Als je overweegt om in cryptocurrency te gaan investeren, dan zijn er twee belangrijke investeringsbenaderingen waaruit je kunt kiezen: HODL en handelen.

In deze post zal ik de kenmerken van de strategieën voor HODL en het handelen in Bitcoin bespreken. Ik zal je ook uitleggen hoe ik te werk ga, wat een combinatie van zowel HODLing als een beetje handelen voor de lol is. Houd er rekening mee dat ik geen financieel adviseur ben en dat de inhoud van deze post geen financieel advies is.

Voordat ik inga op de twee belangrijkste beleggingsbenaderingen voor Bitcoin (BTC), moet ik je voor een paar dingen echt waarschuwen:

 • Het is geen goed idee om geld te lenen om in Bitcoin (BTC) of in andere cryptocurrencies te investeren. Het is echter een nog slechter idee om cryptocurrency met creditcards te kopen, omdat ze je contante voorschotkosten (en soms een hogere rente) in rekening brengen.
 • Beleg geen geld dat je je niet kunt veroorloven om te verliezen. Het is de moeite waard om even te pauzeren en je voor te stellen dat je het geld, dat je overweegt om te investeren, allemaal bent kwijtgeraakt. Als je het gevoel dat opkomt je benauwt, dan neem je waarschijnlijk te veel risico’s.
 • De meeste cryptocurrencies (méér dan 90%) zullen het niet overleven. Als je hebt geïnvesteerd in een cryptocurrency die naar nul gaat, hoef je echt geen hulp te verwachten. Doe uitgebreid onderzoek naar de munten die je interesseren en wees voorzichtig met aanbevelingen, die je op social media vindt.
 • Zorg ervoor dat je ook bijhoudt wat je doet.

HODL: de langetermijnstrategie

i-am-hodling


Wat is HODLing?

HODL is een term uit het cryptocurrency-jargon. De term HODL is zijn eigen leven gaan leiden, nadat in 2013 een forumpost van een beschonken bitcoin fanatiekeling, Game Kyuubi, op Bitcointalk.org werd geplaatst, met daarin deze term.

HODL is eigenlijk een langetermijnaanpak waarbij je Bitcoins (BTC) en andere cryptocurrencies koopt en ze vasthoudt zonder rekening te houden met de kortetermijnschommelingen in prijs. Het heeft betrekking op:

 • Investeren van eenmalige of reguliere bedragen in Bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies.
 • Het bewaren van de investering voor een lange termijn (bijv. langer dan één jaar) of totdat aan een andere voorwaarde is voldaan.

Hiervoor hoef je het minst te doen en het is de gemakkelijkste strategie om te volgen. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat de prijs van Bitcoin (BTC) en sommige andere cryptocurrencies op de lange termijn een stijging van reële waarde zullen gaan zien. Deze benadering negeert volledig de kortetermijnvolatiliteit, wat een inherent kenmerk van de cryptocurrency-markten is. Zelfs als de prijs van Bitcoin (BTC) ongelooflijk zou kelderen, moeten beleggers, die voor de HODL strategie hebben gekozen, niets doen tenzij de basis is veranderd. Als je eenmaal met HODLing bent begonnen, is dit een passieve beleggingsstrategie.

Ondanks zijn eenvoud mag HODLing niet doelloos zijn. Misschien moet je de volgende punten overwegen:

1. Welke cryptocurrencies zijn op de lange termijn echte winnaars?

Zoals ik al heb aangegeven, zullen de meeste cryptocurrencies (méér dan 90%) instorten. Hun oplossing kan overbodig worden, een andere cryptocurrency kan het beter doen, kritieke leden van het team kunnen het project nivelleren, enz. Als je van plan bent om een cryptocurrency voor de lange termijn te HODLen, moet je wel zeker weten waar je je geld in stopt en een reden hebben waarom het in waarde zal stijgen.

2. Hoe ga je investeren?

Ik zal je een paar opties geven om te overwegen:

 • Je kunt wanneer je maar wilt en ongeacht wat de prijs doet in ‘blocks’ investeren.
 • Je zou in een opgaande markt moeten kopen als er tussentijds een neerwaartse correctie plaatsvindt, waardoor er voordelig ingekocht kan worden door de (tijdelijk?) gedaalde koersen (d.w.z. ‘buy the dip’).
 • Je kunt met regelmatige tussenpozen gelijke sommen geld beleggen, ongeacht de prijs van het product of wat er op de financiële markten gebeurt.

Je hoeft niet voor één route te kiezen; je zou ook een combinatie van al het bovenstaande kunnen overwegen.

3. Wat zijn je voorwaarden om geld op te nemen?

Wanneer je ergens geld in investeert, heb je waarschijnlijk ook de ambitie dat het in waarde zal gaan stijgen. Maar wanneer ga je opnemen en die winsten realiseren? Doe je dat over 5 jaar? 10 jaar? Of is er een specifiek prijspunt waarop je uitbetaald wilt worden? Winsten kan je berekenen met een winst tijdmachine.

Ook kun je zelf bepalen welk percentage (of fiat-waarde) je onder bepaalde voorwaarden opneemt.

Je investering in cryptocurrency kan ook de andere kant op gaan. Als je niet bereid bent om al het geïnvesteerde geld te verliezen, moet je dan vooraf gedefinieerde voorwaarden stellen waarop je de markt verlaat?

