Overal waar je kijkt zie je reclames en de cultuur van beroemdheden die het idee promoten dat er geen maximum is aan de hoeveelheid geld die je nodig hebt om gelukkig te zijn – waarmee het idee wordt bijgebracht dat geld cruciaal is voor geluk.

Kan je met meer geld echt gelukkiger worden?

TV gif. Bugs Bunny from Looney Tunes looking very pleased sits at a table, licking his finger so that he can count the giant stack of cash sitting on the table in front of his. Next to him is a large brown bag from which the money came.

We zouden je graag vertellen dat het helemaal niet waar is, en zeggen dat ‘geld geen geluk kan kopen’, maar helaas heeft een onderzoek aangetoond dat het tegendeel waar is. Misschien wordt het toch tijd om die loonsverhoging te vragen.

Hoewel de studie bewees dat geld gelukkiger maakt, toonde ze aan dat dit slechts tot op zekere hoogte waar is. De studie van 1,7 miljoen mensen toonde aan dat de levenstevredenheid piekte bij ongeveer €80.000 ligt, maar ook emotioneel welzijn was tevreden bij €55.000 tot €70.000. Wat interessant was aan het onderzoek is dat dit vrijwel universeel was – mensen beweerden gelukkiger te zijn tot het bereiken van een financieel stabiel punt.

Maar daarna nam de tevredenheid niet meer toe met de rijkdom. Daar kunnen een heleboel redenen voor zijn. Ten eerste kan het besef dat je comfortabel bent je ertoe aanzetten je levenskeuzes te evalueren, of je wel plezier hebt in wat je doet en of de carrière die je koos om het geld te krijgen wel de juiste was. Maar in de studie zelf werd ook opgemerkt dat naarmate we rijker worden onze verwachtingen van het leven toenemen – we nemen meer materialistische waarden aan. Hoewel deze nuttig kunnen zijn bij het streven naar rijkdom, hebben we na een bepaald punt van verdienen iets meer nodig om ons tevreden te stellen.

Minder geluk met een inkomen onder de €70.000

thuis-werken-man-kijkt-buiten-laptop

Een afzonderlijke studie van de Princeton Universiteit, uitgevoerd door de econoom Angus Deaton en de psycholoog Daniel Kahneman, toonde aan dat hoe lager iemands inkomen onder de €70.000 komt, hoe ongelukkiger hij zich voelt. Cruciaal is echter dat na €70.000 dezelfde resultaten optreden – na dit bedrag rapporteren mensen een plateau in geluk.

Waarom gebeurt dit?

De belangrijkste reden hierachter is dat nadat aan onze basisbehoeften is voldaan – dat wil zeggen dat we genoeg geld hebben voor eten, water, onderdak en voldoende zorg voor ons gezin – we het geluk elders moeten gaan zoeken. Als je van minder geld hebben en jezelf niet kunnen onderhouden naar veel verdienen gaat, geeft dat natuurlijk een mate van voldoening, en er zijn heel veel carrières die je kunnen helpen je financiële doelen te bereiken. De onderzoeken bewijzen echter dat we veel meer nodig hebben dan alleen geld om ons tevreden te stellen.

Investeringsgigant Warren Buffet zei het het beste toen hij in een interview met PBS Newshour opmerkte dat hij ‘heel gelukkig’ zou zijn met €94.000 per jaar, ondanks het feit dat hij een ongelooflijke €71 miljard waard is.

Evenzo tweette de maker van Minecraft, toen hij het voor € 3 miljard verkocht, naar verluidt: “Rondhangen in Ibiza met een stel vrienden en feesten met beroemde mensen heb ik vaak genoeg gedaan, maar ik heb me nog nooit zo geïsoleerd gevoeld.” Het bewijs dat geld op een gegeven moment echt irrelevant wordt.

Dus, wat maakt ons echt gelukkig?

Hier zijn 3 dingen die je gelukkiger maken na die €70.000 sweet spot:

Arbeidsvreugde

Elke dag wakker worden en iets doen wat je haat zal je niet gelukkig maken, hoeveel je ook verdient. Echte voldoening vinden betekent doen waar je van houdt en het geld laten volgen – wat ook gebeurt. De meeste mensen besteden een derde van hun leven aan werken, dus als je iets doet wat je niet leuk vindt, dan is het tijd voor verandering. Als je moeite hebt om te weten wanneer het tijd is om verder te gaan, stel jezelf dan de lastige vragen als “wat zou ik doen als geld geen rol zou spelen?” en kijk waar je mee komt. De resultaten kunnen vaak heel verrassend zijn.

Doelen nastreven die er voor jou toe doen

Of je er nu van droomt een freelance digitale nomade te zijn of een aantal supergezonde gewoonten in je leven wilt gaan aannemen, het nastreven van doelen die er voor jou toe doen is een geweldige manier om gelukkig te blijven terwijl je door het leven gaat. Hoeveel je ook verdient, als je geen doel of een visie hebt van wat je wilt bereiken en een behoorlijk dwingend waarom, dan kan het allemaal vrij zinloos worden. Een aantal doelen stellen die belangrijk voor je zijn en ze verpletteren zal altijd belangrijker zijn dan het verdienen van een bepaalde hoeveelheid geld.

Vertrouwen

Eigenwaarde en vertrouwen in je eigen kunnen zijn een van de cruciale ingrediënten voor geluk. Er zijn zoveel manieren waarop je dit kunt aanpakken. Nieuwe vaardigheden leren en je ontwikkelen tot het soort persoon en professional dat je wilt zijn is een zekere manier om jezelf gelukkig te houden. Het is belangrijk om trots te zijn op wat je doet en op het pad dat je gekozen hebt. Als je je afvraagt waar je moet beginnen, is het altijd de moeite waard om advies in te winnen over hoe je je kunt bijscholen en de beste versie van jezelf kunt worden – of dat nu is door online onderzoek, praten met collega’s of loopbaanadvies inwinnen bij een loopbaanadviseur.

Leave a Comment