Het is moeilijk om de warmte, textuur en authenticiteit van hout te weerstaan. Naast steen is het een van de meest geliefde materialen die in de woninginrichting gebruikt worden. En deze verbinding met de buitenwereld geeft ons een gevoel van harmonie en welzijn. Maar moeten we het ook in de badkamer gebruiken? Hout mengen met vocht klinkt als een recept voor rampspoed, maar dankzij een hele reeks moderne technologieën houdt dit diepgewortelde taboe geen stand meer.
Stel je dit voor: Knus hardhout streelt je blote voeten als je je tanden poetst aan je bamboe wastafel of in je teakhouten bad stapt. Of het nu op de vloer is, op het aanrecht, of zelfs in de douche, hout zorgt voor een naadloze overgang van de badkamer naar andere delen van je huis. En als je badkamermeubel hout op een verantwoorde manier gebruikt, is het een milieuvriendelijke optie voor bijna elke stijl – van minimalistisch tot traditioneel.
1. Houten vloeren
Hardhouten vloeren staan op de must-have lijsten van veel huiseigenaren en ze zijn een steeds populairdere optie in de badkamer. In feite presteert hout verrassend goed in een vochtige omgeving – op voorwaarde dat het veilig beschermd en onderhouden wordt, natuurlijk.
Het is aan te raden de toplaag in de gaten te houden, want dat is je eerste verdedigingslinie tegen vochtproblemen. Je kunt testen of de afwerklaag nog intact is door er een kleine hoeveelheid water op te laten vallen. Parelt het op, dan is het in orde, maar zakt het in, dan heb je zo snel mogelijk een nieuwe laag nodig.
2. Houten werkbladen
Het dynamische samenspel van een rijk gestructureerd, teruggewonnen houten aanrechtblad met glad keramiek en glanzende metalen armaturen vormt een verbluffend middelpunt van elke badkamer. En er zijn verschillende manieren om het hout tegen waterspatten te beschermen (en niet te vergeten tegen mascara en tandpasta). Tungolie – een natuurlijk product dat gebruikt wordt om scheepsrompen waterdicht te maken – is zo’n mogelijkheid. Tungolie geeft een waterafstotende afwerking aan elk houten aanrechtblad. De kwaliteit en de beschermende werking van tung olie kunnen echter per merk verschillen. Dit mengsel van lijnolie, was en een katalytische droger helpt voorkomen dat vlekken in het oppervlak van je aanrecht sijpelen en geeft het een satijnen afwerking en een rijke tint. De meest duurzame (en dure) optie om je houten aanrechtblad te beschermen is epoxy; een plastic-achtige hars die gebruikt wordt om surfplanken te coaten. Als je epoxy overweegt, merk dan op dat de verzegeling weliswaar permanent is en vrijwel onmogelijk door te dringen, maar dat het het aanrechtblad ook een plastic uiterlijk geeft, wat afbreuk doet aan het natuurlijke gevoel van het hout.
3. Een badmeubel van hergebruikt hout
Gerecycleerd hout is een populaire toevoeging aan zowel woningbouw als inrichting. Door oud hout te recyclen en opnieuw te vormen tot nieuwe vormen voor nieuwe doeleinden, kun je het uiterlijk van een geborgen product krijgen zonder nieuwe grondstoffen te hoeven verstoren. In de badkamer kunnen prachtige badmeubels van oud schuurhout gemaakt worden (net als aanrechtbladen en opbergrekken). Voor doe-het-zelvers houden projecten met teruggewonnen hout vaak het schoonmaken, behandelen en beitsen van oud hout in, zodat het goed kan werken in zijn nieuwe omgeving. En terwijl bouwvakkers grof geld betalen voor schraaghout en teruggewonnen timmerhout, kunnen ook pallethout en andere soorten oud hout goedkoop of gratis verkregen worden. Met een beetje fantasie en kennis van zaken kun je andermans restjes omtoveren tot een prachtig rustiek middelpunt voor je badkamer.
4. Houten wastafels en badkuipen
Een houten wastafel of toiletmeubel lijkt misschien een gevaarlijke ontwerpkeuze, maar geen van beide is zo uit de hand gelopen als het klinkt. Ceder, hinoki, en ander aromatisch hardhout worden in Japan al eeuwenlang gebruikt om diepe badkuipen (of ofuros) van te maken. Bovendien hebben zeelui en scheepsbouwers over de hele wereld lang op teakhout vertrouwd vanwege zijn natuurlijke waterbestendigheid. En terwijl houten kuipen een vereerde traditie zijn in landen als Japan en Denemarken, zijn ze in de Verenigde Staten nog steeds een nieuwigheid (die geld kost). Maar als je je wilt uitsloven voor een luxueuze kuip die zeker die “wow factor” heeft, laat er dan een op maat ontwerpen uit hardhout naar keuze. Houd je houten kuip dan in topconditie met een wrijfbeurt met lijnzaadolie om de paar maanden en een dagelijkse spoeling met kraanwater om de zeepresten te verwijderen.
Leave a Comment