Waarom zou je voor HODL kiezen?

hodl-logo

Hier zijn slechts een paar redenen waarom je zou kunnen besluiten om voor een langetermijnbelegging (d.w.z. HODL) te kiezen:

 • Je hebt niet de tijd (of de motivatie) om actief in cryptocurrencies te investeren en je wilt gewoon gemakkelijk wat langdurige blootstelling aan projecten krijgen, waar je om geeft.
 • Je wilt beleggen in een aantal cryptocurrencies waarvan je denkt dat ze een sterk langetermijnpotentieel hebben.
 • Je hebt geen vertrouwen in je technisch analysevermogen en je hebt ook geen interesse om te leren hoe het werkt.

Crypto trading

crypto-investeringen-monitor


Wat is traden?

Handelen is een korte termijn benadering waarbij je je rendement wilt maximaliseren en alle winsten wilt behalen, die alleen door cryptocurrencies aan te houden kunnen worden behaald. Dit is een intensieve aanpak, die ook nog eens tijdrovend kan zijn. Het omarmt de volatiliteit van de markt, omdat prijsschommelingen de mogelijkheid bieden om in korte tijdsperioden van de drastische prijswijzigingen te kunnen profiteren. Dit is het tegenovergestelde van de langetermijnstrategie, die ik hierboven heb gedefinieerd, die de korte termijn volatiliteit probeert te omzeilen.

Om te handelen, moet je een bepaald niveau van technisch analysevermogen hebben. Er zijn enkele geautomatiseerde tools, die je hierbij kunnen helpen, maar je moet wel een goed begrip hebben van hoe het allemaal in zijn werk gaat. Je moet ook tijd besteden aan het volgen van de markten en het zoeken naar kansen waarvan je kunt profiteren. Omdat de cryptocurrency-markten snel en altijd actief zijn, wordt het ook gezien als iets dat behoorlijk stressvol is om te doen.

Als je deze aanpak volgt, wordt het nog belangrijker om duidelijk te specificeren wat je doelen zijn.

Zaken om te overwegen:

1. Waar liggen de kansen?

Je moet zoeken naar cryptocurrencies, die op korte en middellange termijn potentieel hebben. Maar de markt voor cryptocurrency is echter enorm. Er staan al meer dan 1000 projecten op CoinMarketCap vermeld. Bedenk ook of er specifieke criteria zijn, die je aan elke investering stelt. Dat kan gebaseerd zijn op zaken als volume, totale marktkapitalisatie of het doel van de munt.

2. Wat zijn jouw voorwaarden om geld op te nemen?

Net als bij de HODL strategie, moet je waarschijnlijk nadenken over de voorwaarden waaronder je cryptocurrency, waarin je wilt handelen, koopt en verkoopt. Dit mogen ook niet slechts willekeurige getallen zijn, het moet worden ondersteund door je onderzoek en technische analyses.

Je moet ook bedenken dat, zelfs als je geweldig onderzoek doet en tovenaar achtige technische analysevaardigheden bezit, je het mis zou kunnen hebben. Wanneer accepteer je je verliezen en wanneer ga je door?

3. Wat zijn je winstdoelen?

Heb je een realistisch dagelijks, wekelijks of maandelijks bedrag dat je wilt verdienen? Onthoud: het doel van het handelen is om het rendement van een passieve belegging te overtreffen. Als je het je niet kunt permitteren om een klein aantal cryptocurrencies te hebben, dan is dit misschien niet de investeringsstrategie voor jou. Je zou waarschijnlijk een getal moeten hebben om naar te streven, zodat er een moment is waarop je ‘uitschakelen’ kunt rechtvaardigen.

Waarom zou je traden met crypto?

crypto-trading

Hier zijn slechts een paar redenen waarom je zou kunnen besluiten om een kortetermijnbenadering (d.w.z. handelen) te kiezen voor de investeringen in cryptocurrency:

 • Je hebt vertrouwen in je eigen technische analysecapaciteit en je wilt deze benutten om een snelle ROI te genereren.
 • Je hebt veel vrije tijd om naar kansen te zoeken en de snel veranderende cryptocurrency-markten te volgen.
 • Je hebt een behoorlijke hoeveelheid kapitaal, dat kan worden gebruikt om aanzienlijke winsten uit kleine procentuele bewegingen te genereren.

Tenzij je eerdere ervaring hebt, denk ik dat het tijdverspilling is om te gaan daghandelen.

Hoe kun je traden met crypto?

Als je wilt gaan handelen, dan moet je een cryptocurrency exchange zoeken, die je niet alleen tot veel cryptocurrencies toegang geeft, maar ook tegen lage kosten werkt. Zorg ervoor dat je de tweefactorauthenticatie inschakelt wanneer je je registreert op een nieuwe cryptocurrency exchange. De meeste plaatsen ondersteunen dit.

Wat juist is, hangt echt van je omstandigheden, motivaties en doelen af. Wat goed is voor de een is precies het tegenovergestelde van wat een ander zou moeten doen.

Dit is wat we aanraden:

 • Ik houd ongeveer 70% van al mijn investeringen passief in cryptocurrencies waarvan ik denk dat ze op lange termijn potentieel hebben en ‘veilige’ weddenschappen zijn. Het is voornamelijk gewoon Bitcoin (BTC). Ik ben niet van plan om, wat er ook de komende tijd gebeurt, hier iets mee te gaan doen.
 • Met de overige 30% zet ik op korte tot middellange termijn in op munten die ondergewaardeerd of volatiel zijn. Als ik denk dat een cryptocurrency overgewaardeerd is, kan ik alles eruit halen en het liquide houden zodat ik kan profiteren als/wanneer de markt wordt gecorrigeerd.

Bewaar je cryptocurrency in je eigen wallet. Laat geen substantiële bedragen op exchanges achter. Hardware crypto wallets (zoals de Ledger Nano S) worden sterk aanbevolen door de community.

Leave a Comment