Heb je een houten terras in je tuin? Dan moet je ze regelmatig schoonmaken en onderhouden. Als natuurlijke grondstof met een gevarieerde oppervlaktestructuur en een warme uitstraling heeft hout een heel bijzondere charme. Vooral terrassen kunnen zo mooi ontworpen worden. Omdat hout echter een natuurlijk materiaal is, vergaat het na verloop van tijd als het het hele jaar door buiten staat. Met name door regen en sneeuw vastgezette houten terrassen. De goedkope vlonderplanken worden grijs en krijgen een ruw oppervlak. Hier zijn tips voor het schoonmaken en onderhouden van houten terrassen.

Hoe vaak moet een terras worden onderhouden?

groot-terras-tuin

In principe moeten de vloeren van houten terrassen twee keer per jaar – in het voor- en najaar – worden schoongemaakt en met de juiste middelen worden onderhouden. Het houtoppervlak moet zowel voor het reinigen als voor de onderhoudsbehandeling volledig droog zijn. Gelakt hout moet vóór de behandeling worden afgeschuurd of gebeitst.

Hoe maak je een houten terras schoon?

Oppervlakkig vuil kan worden verwijderd met behulp van chemische reinigingsmiddelen. Deze bevatten oppervlakteactieve stoffen die kort op het hout moeten inwerken voordat ze met water worden afgespoeld. Hardnekkige vlekken krijg je onder de knie als je de vloer bovendien bewerkt met een borstel of een schrobzuigmachine. Hoe dieper vuil het hout is binnengedrongen, hoe vaker het proces moet worden herhaald.

Bij het schoonmaken van vlonders ontkom je vaak niet aan het gebruik van handborstels. Een sterk gebraamd oppervlak moet eerst worden schoongemaakt met een houtstofzuiger om de natuurlijke bruine kleur te herstellen. Groene bedekkingen op de terrasvloer kunnen worden verwijderd met andere reinigingsmiddelen van speciaalzaken. Aangezien groene bekledingen natuurlijke verweringsverschijnselen zijn, is schuren van het houten terras meestal niet nodig.

Onderhoud houten terrassen

Voor het onderhoud van houten terrassen worden verschillende manieren van oppervlaktebehandeling aangeboden. Verzorgende emulsies op basis van natuurlijke olie dringen bijzonder gemakkelijk en diep in het houtoppervlak en zijn daarom geschikt voor zachte, intensieve verzorging. Deze kunnen gebruikt worden op zowel thermohout als onder druk geïmpregneerde producten. Het hout kan ademen en restvocht ontsnappen. Het oppervlak wordt vuil- en waterafstotend. Verzorgingsproducten op basis van natuurlijke olie zijn onschadelijk voor de gezondheid en kunnen ook binnenshuis en voor kinderspeelgoed worden gebruikt.

Voor elke houtsoort kun je bij de speciaalzaak de juiste onderhoudsemulsie verkrijgen. Voor het onderhoud van je houten terras breng je het desbetreffende middel gelijkmatig over het gehele oppervlak aan. Vervolgens wordt overtollig materiaal verwijderd met een oppervlakteborstel of een pluisvrije doek. Laat het geheel minimaal acht uur drogen. Daarna wordt het houten terras weer afgedicht, glad en weerbestendig.

Gebruik voor het beste resultaat twee borstels: een brede borstel voor het efficiënt oliën van grote oppervlakken en een kleine borstel voor het oliën van smalle openingen tussen de planken enz. Laat de olie drogen en veeg de niet-geabsorbeerde olie weg met een pluisvrije doek. Eventueel kun je alles een tweede keer behandelen voor een blijvend resultaat. Getinte olie geeft het hout een betere bescherming tegen UV-straling. Na het oliën verdraagt ​​het oppervlak geen direct gebruik, dus laat je het beter een paar dagen laten drogen.

Wanneer je houten tuinmeubels hebt, kun je deze op dezelfde manier onderhouden.

Leave a Comment