Een goede downloadsnelheid is minstens 100Mbps, en een goede upload snelheid is minstens 10 Mbps. Met 100Mbps kun je Netflix of YouTube kijken, Zoom vergaderingen bijwonen, en de meeste online games op meerdere apparaten tegelijk spelen.

Sommige mensen kunnen wegkomen met minder Mbps, en anderen hebben meer nodig. Gelukkig kan je op het internet met gemak naar plannen kijken die alleen internet aanbieden met hoge snelheden.

Volg deze tips bij het bepalen van je ideale internetsnelheid

 • Doe een snelheidstest om erachter te komen welke snelheid je nu hebt.
 • Haal minstens 25Mbps downloadsnelheid als je regelmatig Netflix, Zoom en andere populaire apps gebruikt.
 • Upgrade naar een hogere snelheid als je je Wi-Fi deelt met veel gebruikers, veel Wi-Fi apparaten gebruikt, en/of buitensporige vertragingen of buffers wilt voorkomen.
 • Neem geen gigabit internet tenzij je het echt nodig hebt – je kunt geld besparen en toch snelle snelheden krijgen met een langzamer plan.
 • Houd je router up-to-date en plaats hem op een centrale plek in je huis om er zeker van te zijn dat je het meeste uit je hardware haalt.

Wat je kunt doen met verschillende internet snelheden

Internet download snelheid Werkt voor Ideaal aantal Wi-Fi-gebruikers
0-5Mbps – Mail checken
– Muziek streamen op één apparaat
– Zoeken op Google
1-2 personen
5-40Mbps – Streaming van video op één apparaat
– Video conferencing met Skype of FaceTime
– Online gaming voor één speler
3-4 personen
40-100Mbps – HD-video streamen op een paar apparaten
– Multiplayer online gaming
– Downloaden van grote bestanden
5-7 personen
100-500Mbps – Het streamen van video in UHD op meerdere schermen
– Het snel downloaden van bestanden
– Het online gamen voor meerdere spelers
8-10 personen
500-1.000+Mbps – Veel van bijna alles doen op talloze apparaten tegelijk Meer dan 10 personen

Wat is snel internet?

Snel internet is een verbinding met snelheden vanaf 100Mbps.

Je hebt een internetsnelheid nodig van 25Mbps om te downloaden en 3Mbps voor het uploaden. Hoewel dat voldoende snelheid is voor elementair internetgebruik, is het eigenlijk een beetje traag naar hedendaagse maatstaven, aangezien veel internetproviders snelheden van 100Mbps aanbieden als basispakket.

Aan de hoge kant kan de downloadsnelheid van residentieel internet oplopen tot 1 gigabit per seconde (Gbps), ofwel 1.000Mbps.

Is gigabit internet de moeite waard?

Gigabit internet is de moeite waard als je regelmatig een grote hoeveelheid bandbreedte gebruikt. Het is ook de moeite waard als je je Wi-Fi deelt met een stel huisgenoten of familieleden. Maar het is duur en sneller dan de meeste mensen nodig hebben, dus het is het niet waard voor de gemiddelde gebruiker.

Het is niet nodig als je het grootste deel van je online tijd besteedt aan dingen als e-mail checken, video streamen in HD, en videoconferenties via Zoom of Skype, omdat die activiteiten veel minder bandbreedte vergen. Maar andere activiteiten nemen meer bandbreedte in beslag en vereisen dus veel hogere snelheden.

Activiteiten die baat hebben bij gigabit internet:

 • Het streamen van video in 4K
 • Hosten van livestreams
 • Downloaden van grote bestanden
 • Uploaden van grote bestanden of back-ups maken van harde schijven naar cloud servers
 • Heb je een internet plan van 2.000Mbps nodig?
 • Er is geen reden om nu een internetabonnement van 2.000Mbps of sneller te hebben.

Zo snel internet hebben is als het bezitten van een opgeheven 4WD werkwagen. Je hebt waarschijnlijk geen gelegenheid om al dat vermogen te gebruiken, tenzij je betrokken bent bij een industriële internet activiteit, zoals het delven van cryptocurrency met tientallen computers die allemaal op dezelfde Wi-Fi zitten.

Wat is een snelle upload snelheid?

Een snelle internet upload snelheid is minstens 10Mbps. Maar sommige internetplannen geven je veel snellere uploads, en glasvezelverbindingen kunnen gigabit upload snelheden leveren.

Bij uploaden gaat het om het laden van gegevens op het internet. Mensen besteden het grootste deel van hun tijd aan het downloaden van gegevens van het internet, niet aan het uploaden ervan, dus zijn uploads traditioneel ingesteld op veel lagere snelheden. In veel gevallen zijn de download snelheden van een internetprovider tot 15 keer zo hoog als de uploads.

Fiber internet providers leveren echter meestal symmetrische snelheden, waarbij je uploads net zo snel zijn als downloads – met uploads die 1.000Mbps of hoger zijn bij de hoogste plannen.

