, luidsprekers, microfoons en meer nodig.
 6. Werf omroepen. Zorg dat je genoeg mensen hebt om alle tijdslots op te vullen.
 7. Laat je omroepers een paar weken oefenen voordat ze de lucht in gaan. Ze moeten vertrouwd raken met de microfoon en hun technische vaardigheden ontwikkelen.
 8. Werk alle knikken uit je programmaschema. Zorg dat alles op rolletjes loopt voordat je je eerste uitzending hebt.

Wees verantwoordelijk en gebruik etiquette in de ether. Je weet nooit wie er misschien luistert.

Kun je je eigen radiostation beginnen?

kleine-radiostation-studio

Zelf een radiostation maken is gemakkelijker dan het klinkt. Je kunt een online tool gebruiken om relatief eenvoudig te beginnen, zodat je je inhoud kunt uitzenden zonder te investeren in dure apparatuur.

Welke apparatuur heb ik nodig om een radiostation te beginnen?

De belangrijkste apparatuur die je nodig hebt bestaat uit een microfoon, een koptelefoon en afspeelapparatuur. Je zult moeten betalen voor techniekkosten en zendapparatuur om signalen uit te zenden naar je doelgroep. Alle apparatuur moet ook een vergunning hebben en goedgekeurd zijn voor het land waar je werkt.

Hoeveel kost het om een FM radiostation te beginnen?

Je kunt in Nederland een kleinschalig FM radiostation beginnen voor ongeveer €20.000 per jaar. Het starten van een middelgroot, standaard station kan gemakkelijk bijna €300.000 of meer kosten.

Kan ik een radiostation uitzenden zonder vergunning?

Het is illegaal om een radiostation te beginnen en uit te zenden zonder vergunning van de bevoegde autoriteiten. Reken op ongeveer €4.000 aan aanvraag- en licentiekosten.

Is een radiostation winstgevend?

Radiostations brengen hun publiek geen kosten in rekening voor hun inhoud. In plaats daarvan maken ze winst uit advertentie-inkomsten en sponsoring. Dit hangt echt af van hoe populair het radiostation is, dus het is onwaarschijnlijk dat het starten van een radiostation erg winstgevend zal zijn.

Leave a Comment