Hoe bereken je de internetsnelheid die je nodig hebt?

internet-snelheid-test-telefoon

Je kunt de benodigde internetsnelheid berekenen door rekening te houden met het soort activiteiten dat je vaak online doet, het aantal mensen dat je Wi-Fi gebruikt en het aantal Wi-Fi apparaten dat je thuis gebruikt.

Hier zijn een paar belangrijke principes om in gedachten te houden:

 • Voor eenvoudige taken (zoals e-mail checken en muziek streamen) heb je geen snel internet nodig.
 • Je hebt hogere snelheden nodig voor complexe taken (vooral video streamen en grote bestanden downloaden)
 • Je profiteert van snellere snelheden als meerdere mensen je Wi-Fi gebruiken
 • Je krijgt betere prestaties met hogere snelheden als je veel slimme Wi-Fi-apparaten in huis hebt

Hoeveel Mbps je per apparaat nodig hebt voor gewone internetactiviteiten

Minimaal Aanbevolen
E-mail 1 Mbps 1 Mbps
Surfen op het web 3 Mbps 5 Mbps
Sociale media 3 Mbps 10 Mbps
SD-video streamen 3 Mbps 10 Mbps
Streaming HD video 5 Mbps 25 Mbps
Streaming 4K video 25 Mbps 100 Mbps
Online gaming 5 Mbps 100 Mbps
Muziek streamen 1 Mbps 5 Mbps
Eén-op-één videogesprekken 1 Mbps 25 Mbps
Video-conferentiegesprekken 2 Mbps 50 Mbps

Hoeveel mensen gebruiken je internetverbinding?

Je wilt snel internet voor het totale aantal mensen en apparaten dat verbinding maakt met je Wi-Fi. Als je bijvoorbeeld met een huisgenoot samenwoont, heb je genoeg snelheid nodig om elk van je eigen laptops, smartphones en spelcomputers te ondersteunen. Je wilt ook bandbreedte om apparaten te ondersteunen die op de achtergrond verbonden zijn, zoals smart home tech.

Een goed doel om naar te streven is 25 Mbps voor elke persoon in je huishouden. Dus als je met drie personen woont, dan is 100Mbps perfect voor je thuis-WiFi.

Hoeveel slimme apparaten heb je?

Het gemiddelde Nederlandse huishouden heeft 15 slimme apparaten die verbonden zijn met Wi-Fi, volgens een onderzoek uit 2021 van Deloitte. Niet al die slimme apparaten nemen individueel veel bandbreedte in beslag, maar samen kunnen ze een aanzienlijke impact hebben op je internetverbinding. Slimme tv’s, tablets en beveiligingscamera’s gebruiken de meeste snelheid omdat ze vaak gebruikt worden om video te streamen. Overweeg een sneller plan te nemen als jij of je huisgenoten thuis veel slimme apparaten gebruiken.

Internet bandbreedte vs. snelheid

Internetsnelheid en bandbreedte worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet precies hetzelfde.

Als het internet een weg is en data de auto’s, dan is snelheid hoe snel de auto’s rijden, en bandbreedte het aantal open banen.

Dus, stel dat je 100 data-auto’s hebt die allemaal dezelfde snelheid hebben, dan krijg je je gegevens sneller als die auto’s over een vijfbaansweg rijden in vergelijking met een éénbaansweg.

Een trage internetverbinding oplossen

loosekeys animation animated computer classic GIF

Zelfs als je betaalt voor snel internet, kun je nog steeds problemen ondervinden met netwerkcongestie en knelpunten in de apparatuur – elk van deze kan je snelheid vertragen en leiden tot lange laadtijden, bufferen en andere problemen. Hier zijn een paar manieren om een trage verbinding op te lossen en je snelheid te verbeteren.

Herstart je apparatuur

Soms is een simpele herstart van je computer, modem of router alles wat je nodig hebt om je internetsnelheid weer normaal te krijgen. Herstarten ruimt de bugs van een vermoeide machine op en zet de boel weer op scherp.

Verplaats je router naar een betere locatie

Je router verdeelt internet

signalen naar apparaten in je hele huis. De beste plaats voor een router is dus ergens gecentraliseerd, weg van te veel obstakels zoals muren, meubels of metalen apparaten. Als de router is weggestopt in je slaapkamerkast, probeer hem dan te verplaatsen naar de woonkamer.

Upgrade je router

Routers raken na vele jaren van gebruik verouderd, omdat de firmware normen verbeteren en er steeds hogere snelheden beschikbaar komen. Streef naar een router die gecertificeerd is voor Wi-Fi 5 (802.11ac) of Wi-Fi 6 (802.11ax) – je kunt de standaard controleren door op de achterkant van de router te kijken of op de doos waarin hij zat.

Maak verbinding met je router via Ethernet

De meeste mensen gebruiken Wi-Fi om internet op hun apparaten te krijgen, maar je kunt iets hogere snelheden krijgen door je computer rechtstreeks op je router aan te sluiten met een Ethernet-kabel. Dat verkleint de kans op signaalinterferentie en zorgt voor een directere verbinding.

Verbeter je snelheid

Als je voortdurend te maken hebt met buffers en vertragingen, dan is het misschien tijd om je bandbreedte op te voeren. Doe een snelheidstest om te zien wat je krijgt en vraag je provider of er een sneller pakket beschikbaar is.

Verander van internetprovider

Het is mogelijk dat je internetprovider gewoon niet de snelheden en prestaties kan leveren die je nodig hebt. Misschien ben je beperkt tot een langzamer verbindingstype (zoals DSL of satelliet in plaats van glasvezel of kabel) of is er een maximum aan de bandbreedte die je kunt krijgen. In dat geval wil je kijken wat je opties zijn en overwegen de sprong te wagen naar een nieuwe, betere internetprovider.

Moet je van internetabonnement veranderen als je trage snelheden hebt?

Je moet niet van internetabonnement veranderen alleen omdat je trage snelheden hebt. Maar je moet wel overwegen van abonnement te veranderen als je je snelheden op geen enkele andere manier hebt kunnen verbeteren. Hier is een gids over wat je moet doen als je het gevoel hebt vast te zitten met traag internet.

Als je trage snelheden ervaart, controleer dan of je in de buurt komt van de snelheden waarvoor je betaalt als onderdeel van je maandelijkse internetpakket. Als dat het geval is, wil je misschien gewoon upgraden naar een beter plan als je snelheden te traag zijn.

Bedenk dat er manieren zijn om een trage verbinding te verbeteren zonder te investeren in een duurder plan. Je kunt ook minder bandbreedte gebruiken om je belangrijkste verbindingen te stroomlijnen.

Upload snelheid versus downloadsnelheid

internet-lan-kabels

Wanneer internet providers internet snelheden aanprijzen, verwijzen ze meestal naar download snelheden, of wat je gebruikt om gegevens van het internet te ontvangen.

Zowel upload- als downloadsnelheid zijn belangrijk, maar de meeste mensen gebruiken meer download bandbreedte dan upload bandbreedte. Internet providers geven klanten over het algemeen veel minder upload snelheid dan downloadsnelheid – gewoonlijk 1Mbps upload bandbreedte voor elke 10Mbps download bandbreedte.

Maar je wilt hogere upload snelheden als je dingen doet die veel upload bandbreedte vereisen. Om snellere uploads te krijgen, meld je je aan voor een sneller internet plan of neem je glasvezelinternet, waarmee je symmetrische upload- en download snelheden krijgt.

Activiteiten die upload snelheden gebruiken:

 • Een Zoom gesprek voeren
 • Grote bestanden uploaden naar cloud servers
 • Video’s uploaden naar sociale media
 • Een livestream hosten

Latency

Latency is de tijd die een stukje informatie (een ping genaamd) nodig heeft om van jouw computer naar de netwerkserver en terug te reizen. In praktische termen: latentie is hoe lang het duurt vanaf het moment dat je ergens op klikt tot het moment dat je het resultaat van die klik ziet. Het wordt gemeten in milliseconden, en een lagere latentie is beter. Een hoge latentie veroorzaakt zaken als vertraging in videospelletjes.


Internet snelheid FAQ

Wat is de gemiddelde internetsnelheid in Nederland?

Volgens verschillende bronnen ligt de gemiddelde internetsnelheid ronde de 100 en 120 Mbps. Dit gemiddelde verandert natuurlijk altijd, en het is mogelijk dat dit getal niet overeenkomt met jouw internetervaring.

Wat is Mbps?

Mbps staat voor megabits per seconde. Internet providers gebruiken Mbps om de bandbreedte te meten. Een megabit is een miljoen bits, die elk een eenheid van gegevens zijn. Als je internetsnelheid bijvoorbeeld 25Mbps is, betekent dat dat je verbinding 25 megabits aan gegevens per seconde kan overbrengen. Hoe sneller je internetverbinding is, hoe meer gegevens je in een bepaald tijdsbestek kunt ontvangen.

Omdat technische taal soms raar is, is een megabit (Mb) niet hetzelfde als een megabyte (MB). Een megabyte is eigenlijk acht megabits. Bytes worden meestal gebruikt om te verwijzen naar de grootte van bestanden, terwijl bits worden gebruikt om te praten over de snelheid van gegevensoverdracht.

Wat is een goede internetsnelheid voor Wi-FI?

Een internetsnelheid van minstens 25Mbps is goed voor Wi-Fi. Dat zorgt ervoor dat meerdere mensen voldoende bandbreedte krijgen op je Wi-Fi-netwerk terwijl er meerdere apparaten tegelijk worden gebruikt.

Voor grotere huishoudens is een snelheid van 100Mbps zelfs beter. Over het algemeen moet je streven naar 25Mbps downloadsnelheid voor elke persoon die je Wi-Fi gebruikt. Dus als je met drie andere mensen samenwoont, is 100Mbps perfect.

Leave a Comment